Dijital kalkınma seferberliği başlattıklarını söyleyen Vodafone Vakfı Başkanı Süel, “7-13 yaşındaki çocuklara kod yazmayı öğreteceğiz” dedi
Dünya digital geleceğe doğru giderken tüm ülkeler çocuklarını buna hazırlamak için kolları sıvamış durumda. Örneğin İngiltere, derslerin içeriğine, zorunlu ve geniş bir programlama bölümü ekledi. Geçen yıl itibariyle 5-6, 7-11 ve 11-14 yaş grubu için üç basamakta eğitimlere başladılar. Mark Zuckerberg, Bill Gates gibi isimlerin desteğiyle 2013’te kurulan ‘code.org’ oluşumuna göre, ebeveynlerin yüzde 90’ı bilgisayar biliminin okullarda okutulmasını istiyor.
Diğer yandan, dünya çapında bir eğitim hareketi olan Kodlama Saati ile bir saatlik bilgisayar bilimi eğitimi verilerek herkesin kodlamanın temellerini öğrenebileceği gösteriliyor. Türkiye Vodafone Vakfı kadın ve engellilere yönelik olarak sürdürdüğü sosyal iş yapma modeline şimdi de çocukları ekliyor. Vakıf, Türkiye’nin teknoloji üreticisi olma çabasına katkıda bulunmak için kodlama ile ilgili yeni bir proje başlattı.
Digital seferberlik
Vodafone Grup Vakfı’nın 25’inci yıldönümü nedeniyle Londra’da büyük bir kutlama yapıldı. Tören öncesi bir araya geldiğimiz Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, 7-13 yaşındaki çocuklara kod yazma eğitimi vereceklerini söyledi. Vodafone olarak ülke çapında dijital dönüşüm hareketi yürüttüklerini hatırlatan Hasan Süel, başlattıkları yeni projeyi şu sözlerle anlattı:
“Bu bir dijital kalkınma seferberliği. Bunu çocuklarla başlatacağız. Teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bir nesil yetiştirmek istiyoruz.”
65 milyon aplikasyon var
Süel, 20 yaşındayken bilgisiyar programcılığıyla tanışmış. Konuşmasında buna da vurgu yapan Süel, “Şimdi bütün ülkeler bunu ilkokula indirmeye başladı. Ağaç yaşken eğilir. Dünyada 65 milyon aplikasyon var. Bunlar kodlamayla yazılıyor. Bu proje, 2023 vizyonlarımıza ulaşmakta da yardımcı olacak” dedi. Altı yaşında bir kızı olduğu için bu projenin kendisini ayrıca heyecanlandırdığını saklamayan Süel şöyle devam etti:
“Bu eğitimi veren global bazlı kuruluşlardan destek alacağız. Kodlama eğitimini çocuklara o verecek. Seçeceğimiz okullarda uygulanacak. İlham vermek istiyoruz. Model yaratacağız. Bu yıl projenin çatısını oluşturacağız ve 2016-2017 eğitim yılına hazır edeceğiz. Bu projenin doğru olup olmadığını görecek kadar çocuğa dokunacağız.”
Bilişimde Kızlar Günü’nün kapsamı genişletilecek
Dijital Kalkınma Seferberliği’nin önemli bir ayağının da kız çocuklarına yönelik eğitim verilmesi olacağını belirten Süel bu noktadaki vizyonlarını ise şöyle anlattı:
“Araştırmalara göre, BT işletme teknisyenlerinin sadece yüzde 30’u, BİT yöneticilerinin sadece yüzde 15’i ve BT strateji ve planlama uzmanlarının sadece yüzde 11’i kadın. Diğer yandan, kadınların bilişim sektöründe daha fazla yer almasının sadece AB ekonomisine yıllık katkısının 9 milyar euro olacağı öngörülüyor. Biz de bu oranların artırılması ve kız çocuklarının bilişim ve teknolojiyi kariyer planları arasına almaya teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için, yaşları 13-18 arasında değişen kız öğrencilerin bilişim sektöründeki kariyer fırsatlarını daha yakından tanımalarını ve kariyer rotalarını çizerken teknoloji, bilim, mühendislik ve matematik gibi alanlara yönelmelerini amaçlayan ‘Bilişimde Kızlar Günü’ne destek veriyoruz. Dijital Kalkınma Seferberliğimiz kapsamında ‘Bilişimde Kızlar’ oluşumunu sadece bir gün kutlanan bir etkinlik olmaktan çıkararak daha kapsamlı hale getirmeyi planlıyoruz.Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullardaki kodlama içerikli bilişim teknolojileri dersinin müfredatının güncellenmesi için çalışmalara başladı.
Kodlama dersinin mayıs sonunda müfredata girmesi bekleniyor. Biz bu çabaların en kısa sürede sonuç vereceğine ve Türkiye’de kodlama kültürünün yaygınlaşacağına inanıyoruz.”
2020’ye kadar 1 milyar insana dokunacak
Toplam 27 ülkede faaliyet gösteren Vodafone Grup Vakfı’nın 25’inci yıldönümünün kutlandığı geceye Vodafone Grubu İcra Kurulu Başkanı Vittorio Colao, Vodafone Grup Vakfı Direktörü Andrew Dunnet, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci katıldı. Vittorio Colao, “Vodafone olarak, eğitimin temel bir insan hakkı olduğuna, teknolojinin daha iyi eğitim imkânları sunulmasında önemli rol oynadığına inanıyoruz. Bu anlayışla, öğrencilerin mobil teknolojileri kullanarak ücretsiz eğitim olanaklarından yararlanmasını mümkün kılıyoruz” dedi. Andrew Dunnett ise, “Vodafone Vakfı olarak, 25 yıldır tüm dünyada insanların hayatlarını olumlu yönde değiştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugünden yarına dönüşümsel bir değişim yaratmak amacıyla oluşturduğumuz yeni ‘Connecting for Good’ vizyonumuzla 2020 yılına kadar 1 milyar insanın hayatına dokunmayı hedefliyoruz” açıklamasında
bulundu.
İnovatif projeler
Verilen bilgilere göre, anne sağlığı, acil durum iletişimi, eğitim, güvenlik ve bağış toplama gibi alanlarda toplumsal hayatı iyileştiren özgün projelere imza atan Vodafone Vakfı, dünyada bir fark yaratmak hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor. “
Vakıf ayrıca, 2020’ye kadar 215 milyon sterlin değerinde bağış toplamayı, 5 yeni inovatif projeyi hayata geçirmeyi de hedefliyor. Gizem Keçeci, Türkiye ayağının da bu vizyona uygun projeler üreteceğini söyledi.
MİLLİYET 09.05.2016