40 ülkeden Telekom müşterisi

0

İstanbul Çekmeköy’deki Canovate Group, veri merkezi üretiminde dünyada ilk beş, uçtan uca fiber optik santral üretiminde ise ilk yedi firma arasında. 72 ülkeye ihracat yapan firmanın ürünlerini 40 ülkenin telekom şirketleri kullanıyor.

 

TÜRK girişimcilerinin ‘yüksek teknoloji üretme’ çabasına yeni başarı öyküleri ekleniyor. Kastamonulu Can Gür’ün şirketi Canovate, Türkiye’nin ilk ve tek data center (veri merkezi) ve fiber optik santral üreticisi olarak küresel rekabette üst sıralara tırmanmaya devam ediyor. İstanbul Çekmeköy’de 30 bin metrekare alanda üretim yapan Canovate Group, bilişim ve telekom altyapı ürünleri konusundaki üretim hattıyla Avrupa’daki benzer 2- 3 fabrika arasında gösteriliyor. Sürekli Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) yatırımı yapan firmanın 14 yılllık Ar-Ge bütçesi 18 milyon doları aştı. Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür şöyle anlatıyor öyküsünü:

ÖĞRETMENİN ÇOCUĞU

“1952’de Kastamonu’nun çok fakir bir köyünde doğdum, Babam öğretmen ve annem ev hanımı idi. İlk, orta ve liseyi Kastamonu ve Karabük’te okudum. 17 yaşıma geldiğimde ‘bilim adamı’ olmaya karar vermiştim. 1974’te ODTÜ Fizik bölümünü, sonra da Elektronik Mühendisliği’ni bitirdim. 1976’da İngiltere’de elektronik mühendisliği master’ını tamamladım. Öğrencilik hayatım boyunca, bir öğretmenin dört çocuğundan biri olarak zor koşullar altında okudum.

ABD AMBARGOSU VE GÖLCÜK

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası Türkiye’ye uygulanmaya başlanan ABD ambargosu sırasında Deniz Kuvvetleri Gölcük Tersanesi’nde Ar-Ge mühendisi olarak gece 2’lere kadar çalıştık ve savaş gemilerimizin radar, sonar, atış kontrol sistemlerinin elektronik kartlarını yerli ürettik. Sonra Tersane Komutanlığı’nın tavsiyesiyle, gemilerin radar ve sonar parçalarını Deniz Kuvvetlerine vermek için elektronik mühendisi kardeşim Özcan Gür ile ilk şirketimizi 1979 yılında sıfır sermaye ile kurduk. Kadıköy Hasanpaşa’da kendi ellerimizle inşa ettiğimiz ilk atölyemiz 80 metrekare idi.

İNGİLİZCE KONUŞAN AMELELER!

Kardeşim ile atölyemizin inşaatını da kendimiz yapıyorduk. Elimizde kazma kürek çalışırken kimse anlamasın diye aramızda İngilizce konuşuyorduk. Çevrede Anadolu lisesinde okuyan öğrenciler, bizi ailelerine gösterip ‘bakın bu ameleler İngilizce konuşuyor’ diye alay ediyorlardı. İşyerimizi yaptık, şirketimizi kurduk ve ‘dijital reaktif güç faktörü ölçüm cihazı’ geliştirdik ki bu benzerlerine göre çok daha başarılı bir ürün oldu. Hatta Europe Electronic Product News dergisine Türkiye’den ilk ürün olarak kayda girdi. Siemens ürünü test etti ve hemen bizimle çalışmaya başladı. 1982’de 60 ülkeye ihracat yapan bir şirket olmuştuk. Çünkü bu ürüne dünyadan çok yoğun talep vardı. 1986’da ikinci bir iş kolu olarak yurtdışındaki elektronik komponentler konusunda firmaların Türkiye distribütörlüğünü yapmaya başladık.

‘TELETAŞ FABRİKASI’NI ALDIK

1996’da Ümraniye’deki Alcatel Teletaş kapanacaktı. Biz de ciddi bir borç yüküyle birlikte tesisi devraldık. Hedefimiz yerli sanayinin üretime devam etmesiydi. Türk Telekom’a, 4.5 milyon abone kapasitesinde dijital santraller, radyo-linkler ve ankesörlü telefonlar ürettik. Ancak, 2001 krizinde, 250 çalışan ve 20 milyon Euro cirodan, işsiz bir firma haline düştük. Çünkü Türk Telekom, dijital santraller, radyo-linkler ve ankesörlü telefonların alımını durdurdu. Ancak biz teknolojiyi çok yakından takip ediyorduk ve özgün ürünlerimizi geliştirme ve üretme kararı aldık ve bugünlere geldik. Şu anda ürünlerimiz 4 kıtada 72 ülkeye ihraç ediliyor. Ciromuzun yüzde 80’i ihracattan geliyor. Bu işimizde 260 kişilik de istihdamımız var.”

 

EN DERİN KRİZDE 50 YILI PLANLADIK

2001 krizinde, Canovate’in müşterisiz kalması nedeniyle yeni strateji belirlediklerini anlatan Can Gür, şöyle konuşuyor: “50 yılın en çok talep görecek ürünlerini belirledik ki bunlar ‘veri merkezi ve fiber optik santral’ idi. 2015’e kadar Ar-Ge’ye 18 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Şu an 40 ülkede telekom devlerine, ürün satıyoruz. Yurtiçinde de Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un 4.5G altyapı bileşenlerini üretiyoruz. Vietnam ve Suudi Arabistan’da üretim tesisi kuracağız. Suudi Arabistan’da kurulacak tesis, Ortadoğu ülkelerine , Vietnam’daki Endonezya, Filipinler, Tayland, Malezya, Singapur, Avustralya’ya hizmet verecek.”

 

ISI POMPALARI KOMBİLERE KARŞI

Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, veri merkezi ve fiber optik santral üretimi dışında, ısı pompaları ve siber güvenlik, sosyal medya denetimi gibi konularında da hızlı büyüme yakaladıklarını anlatıyor. Grup cirosunun 370 milyon liraya ulaştığını belirten Gür, gayrimenkul yatırım ortaklığı da kurduklarını ve Canpark AVM ile Hilton Garden Inn Hotel’in sahibi olduklarını belirtiyor. Isı pompaları işinin enerji tasarrufu için çok kritik olduğunu söyleyen Gür, şöyle konuşuyor: “Isı pompaları Türkiye’yi doğalgaz bağımlılığından kurtaracak ki bu, cari açığı ve karbon salınımını düşürecek. Avrupa ve Amerika kombi yerine ısı pompaları kullanıyor. Çünkü bu sayede enerjinin yüzde 80’i, toprak, su veya havadan bedava alınıyor.”

 

HÜRRİYET  25.04.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here