Toplumu bilimle buluşturmanın yolu ‘Bilim İletişimi’

0

Türkiye’de ilk bilim ve teknoloji iletişimi konferansı 48 farklı ülkeden 350’ye yakın bilim iletişimcisinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferans öncesi bilim iletişimi alanında doktora yapan öğrenciler ve genç araştırmacılar için atölye çalışmaları da düzenlendi.

 

Türkiye’de ilk bilim ve teknoloji iletişimi konferansı “Public Communication of Science and Technology-PCST2016” ismiyle 25-28 Nisan tarihlerinde 48 farklı ülkeden 350’ye yakın bilim iletişimcisinin katılımı ile İstanbul’da gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Bayrak ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ’ın da konuşmacı olarak katıldığı konferans bilim iletişimi alanında çalışan akademisyenler ve medya dünyasını bir araya getirdi.

MEB Müsteşar yardımcısı Prof. Çolakoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilim iletişimine verdiği önemi vurgulayarak, bu konudaki çalışmalara desteklerinin artarak devam edeceğini belirtti. Konferansa TÜBİTAK’ı temsilen katılan Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ TÜBİTAK’ın bilim iletişimi alanına katkılarını aktardı. Uludağ, bu katkılardan bazılarının bilim merkezleri, periyodik olarak yayınlanan popüler bilim dergileri, popüler bilim kitapları ve devlet okullarına verilen bilim şenliği düzenleme destekleri olduğunu söyledi.

Bilim ve Teknoloji İletişimi Derneği tarafından 2 yılda bir düzenlenen konferansın 14’üncüsü, derneğin yönetim kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gültekin Çakmakçı başkanlığında organize edildi. Derneğin yönetim kurulu üyeliğini de yürüten Dr. Çakmakçı Türkiye’de bilim iletişiminin gelişmesi için bu tarz bilimsel etkinliklerin sayısının artması gerektiğini vurguladı. Konferans öncesinde ise bilim iletişimi alanında doktora yapan öğrenciler ve genç araştırmacılar için atölye çalışmaları düzenlendi ve bilim iletişimi alanında farkındalık kazanmaları sağlandı. Konferansta 175 sözlü bildiri, 54 poster sunumu ile bilim iletişimcileri çalışmalarını paylaştı. Üç gün süren etkinlik Dr. Çakmakcı ve Prof. Trench’in konferansı özetleyen konuşmaları ve bir sonraki konferans ile ilgili verdikleri bilgiler ile sonlandırıldı.

 

HÜRRİYET  28.04.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here