Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Akarca, yatırımlarıyla uluslararası markaların server’larını Türkiye’ye taşımalarını hedeflediklerini; Amsterdam, Frankfurt, Londra ve New York gibi ‘bölge veri merkezi üssü’ kurmak için çalıştıklarını söyledi
Londra-Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin katıldığı ve yeni nesil M2M (Makineler Arası İletişim) teknolojilerini, kurum ve sektörlere değer katacak çözümlerini paylaştıkları M2M Dünya Kongresi (Machine To Machine World Congress), 26-27 Nisan’da Londra’da gerçekleştirildi. Kongrede Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca da ‘M2M, Büyük Veri ve 4.5G ile Kurumlar İçin Değer Yaratmak’ konulu bir konuşma yaparak, Türkiye’yi ‘bölge veri merkez üssü’ yapmayı hedeflediklerini anlattı.
Akarca, yatırımlarıyla uluslararası markaların ve dev bilişim şirketlerinin serverlarını Türkiye’ye taşımalarını hedeflediklerini belirterek, ülkemizde Amsterdam, Frankfurt, Londra ve New York gibi ‘bölge veri merkezi üssü’ kurmak için çalıştıklarını söyledi. Büyük verinin kıtalardan kıtalara taşınması ve veri merkezlerinde depolanmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Akarca, “Türk Telekom olarak Türkiye’de şuan İstanbul ve Ankara’da 5 büyük veri merkezine sahibiz. Kısa süre sonra Ankara’da yeni bir veri merkezini daha hayata geçireceğiz. İzmir ve Konya’da da yeni veri merkezleri kuracağız. Türkiye’nin bölgede yani Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu’nun da dâhil olduğu coğrafyada da veri merkezi üssü olmasını hedefliyoruz. Dünyanın böyle bir merkeze ihtiyacı var. Coğrafi olarak da, teknolojik olarak en iyi konumda biziz” dedi.
‘BÜYÜMEK İÇİN M2M ŞART’
Teknolojik yeniliklerin tüm sektörleri ve süreçleri etkilediğini ifade eden Akarca, 2014 sonunda dünyada 243 milyon adet M2M SIM bağlantılı cihaz varken, 2020’de yıllık yüzde 25 artışla, 1 milyara ulaşacağına dikkat çekti. Özel sohbette de biraraya geldiğimiz Akarca’nın telekomünikasyon sektöründeki yeniliklere yönelik değerlendirmeleri şöyle:
“Türkiye’deki M2M pazarı, dünyadakine benzer artış gösteriyor. TÜİK verilerine göre 2015 sonunda Türkiye’de 3,2 milyon M2M SIM mobil abonesi vardı. 2020’de bu rakam 7.3 milyona çıkacak. M2M, kurumların iş yapış şekillerini değiştirerek verimliliği artırıyor. Artık turizmden perakendeye, eğitimden sağlığa her sektörün büyümek ve verimli olmak için bu teknolojileri kullanması şart. Firmalarımızı biraz daha cesur yaparsak, M2M gibi hizmetlerle, 2023 büyüme hedefi hayal olmaz.”
‘17 ÜLKEYİ FİBER HATLA BAĞLADIK’
Akarca, dünyanın en önemli ve yüksek kapasiteli deniz altı veri hatlarından birini inşa eden SEA-ME-WE-5 konsorsiyumunda, tam üye ve tek Türk şirketi olarak Türk Telekom’un yer aldığını söyledi. Akarca “Bu sistemle, deniz altı fiber ağ kablolarıyla Asya’dan Avrupa’ya 20 bin kilometreden uzun bir mesafe birbirine bağlanıyor. Marmaris Limanı istasyonu sisteme dahil oldu. Singapur’dan Fransa’ya kadar toplam 17 ülkeyi deniz altı fiber hattı ile birbirine bağlıyoruz” dedi.
HABERTÜRK Güntay ŞİMŞEK 30.04.2016