VEHBİ Koç Vakfı’nın her sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık dallarında verdiği Vehbi Koç ödülünün sahibi ABD’deki beyin araştırmalarının liderlerinden Profesör Dr. Kamil Uğurbil oldu.
Uğurbil, Başkan Obama’nın kurulmasına önayak olduğu, beynin nasıl çalıştığını çözecek yenilikçi teknolojileri geliştiren “Obama Beyin Girişimi” projesinin ekibinde.
Önceki gece, iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı törende Uğurbil’e sağlık dalındaki ödülünü veren Koç Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç konuşmasına ağabeyi Mustafa Koç’u anarak başlıyor.
“ Her yıl Vehbi Koç’un doğum günü 25 Şubat’ta yapılan ödül törenini acı kaybımız nedeniyle ancak bugün yapabiliyoruz” diyen Ömer Koç 47 yıllık vakfın milyonlarca kişinin hayatına değdiğini söylüyor.
Konuşmasında Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’a değinen Ömer Koç “Bundan dokuz yıl önce Vehbi Koç ödülü pek çoğumuzun duymadığı bir bilim insanına verilmişti”diyor.
Profesör Sancar’ın yakın dostlarına “Türkiye’nin Nobel’ini almaya gidiyorum” dediğini aktaran Koç “Sekiz yıl sonra dünyanın Nobel’ini alarak hepimizi bir kez daha gururlandırdı” diyor.
Törende izlediğimiz belgeselden anladığımız kadar, yakın çevresinin Prof. Dr. Uğurbil’in Nobel’i alacağına ilişkin inancı büyük.
FİZİK NE İŞE YARAR?
Nitekim aralarında Vehbi Koç ödülünün sahibi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in de bulunduğu, yine aynı ödülün sahibi Prof. Dr. Turgay Dalkara başkanlığındaki seçici kurul bakın Sancar ile nasıl bir benzetme yapmış?
“Kamil Uğurbil’in bilimsel yayınlarına yapılan atıf 30 binin üzerinde. Gurur kaynağımız Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’a atıf sayısı 33 bin”.
Robert Koleji bitirdikten sonra ABD’nin yolunu tutan Kamil Uğurbil, babasının “fizik ne işe yarar” diye sorgulamasına rağmen Columbia Üniversitesi’nde fizik okumuş.
Bugün Minnesota Üniversitesi Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi’nin başında.
Ekibiyle, beyin gibi incelenmesi zor bir organı, manyetik rezonans teknolojilerini kullanarak aneztezi olmadan görüntülüyor ve fonksiyonlarını inceliyor.
Bir anlamda sağlık alanında çığır açmış bir araştırmacı.
HENÜZ BEYNİN SIRRINI ÇÖZMEDİM
Öyle ki çalışmaları sayesinde beynin nasıl çalıştığını, Alzheimer, depresyon gibi çeşitli hastalıklarda nelerin aksadığını daha iyi anlamak mümkün.
Prof. Dr. Uğurbil, konuşmasında “Söylendiği gibi henüz beynin sırrını çözmedim. Beynin yapısını ve fonksiyonlarını anlamaya çalışıyoruz” diyor.
21 yaşındaki kızıyla Almancayı (eşi Alman bir bilim insanı) ve çello çalmayı öğrenen Prof. Kamil Uğurbil ABD’nin önemli projelerinden “Human Connectome Project” yani beyindeki bağlantıları araştıran proje ekibinde de yer alıyor.
“Beyinle ilgili araştırmalar öyle bir noktaya geldi ki beyindeki aktiviteleri ölçen sinyalleri izleyebiliyoruz” diyor.
“Vehbi Koç ödülü benim için önemli çünkü kendi memleketimin ödülü” diyen Uğurbilpek çok uluslararası ödülün sahibi.
Türkiye’ye mesajı da anlamlı:
“Aziz Sancar’ı Nobel noktasına eğitim getirdi. Eğitime, bilime yatırım gerekli. Fikir özgürlüğü olmadan bilim olmaz”.
HÜRRİYET Gila BENMAYOR 21.04.2016