Konya’da 430 dönüm arazi üzerinde kurulan Türkiye’nin en büyük güneş santrali olan Kızören Güneş Santrali’nin açılışı yapıldı.
Tekno Ray Solar, Konya Kızören’de Türkiye’nin en büyük Güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi. CEO Coşkunoğlu, “Bürokratik engeller ortadan kaldırılırsa güneşten yılda 3-4 bin megawatt enerji üretmek mümkün” dedi.
İtalyan Enerray ve Tekno Şirketler Grubu arasında ortak girişim şirketi olarak kurulan Tekno Ray Solar, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralini Konya Kızören’de açtı. 20 bin hanenin elektriğini karşılayacak olan ve yüzde 50 yerlilik oranına sahip 22.5 megavatlık tesis, 5-6 yılda kendini amorti edecek. Tesisisin açılışında konuşan Tekno Ray Solar Üst Yöneticisi (CEO) AltayCoşkunoğlu, güneş enerji sektörünün yeni bir alan olduğunu ve Türkiye’nin kendi kendine yetecek enerjiye sahip olması hedefinde önemli bir kaynak olduğun dikkat çekti. “Kimse farkında değil ama güneş milli bir servet. Arapların petrolü varsa bizim de güneşimiz var” diyen Coğkunoğlu, güneş enerjisinden sağlanan enerjinin diğer kaynakların önüne geçeceğini söyledi. Coşkunoğlu, hükümetin de bu konunun önemini kavrayıp sektörün önünü açacak adımlar atması gerektiğini vurguladı.
Sektör çok şeye gebe
Tekno Şirketler Grubu, enerji işine 2010’da doğalgaz ile girmiş. Doğalgazın sürdürülebilir olmadığını farkeden şirket, değişen mevzuat ile birlikte Tekno Ray Solar şirketini kurarak güneş enerjisine dahil olmuş. Coşkunoğlu, “Bu arada lisanssız santralin önü açıldı. Konya Kızören’de açtığımız bu tesis de bunlardan biri. 18.5 megawattını devreye aldık. 4 megavat daha gelecek. Megawatt saat başına 133 dolar alım garantisi kapsamında direk satıyoruz. Güneş sektörü çok şeylere gebe. Hızlı büyüyecek” dedi.
En büyük handikap bürokrasi
Bu aşamada zorlukların da olduğuna dikkat çeken Coşkunoğlu, en büyük handikapın bürokrasi olduğuna dikkat çekti. Coşkunoğlu, şöyle devam etti: “Türkiye güneş yönünden milli servetin üzerinde oturuyor. AB’nin güneş ışınını en iyi alan ülkesiyiz. Her sene 3-4 bin megawatt yatırım yapmak içten değil yeterki mevzuat buna müsade etsin. Enerji Bakanlığı, EPDK gibi çok fazla mekanizma var ve bunların herbirinin aldığı karar diğerinin önünü tıkıyor. Koordinasyon sorunu var. Öte yandan orta vadeli bir program yok. Önümüz açılırsa her sene 5 bin megawattlık tesis açmak içten bile değil.”
Güneş enerjisi hakkında yanlış bilgilerin de bulunduğunu söyleyen Coşkunoğlu, bunlardan birinin “para dışarıya gidiyor” algısı olduğuna dikkat çekti. Coşkunoğlu, “Güneş enerjisinde ithal oranı yüzde 50. Bu oran kömür ve doğalgazda çok daha fazla. Öte yandan çevreye hiç bir zararı yok. Verimli arazileri kaplıyor deniyor ama orada da kurak arazileri kullanma gerçeği atlanıyor” şeklinde konuştu
Yazılım ihraç edecek
22.5 megawattlık tesis 9 ayda tamamlanmış. 75 bin panelden oluşan tesis uzaktan izlenebiliyor ve üretim değerleri de anlık takip edilebiliyor. Coşkunoğlu, tesisin Türkiye’de 400 megawatt büyüklüğe sahip toplam tesisler arasında alt yapısı en iyi tesis olduğunu vurguladı. Tesiste 450 km kablo kullanılmış. Tesisin yazılımını da kendilerinin yaptığına dikkat çeken Coşkunoğlu, bunu İtalyan ortaklarına da ihraç ettikleri bilgisini verdi. Coşkunoğlu, İtalyan ortakları ile birlikte Avrupa‘da da proje geliştireceklerini söyledi. Toplantıda verilen bilgilere göre nisan sonu itibari ile Türkiye’nin toplam güneş enerjisinde kurulu gücü 400 megawatta çıktı ve yıl sonunda 800 megawatta ulaşacak. Şu anda yüzde 17 verimlilikle çalışan tesislerde verimlilik oranı laboratuvarlarda yüzde 40’ı aşıyor. Toplam 73 bin megawatt toplam kurulu gücün içinde enerjisi güneş için hedef yüzde 1’lik paya ulaşmak. Almanya’da 40 bin megawatta çıkılmış vaziyette. Tesis megawatt başına 1 milyon dolar yatırım değerine sahip ve yıllık getirisi 220 bin dolar. Yıl sonuna kadar Burdur, Kayseri, Denizli, Konya gibi şehirlerde 60 milyon dolar yatırımla 60 megawatt tesis daha açılacak ve şirket 2016 sonunda 100 megawattlık büyüklüğe ulaşacak.
MİLLİYET 04.06.2016