Aziz Sancar’ın, ‘STEM Kampları’ projesi Zonguldak’ta başladı

0

Nobel Kimya Ödülü sahibi bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın, ’Kız Çocuklarının Eğitimi için STEM (bilim teknoloji) Kampları’ projesi, Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi’nde düzenlenen panel ile başladı.

Üniversitenin Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Kız Çocuklarının Eğitimi için STEM’in Önemi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Etkileri’ konulu panele, Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Haluk Güven ve Prof. Dr. Varım Numanoğlu, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSÜ) Başkanı Metin Demir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Prof. Dr. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kampları Proje Yöneticisi Gökhan Çoşkun, 6’ncı sınıfa giden kız öğrencilerinde bir farkındalık yaratmak amacıyla böyle bir proje hazırladıklarını söyledi. Prof. Dr. Aziz Sancar’ın STEM’in ve küresel eğitimin önemini çok iyi anlatan önemli bir rol model olduğunu vurgulayan Coşkun, “2015 Nobel Kimya ödülünün sahibi Aziz Sancar, her fırsatta kızları okula göndermenin önemini vurgulamakta. STEM eğitimi; çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden bilim ve teknolojileri geliştirmenin temelini oluşturuyor. Öğrencilerin STEM eğitimine olan ilgilerini arttırmak onların bu konularda özgüven kazanmalarını ve iş olanaklarını çoğaltmalarını sağlayacaktır” dedi.

 

Türkiye’de 15 yaş grubu kız öğrencilerin, fen ve matematiksel yetenekler alanlarında uluslararası ölçekte yapılan değerlendirmelerde oldukça geride olduklarının görüldüğünü vurgulayan Coşkun, şöyle konuştu:

 

“Ortaokul ve liseye giden mevcut kız öğrenci sayısını yüzde 1 arttırmak ülkede kişi başına düşen milli geliri yüzde 0.3 oranında arttıracaktır. STEM çocuklarımızın sahip olduğumuz ‘yaratıcılığı’ destekleyerek problem odaklı çalışmaya, çocuklardaki ‘merak’ duygusundan yola çıkarak çözümler bulmaya odaklı bir sistemin adıdır. Matematiği veya Fen Bilimleri’ni ders olarak değil, edinilen bilgilerin, hayatımızda uygulamasına olanak sağlayacak bir bütünlüğü içerir. Bunun içinde en önemli adım disiplinler arası işbirliğidir.”

 

Coşkun, Türkiye’de 25 yaş ve üzeri kadın nüfusun yüzde 9.4’ü, erkeklerin ise yüzde 1.9’unun okuma yazma bilmediğini ifade ederek, “Kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 30.8., erkeklerin iş gücüne katılma oranı ise yüzde 71.5 Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma için en büyük itici gücü insan gücüdür. Türkiye’nin mutlaka insan gücüne yatırım yapması gerekiyor. Bu insan gücüne yatırım noktasında da ana okulu ve ilköğretim en kritik aşama olur” dedi.

 

Projeye Türkiye’nin 7 ilinden 700 ilköğretim 6’ncı sınıf öğrencisinin dahil olacağını belirten Coşkun, “Projenin yapılmasına yönelik karar aşamasında da Karadeniz bölgesinde Zonguldak başlangıç il olarak tercih edildi. Nedeni, Zonguldak’ta önemli bir sanayi ticaretin var olması” diye konuştu.

 

Daha sonra Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay, TSO Meclis Üyesi Simten Papila ve BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Sevil İlikhan, panelde proje hakkında düşüncelerini paylaştı. STEM Kampları projesinin ilk programı, yarın üniversitenin spor salonunda yapılacak etkinliklerle sona erecek.

 

HÜRRİYET 11.04.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here