Vehbi Koç Ödülü, bu yıl, insan beyniyle ilgili çalışmalar yapan Prof. Dr. Kamil Uğurbil’e verildi. Koç Holding Başkanı Ömer Koç, “9 yıl önce ödül verdiğimiz Sancar’ın Nobel alması sorumluluğu artırdı” dedi
Vehbi Koç tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla verilen Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi insan beyniyle ilgili yaptığı çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Kamil Uğurbil oldu. Uğurbil, manyetik rezonans çalışmalarıyla beynin sırrını çözen adam olarak da tanımlanıyor.
Ödül töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, ödülün 9 yıl önce o dönemde pek çok kişinin adını hiç duymadığı bir bilim insanına verildiğini anımsatarak, bu kişinin Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar olduğunu söyledi. Koç, “Prof. Dr. Sancar tören için Türkiye’ye hareket ederken Amerika’daki dostlarına ‘Türkiye’nin Nobel’ini almaya gidiyorum’ demişti. Bundan 8 yıl sonra dünyanın Nobel’ini de alarak hepimizi bir kez daha gururlandırdı. Bundan sonraki Vehbi Koç Ödülü seçici kurullarının sorumluluğunu da bir hayli artırdı” diye konuştu.
‘2016 YILI DÖNÜM NOKTASI OLACAK’
Koç, eğitim, kültür ve sağlık alanlarında ulusal ve uluslararası platformlarda gelişime öncülük etmiş, önemli başarılar elde etmiş ve sıra dışı katkı sağlamış kişi ve kurumları ödüllendirerek hem onlara hak ettikleri bir teşekkürü sunduklarını hem de aynı yoldan yürüyecek gençlere ışık tuttuklarını dile getirdi.
Koç Topluluğunun sağlık alanındaki çalışmalarıyla ilgili bazı bilgileri de paylaşan Koç, şöyle devam etti: “Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 2010-2011 eğitim yılında hizmete açtık. 2014 sonunda Koç Üniversitesi Hastanesi Topkapı’da hizmete girdi. 2017’de yatırım tamamlandığında yalnızca ülkemiz değil, dünya müthiş bir bilim ve sağlık kurumuna kavuşacak. Bu yıl tıp fakültemiz ilk mezunlarını veriyor. 2016’nın ülkemizin tıp eğitimi tarihinde önemli bir dönüm noktası olacağına yürekten inanıyorum.
ALZHEİMER VE DEPRESYONA ÇÖZÜM SAĞLIYOR
Minnesota Üniversitesi Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi’nin yöneticisi konumunda çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Kamil Uğurbil, İzmir Tireli. Robert Kolej’in ardından eğitiminin devamı için ABD’ye giden Uğurbil, “Beynin sırrını henüz tam olarak çözemedik ancak bununla ilgilenenlerin çok kullandığı bir teknik geliştirdik” dedi. Beynin nasıl çalıştığına yönelik manyetik rezonans kullanarak çığır açan yeni teknolojiler geliştiren Uğurbil’in araştırmalarının Alzheimer, depresyon gibi pek çok hastalığa çözüm üretilmesine olanak sağladığı belirtildi.
‘BIR KİŞİNİN NE DUYDUĞUNU ANLAYABİLİYORUZ’
Uğurbil halen radyoloji, nörobilim ve tıp alanında ‘McKnight Presidential Chairs’ tarafından desteklenen bir profesör. Uğurbil’in bilimsel yayınlarına yapılan 30 binin üzerinde atıf bulunuyor. Beyin çalışmalarında manyetik rezonans (MR) kullanarak anestezi olmadan beyni görüntüleyebilen Uğurbil çalışmasının bir örneğini şu sözlerle anlattı: “MR makinesine giren bir kişiye bir ses dinletiliyor, diyelim ki kuş sesi. Bunun ne sesi olduğunu biz dışardan bilmiyoruz. Bizim bulduğumuz teknolojiyle içerideki kişinin ne duyduğunu beyinde ölçümlediğimiz değişimler sayesinde bire bir olmasa da çok büyük ölçüde anlayabiliyoruz. Benzer şekilde düşünce gücüyle çalışan robot elle felçli kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine olanak sağlıyoruz.”
ÖDÜL TÖRENİNE GÜLER SABANCI DA KATILDI
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç (solda) ile Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un (sağda) ev sahipliği yaptığı ödül törenine Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da katıldı.
HABERTÜRK 21.04.2016