Gözlemlere göre, bir yıldızın ölüm anı anlamına gelen ‘süpernova’nın parlaklığı Dünya’dan 3 ay boyunca gözlemlenebildi
Batı’nın “Avicenna” olarak tanıdığı ünlü filozof İbni Sina’nın 1006 yılında, tarihin en parlak ‘süpernova’larından birine dair gözlemleri ortaya çıktı. Heyecan uyandıran gözlemleri, ABD’nin Cornell Üniversitesi’nde görevli 3 Alman astronom R. Neuhauser, C. Ehrig-Eggert ve P. Kunitzsch, İbni Sina’nın 1020’li yıllarda yazdığı Kitab-üş Şifa’da buldu. Gözlemlere göre, bir yıldızın ölüm anı anlamına gelen ‘süpernova’nın parlaklığı Dünya’dan 3 ay boyunca gözlemlenebildi.
NEREDE YAZILDI?
Buluşları ve gözlemleriyle, ortaçağın en etkili düşünürlerinden biri olarak kabul edilen İbni Sina, bugünün Özbek, Tatar ya da İran topraklarında yazıldığı tahmin edilen notları Arapça kaleme almış. Araştırmacıların tercüme ettiği belgede, “Yıldız giderek sönüyor, ta ki gözden kayboluncaya kadar” ifadeleri yer alıyor.
‘GÜNDÜZ BİLE GÖRÜLÜYORDU’
Belgeye göre, Venüs’ten daha parlak olduğu yazılan 1006 yılındaki ‘süpernova’ patlaması, 3 ay boyunca parlaklığını korudu. Astronomik olayın, gündüz çıplak gözle dahi gözlemlenebildiği de belirtiliyor. Cornell araştırma ekibi, bu ifadelerin o dönemin Yemenli, Faslı, Çinli ve Japon bilim insanlarına da yol göstermiş olabileceğini belirtti. ‘Süpernova’ya ait bugünkü bilgilere de bu belgeler sayesinde ulaşıldığı yapılan yorumlar arasında.
HABERTÜRK 26.04.2016