Borusan Holding Ceo’su Agah Uğur, inovasyon, Ar-Ge ve dijital dönüşüm alanlarında 2020 yılına kadar 200 milyon dolar yapacaklarını söyledi.
2015 yılının zor bir yıl olmasına rağmen bir önceki yıl rakamlarını yakalamayı başaran Borusan Holding, önümüzdeki yıllarda yatırımlarını inovasyon, Ar-Ge ve digital dönüşüm alanlarında yapacak. Borusan Holding Ceo’su Agah Uğur, fiziksel yatırımlara da devam edeceklerini belirterek, “Şimdiye kadar biz dahil Türkiye’de şirketler hep fabrikalara, tesislere, makinelere yaptıkları fiziki yatırımlarla övnürlerdi. Fakat dünyanın Sanayi 4.0 konuştuğu noktada bunlarla yetinemeyiz. Bu nedenle önümüzdeki 5 yılda kuluçka merkezi, Ar-Ge merkezi, teknoloji merkezine 200 milyon dolar yatırım yapmaya karar verdik. Böylece müşteriye dokunuşumuzu değiştireceğiz. Bu süreç kolay olmayacak; kan, ter dökeceğiz, acı çekeceğiz belki ama bu entelektüel yatırımları yapmazsak da başarıyı ulaşamayız” diye konuştu. Uğur, Türkiye’de büyük kurumsal şirketleri bu alanda yeterince hızlı olmadıkları konusunda da uyardı.
4.4 milyar dolar ciro 329 milyon dolar kâr
Borusan Holding’in “10. Vizyon Paylaşım Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı” nı Borusan’ın Beyoğlu Sanat Merkezi’nde gerçekleştiren Agah Uğur, 2015 yılı rakamlarının yanısıra 2016 beklentilerini de sıraladı. Agah Uğur, 2015 yılının zor bir yıl olmasına rağmen 2014 yılındaki rakamları yakaladıklarını, 4.4 milyar dolar ciro, 329 milyon dolar da kar elde ettiklerini belirterek, grubun 2015 yılında 4.4 milyar dolar olan cirosunu çelik fiyatlarına bağlı olarak bu yıl yüzde 4-7 arası artırmayı, faaliyet kârını yüzde 12 artırarak 370 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Uğur, 2015 yılında 362 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, bu yıl da 314 milyon dolar yatırım bütçesi hedefl ediklerini ifade etti.
20 proje üzerinde çalışıyoruz
Borusan’ın Vizyon Paylaşım Toplantısı’na Agah Uğur’un yanısıra Strateji, İş geliştirme ve İnovasyon Başkanı Lale Ergin, , Borusan Ar-Ge Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım ve İcra Kurulu üyesi Erkan Kafadar da katıldı. İş Strateji geliştirme ve İnovasyon Başkanı Lale Ergin ise, inovasyon projeleri olgunlaştığında bundan 2 milyar dolar gelir beklediklerini, bu hedefi yakalamak için çalıştıklarını söyledi. Borusan Holding’in yıllık inovasyon yatırım bütçesi 30 milyon dolar. Bugüne kadar 31 yeni ürün ve iş modelinin 11’ini ticarileştirdiklerini anlatan Ergin, 20 proje üzerinde de çalıştıklarını ifade etti.
3 yeni Ar-Ge merkezinin kuruluşu için hazırlıklara başladıklarını söyleyen Borusan Holding Ar-Ge Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım da, ilk yılda 18 ayrı Ar-Ge çalışması yaptıklarını, 3 patent başvurularının olduğunu, üniversitelerle de 7 farklı proje üzerine çalıştıklarını aktardı.
Borusan Holding İcra Kurulu üyesi Erkan Kafadar, “Kalıcı rekabet avantajını yakalamak için bu yıl dijital dönüşüm yolculuğunu çıkıyoruz. Tüm şirketlerimiz için dijital dönüşüm yol haritalarını çıkararak uygulamaya başlayacağız” dedi.
“Ezber bozarak farklı olmak zorundayız”
Borusan Holding 2024 yılında 80’inci yılını kutlayacak. 2014’ten 2024’e adım adım hazırlandıklarını anlatan Uğur, 8 bin Borusan Holding çalışanının kendisine “faydalı olmak için ne yapıyoruz?” diye sorduğunu, “neden varız ve nasıl çalışırız*” sorularını her gün kendilerine sorduklarını ve bu inançla bileklerine portakal rengi bir bileklik taktıklarını söyledi. Borusan’ın bu ruhla uyguladığı planın 3 ayağı var. Bunlar; faydalı olmak, ezber bozmak, global olmak üzerine kurulu. Agah Uğur, “Ezber bozarak farklı olmak zorundayız. Farklı olmak bir adım önde olmak için mutlaka bir şeyleri değiştirmeniz lazım. Bizim seçtiğimiz pazarların sektörleri neredeyse biz de oradayız. 11 ülkede faaliyette bulunmamızın nedeni de bu. Dolayısıyla globaliz” diye konuştu.
Çelik fiyatlarındaki artış balon mu?
Agah Uğur, 2015 yılı içinde dolara karşı Türk lirasının yüzde 25 değer kaybı yaşarken, bu kayıpların Kazakistan’da yüzde 86, Rusya’da yüzde 26, Azerbaycan’da yüzde 99 olduğunu hatırlatarak, yassı çelik fi yatlarındaki düşüşün 16 ay devam ettiğini, yılbaşında yaşanan yüzde 50’lik değer kaybı ile iş hacimlerinin daraldığını anlattı. Çelik fiyatlarındaki düşüşe rağmen bunun etkilerini yaşamamak için iş hacimlerini büyüttüklerini ve distribütörlükte yüzde 20 büyüdüklerini aktaran Uğur, “Son dönemde çelik fi yatlarında artış var. Bu artışın balon olup olmadığını bilmiyoruz. Bu devam ederse grup ciro bazında büyüyemeye devam eder” dedi. 2016’da cirolarının 2015 yılının altında olmayacağını beklediklerini söyleyen Uğur, “3 yıl üst üste aynı ciroda kalmayı da düşünmüyoruz. 2016’da 2015 yılına göre faaliyet karımızı yüzde 12 artırarak 370 milyon dolar bekliyoruz” diye konuştu
DÜNYA 15.04.2016