İş dünyası gelecek hedeflerine ‘teknolojik kalkınma’ ile ulaşacak.
TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve TÜSİAD işbirliği ile 12’ncisi yürütülen Teknoloji Ödülleri’nde, finale kalan 36 proje açıklandı. 216 ön başvurudan değerlendirmeye alınan 170 başvuru ile rekora koşan Teknoloji Ödülleri’nde finale kalan şirketlerin % 20’si küçük, %20’si orta, %14’ü mikro, %46’sı büyük ölçekli işletmeler. Firmaların % 75’i ise Teknoloji Ödülleri’ne ilk kez katıldı. 12. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, “Bu bugüne kadar ulaşılan en yüksek değerlendirmeye alınan başvuru sayısı. Başlangıçtan bugüne yapılan tüm başvuruların dörtte biri oranında olması, iş dünyamızın konuya ilgi ve inancının somut bir kanıtıdır” dedi.
Türkiye’nin en prestijli ödülleri arasında yer alan “Teknoloji Ödülleri”nde geri sayım başladı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), Türkiye’nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer almasını sağlamak, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla 12’ncisini gerçekleştirdiği Teknoloji Ödülleri’nde finale kalan 36 başvuru açıklandı.
İlk olarak 1997 yılında 30 başvuru ile hayata geçen Teknoloji Ödülleri’nde, bu dönem değerlendirmeye alınan 170 başvuru ile rekor sayıya ulaştıklarını belirten 12. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, “Teknoloji geliştirme alanında var olan yoğun rekabet ortamı, başvurulara da yansıdı. Teknoloji Ödülleri’ne verilen önem, bu alanda yatırım yapan firmaların aldıkları yolun aslında bir göstergesi. Bu, bugüne kadar ulaşılan en yüksek değerlendirmeye alınan başvuru sayısı. Başlangıçtan bugüne yapılan tüm başvuruların dörtte biri oranında olması, iş dünyamızın konuya ilgi ve inancının somut bir kanıtı” açıklamasını yaptı.
KOBİ’LER İNOVASYON YARIŞINDA HIZLI KOŞUYOR
Ar-Ge’nin uzun soluklu bir yatırım olduğunun, özel ve kamu alımlarında Ar-Ge’si Türkiye’de yapılmış ürünlere öncelik verilmesi gereğinin altını çizen Müjdat Altay, “Ar-Ge bana Karadeniz’in meşhur çalgısı – tulumu hatırlatır. Bildiğiniz gibi tulum önce şişirilir, sonra müzik sesi duyulur. Türkiye’nin Ar-Ge tulumunun şiştiğine, artık müziği duyma zamanımızın geldiğine yürekten inanıyorum” dedi. KOBİ’lerin bu yarışta % 60 başvuru ile var olduklarını ifade eden Altay, şöyle konuştu: “Dördüncü sanayi devrimi ile gerçek dünya devasa bir bilgi sistemi haline geliyor. Görünen o ki daha radikal gelişmeler kapımızda. Bu yeni dünyada var olmak ve rekabette ayakta kalabilmek için Ar-Ge ve inovasyon bilincinin toplumun her katmanına yayılması şart. Türkiye’nin, Ar-Ge ve inovasyon serüveninde, gelişmiş ülkelerle rekabet avantajı yakalamasına büyük katkı sağlayacaklarına inandığımız çalışmaları nedeniyle, tüm katılımcılara teşekkür ederiz.”
FİRMALARIN YÜZDE 75’İ İLK DEFA KATILDI
Finale kalan çalışmaları tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantıda, 12’nci dönemde KOBİ’lerden büyük ölçekli firmalara kadar, önemli geri dönüşler aldıklarını belirten Altay, şunları söyledi: “Türkiye Ar-Ge ve inovasyon konusunda kayda değer yol aldı. 2003 yılında Ar-Ge harcamalarının GSYİH’ye oranı %0.04 iken bu oran 2015 yılında %1’i geçti. Bu çok önemli bir gelişme, çünkü %1 bir eşiktir. Yürütülen bu programla hedefimiz, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli açığa çıkarabilmek ve yeniliklerle sektörlerde fark yaratabilmenin altını çizmek. Ülkemizde, özgün teknoloji üretilmesini sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmalar, son başvurularla gösterdi ki Ar-Ge meyvelerini veriyor. Hedefimiz, bu ivme ile Küresel İnovasyon Endeksi’nde, önümüzdeki yıllarda ülke olarak daha üst sıralarda yer alabilmemizin önünü açmak.”
“HAYALLERİNDE SINIR TANIMAYANLARI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Teknoloji Ödülleri’nin 12’ncisinde, makine imalattan bilişime, elektrik-elektronikten metalürji, malzeme, kimya, biyoteknoloji, tarım, gıda ve çevreye kadar pek çok alanda başvuru yapıldığına değinen Altay, “Ülkemizin geleceğine yatırım yapan alanında önemli şirketleri kamuoyuyla paylaşmayı, başarı hikâyelerini gündeme taşımayı, hayallerinde sınır tanımayanları, dün olduğu gibi bugün de desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi. Toplantıda toplam başvuruların %34’ünün bilişim, %29’unun makine imalat, %17’sinin elektrik-elektronik, %11’inin malzeme-kimya-çevre, %9’unun ise biyoteknoloji-yaşam bilimleri sektörlerinde gerçekleştiği ifade edildi.
“Bu yıl finale kalan başvuruların 30’u ürün, 6’sı ise süreç odaklı Ar-Ge ve yenilikçi çalışmalardan oluşuyor” diyen Altay, bu dönem başvurularının yüzde 60’ının KOBİ, yüzde 40’ının ise büyük ölçekli firmalardan olmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.
YURT ÇAPINDA 23 İL KATILDI
Geçen dönem yurt çapında 19 ilden katılım sağlanırken, bu yıl başvuru alınan il sayısının 23’e yükseldiği belirtildi. Altay, en çok başvuruyu gerçekleştiren illerin başında İstanbul’un (%39) geldiğini, onu sırasıyla Ankara (% 25), Kocaeli (% 7), İzmir (% 6) ve Bursa’nın (% 5) takip ettiğini dile getirdi. Diğer iller Adana, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Çorlu, Denizli, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Karabük, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Osmaniye, Sakarya ve Tarsus olarak ifade edildi.
12. Teknoloji Ödülleri’nin sahiplerini bulacağı Teknoloji Kongresi, teknoloji@insan teması ile 30 Mayıs 2016 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent Hotel’de gerçekleştirilecek.