ODTÜ’lü tasarım ekibi İtalya’da 8 ödül birden kazandı

0

 

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki ‘Designnobis’ tasarım ekibi, İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen ve 87 ülkeden 12 binin üzerinde tasarımcının yarıştığı A’ Design Award’da 8 ödül birden kazandı.

 

Gürsu, Avrupa Birliği Tasarım Ofisi’nin desteğiyle düzenlenen ve dünyanın en kapsamlı tasarım yarışmaları arasında yer alan A’ Design Award’ın İtalya‘nın Milano kentinde 2010 yılından bu yana düzenlendiğini ve ülkelerin ekonomik rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini belirtti.     

 

Tasarımları arasındaki ‘Shelter Pack’ adı verilen sığınmacı barınma ünitesinin savaş veya doğal afet sonrası kullanılmak üzere geliştirildiğini anlatan Gürsu, tasarımın çadır gibi geçici çözümlerin ötesinde güvenlik, kişisel alan ve korunma sağladığını belirtti.     

Dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde toplam 12 metrekare yaşam alanı sunan ünitenin eşyalarıyla birlikte kuruluma hazır bir paket olarak tasarlandığını dile getiren Gürsu, banyodaki su ihtiyacının ise çatıya verilen özel eğim sayesinde bir tankta toplanan yağmur suyu ile giderildiğini anlattı.

Ayrıca tek konteynerde 12 ünitenin taşınabilmesi ile lojistik avantaj sağlayan tasarımın acil durumlara kısa süre içerisinde müdahale imkanı oluşturduğunu anlatan Gürsu, çalışmanın yarışmada ‘sosyal sorumluluk tasarımı’ kategorisinde altın ödül aldığını bildirdi.     

 

İstanbul Boğazı’na ‘Deniz Taksi’     

Gürsu, ‘Deniz Taksi’ adını verdikleri tasarımın ise İstanbul Boğazı için geliştirilen çift güverteli, 65 yolcu kapasiteli bir katamaran olduğunu söyledi. Bu özel deniz aracının konforuyla öne çıktığını, manzarayı yolcunun ayaklarına sererek boğaz yolcuğunu keyfe dönüştürdüğünü belirten Gürsu, ‘Deniz Taksi’ tasarımının ise ‘yat ve deniz araçları tasarımı’ kategorisinde, gümüş ödüle layık görüldüğünü söyledi.     

Gürsu’nun verdiği bilgiye göre ekibin, ‘Wave LED Armatür’ projesi ise karayollarında kullanılan LED aydınlatma armatürünün modüler tasarımı ile 3 sınıfta aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamak ve yüksek katma değerli bir ihraç ürünü olarak tasarlandı. Bu tasarımla ODTÜ‘lü ekip, ‘aydınlatma ürünleri’ kategorisinde A’ Design ödülünü almaya hak kazandı.     

 

ODTÜ‘lü tasarımcılar yarışmada ‘el aletleri tasarımı’ kategorisinde Naxe Balta tasarımı ile altın, ‘Reverence Çay Demleyici’ tasarımlarıyla ‘mutfak ürünleri’ kategorisinde gümüş, ‘Office On The Go’ tasarımlarıyla ‘kırtasiye ürünleri’, ‘Leapvox Videotelefon’ tasarımlarıyla ‘elektronik ürünler tasarımı’ kategorilerinde bronz, ‘Zavinna’ tasarımlarıyla ‘mobilya aksesuarları’ kategorisinde A’ Design ödülünü kazandı.     

Bu yıl 8 tasarım ile elektronik üründen ulaşım aracı ve aydınlatmaya pek çok farklı kategoride ödülleri toplayan tasarım ekibi, son 5 yılda tasarımla ilgili farklı yarışmalarda toplam 70 ödüle isimlerini yazdırdı.     

Yarışmanın ödül töreni, 8 Haziran 2016’da İtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilecek. ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu, 2007 yılında Tasarım Oscarı’nı ilk kez Türkiye‘ye kazandırmıştı. 2014’te Uluslararası Tasarımcılar Derneği tarafından ‘Yılın Tasarımcısı’ ödülüne layık görülen Gürsu, bu yılki yarışmada ekibiyle birlikte 8 ödül kazanarak ‘en çok ödül alan tasarımcı’ unvanını korumuş oldu.     

 

HÜRRİYET  28.04.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here