Almanya’da icradan bir teknoloji firması satın alan Türk şirketi OC3 AG, solar hücre üretimiyle dünya devler liginde yer aldı.
NGIH Holding’in ileri teknoloji firması OC3 AG, Alman hükümetinin desteğiyle 110 milyon euroya kurulmuş, ancak başarısız olmuş bir şirketi 40 patentiyle birlikte icradan satın alarak “Avrupa’nın Silikon Vadisi” kabul edilen Leipzig’e yerleşti. 2008’den itibaren Unisolar ve Fuji Electric ile başlattığı Ar-Ge çalışmalarıyla genellikle havacılık ve uzay uygulamaları için kullanılan CGIS solar hücre teknolojisini geliştirerek dünyada bu teknolojiye sahip üç firmadan biri oldu. Ürünleri şu anda Alman uzay çalışmalarında kullanılmış durumda ve uzayda. 5 milyon euro ek yatırımla fabrikayı üretime hazır hale getiren şirket 3 laboratuvar kurarak, bütün fabrikayı aynı zamanda Ar–Ge merkezine dönüştürdü. Membran zemine yapıştırılarak doğrudan çatıya uygulanabilen monokristal solar modül üretimine hazır hale geldi. Pil ve bataryada ezber bozacak bir ürün üzerinde çalışıyor. Grafenden ince esnek pil geliştiriyor. Batarya geliştiricilerle ortak projeler yürütüyor. Cep telefonlarının ekranlarını korumak için de kullanılan transparant iletken filmleri, 1 nanometre hassasiyette üretebiliyor. Yine ışık geçirgenliği ayarlanabilen ve yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayabilen “esnek elektrokromik” cam filmlerin dünyadaki tek üreticisi oldu.
İçinde 70 milyon euroluk makinelerle icradan aldı
İşte bu ileri teknoloji fabrikasında, şirketin CEO’su Can Nuhoğlu ile COO’su Nazım Yavuz bir basın toplantısı düzenledi. “Son yıllarda teknolojiye kaydık” diyen Can Nuhoğlu, fabrikada sadece güneş paneli üretilmeyeceğini, 3 laboratuvarda, 33 kişilik kadronun büyük kısmını oluşturan teknisyen ekibin aynı zamanda üzerinde çalıştıkları konularda Ar – Ge yapacağını söyledi. OC3’ün, Leipzig’deki fabrikayı almasının hikayesini COO Nazım Yavuz anlattı: “3 Ocak, dünyanın güneşe en yakın olduğu gün. OC3 AG de ismini oradan alıyor. Anlaşılacağı gibi güneş enerjisi konusunda, solar hücre ve modüller üzerinde çalışıyor. Biz bu tesisleri (Solarion) Alman hükümetinin izniyle, içinde 65 – 70 milyon euroluk makineleri ve 40 patentiyle birlikte 6 milyon euroya satın aldık. Satın alma bedelinin düşük olmasının nedeni, hükümetin burayı ayakta tutma çabası. Alman hükümeti yılda böyle 20–30 girişimi destekliyor. Bunlardan bir ikisi başarılı oluyor. Kalanlar bu şekilde başka girişimcilere, sadece ayakta tutsun, istihdam yaratsın amacıyla satılıyor. Aldıktan sonra da 5 milyon euro yeni yatırım yaptık” dedi.
İsmi şimdilik sır, bir kurumla imzalar atıldı
Solarion satışa çıktığında OC3, 2008 yılında bu yana Unisolar ve Fuji Electric ile başlattığı Ar-Ge çalışmalarını üretime dökmek için fırsatın ayağına geldiğini düşünmüş. Kendi buluşunun Çin dahil 36 ülkede, ayrıca 27 Avrupa ülkesinde patentini almış. Fabrikada 7 – 8 ay süren çalışmalardan sonra CIGS solar hücreyi, monokristal solar modülleri, elektrokromik filmleri üretebilir duruma gelmiş. 10 Mayıs’ta fuarda solar modüllerin lansmanını yapacak. Bu arada bazı proje bağlantıları da gerçekleştirmiş.
COO Nazım Yavuz, ileri teknoloji ürünü CIGS solar hücre ve mono kristal modüllerle ilgili şu bilgileri verdi: “CIGS solar hücre, dünyanın en hafif ve en esnek solar hücresidir. Dünyada bu teknolojiyi elinde tutan 3 firmadan biriyiz. Havacılık ve uzay uygulamaları için ideal. NASA, ESA gibi uzay ajansları ve dünyanın en büyük şirketleri ile çığır açan projeler geliştirilebilir. Çok önemli bir proje için imzaları attık. İsmini şimdi açıklayamam. Yüksek atmosfer koşullarına dayanıklı, katlanabilir bir ürün. Alman uzay ajansının bazı uydularında bizim hücreler kullanıldı, şu an uzaydalar. Monokristal modüllerde, mevcut en yüksek verim düzeyini yakaladık. Bunu artırmak da mümkün. Güneş panelleri genellikle çerçeveli üretildiği için çatıya bir taban üzerine monte etmek gerekiyor. Oysaki bizim solar modüller doğrudan membran üzerine yapışık. Öncelikle endüstri yapı çatılarını hedefliyoruz. Hafif, çerçevesiz, sıcak hava kaynağı ile çatıyı delmeden hızlı kurulum imkanı veriyor. Üzerinde kar eritme sistemi var. Kendini 6 – 7 yılda geri ödüyor. 25 yıl garantili ürün ve verimi yüksek. Karbon ayak izini düşürerek temiz üretim belgesi için de önemli” diye konuştu.
Yavuz’un verdiği bilgiye göre fabrikada fl exible elektronik ve touchscreen üretiminde kullanılan transparant iletken filmler üretilebiliyor, nano coating üretim hattında 1nm hassasiyet ile ITO gibi metalik kaplamaları PET, PEN, PI gibi substratlar üzerine kaplayabiliyor.
İnce esnek pil üretimi üzerinde çalışıyor
COO Nazım Yavuz, grubun diğer şirketi Grafentek GMBH’ın da bu bünyede yeni bir batarya teknolojisi üzerinde çalıştığını, işin başında da Ceyhun Derinboğaz’ın olduğunu belirtti. “Enerji depolama Nobel ödülü almış bir iştir. Burada çok önemli bir ürün üzerinde çalışılıyor. Bilinen pil ve bataryalarda patlama tehlikesi vardır. Bizim üzerinde çalıştığımız batarya karbon malzemeden üretilmiş bir ince esnek bir yapıda. Bu konuda da önemli gelişmeler kaydettik. Leipzig Üniversitesi ile de işbirliği imkanı var. Geldiler görüştük. Birlikte çalışacağız” diye konuştu.
DÜNYA 09.05.2016