Ortaokul öğretmeninin “NASA” başarısı

0

Teknoloji ve tasarım öğretmeni Senem Çabuk, uzaya olan merakı ile NASA’nın “Ortaokul Öğrencilerine Dünya Hakkında Bilgi Kazandırma Projesine” başvurarak, Türkiye’den projeye seçilen tek öğretmen olma başarısına imza attı.

Ankara Sincan’da Dr. Nurettin-Beyhan Elbir Ortaokulunda görev yapan Çabuk, çocukluğundan beri uzaya ilgi duyduğunu ve bu merakının onun Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde yüksek lisans yapmasına vesile olduğunu söyledi.     

 

Senem Çabuk, akademik çalışmaları için araştırma yaparken, NASA’nın öğretmenler ve öğrenciler için hazırladığı “Ortaokul Öğrencilerine Dünya Hakkında Bilgi Kazandırma Projesi”ni (Earth Knowledge Acquired by Middle School Students) gördüğünü, hemen başvurduğunu ve kabul edildiğini ifade etti.     

 

Projeyle ilgili bilgi veren Çabuk, “Bu projeye en fazla 12 öğrenci kabul edilebiliyor. Çünkü kalabalık bir proje olmaması gerekiyor. Öğrencilerin belirli bir seviyede İngilizce bilmesinin yanında, coğrafyaya ilgi duyması gerekiyor. Teknolojiye de ayak uydurabilen öğrenciler olması gerekiyor, çünkü tamamen bilgisayar üzerinden yürüyen bir proje.” dedi.    

 

“Öğrenciler astronotlar ile iletişime geçiyor”     

Projeyle ilgili ilk denemeyi 9-12 Şubat’ta yaptıklarını belirten Senem Çabuk, “NASA’dan gelen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptık. 250 tane fotoğraf çekme hakkı tanındı. Her öğrencimiz ortalama 20’şer tane fotoğraf görüntülediler. Öğrencilerimiz kendilerine verilen şifreleri kullanarak, dünya üzerinde istedikleri yerin enlemini, boylamını, yerel zaman dilimini ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) girdikleri anda, seçtiği yerin yörüngesinde bulunan 6 astronot ile iletişime geçerek, görüntü isteminde bulunuyorlar.” şeklinde konuştu.     

Öğrenciler, kendilerine meteorolojik olayları gözlemleme imkanının da tanındığı proje kapsamında, NASA’nın proje için hazırladığı internet sitesi üzerinden uzay istasyonunun geçtiği yörüngeleri görebiliyor, enlem, boylam ve yerel saat dilimi bilgilerini sisteme girerek, astronottan merak ettikleri yerin uzaydan görünüşünü fotoğraflamasını istiyor.     

 

“204 ülkeden 19 ülke seçildi”     

Dünya çapındaki projeye 204 ülkeden 19 ülkenin katılma hakkı kazandığını ve Türkiye‘den kendisi ve öğrencilerinin kabul edildiğini vurgulayan Çabuk, projenin, dünya hakkında ortaokul öğrencilerine bilgi kazandırma amacıyla yapıldığını kaydederek, “Astronomiye, dünya fiziki coğrafyasına, ülkeler coğrafyasına ilgisi varsa bu öğrencileri tespit edip, onların bu alanda kendilerini geliştirmelerini sağlayan bir proje. Seçtiğim öğrenciler de bu alanlara meraklı öğrenciler.” diye konuştu.     

Projeye katılan öğrencilerin büyük bir bölümünün kariyerlerini bu alana yöneltmek istediğini aktaran Senem Çabuk, “Amaçlarımdan birisi de diğer öğretmenlerin de bu projeyi duyup, başvuruda bulunmalarını sağlamak. Diğeri ise okulumda uzaya ilgi duyan öğrencilerin heveslerini daha da arttırarak, üniversiteye hazırlanırken başarılı olmalarını istiyorum.” ifadesini kullandı.     

Senem Çabuk, NASA’nın bu projesinin süreklilik arz ettiğini dile getirerek, öğrencileriyle birlikte projenin ikinci ayağına nisanda devam edeceklerini, ayrıca öğrencilerinin ve kendisinin proje sonunda NASA’dan sertifika alacaklarını da belirtti.     

“Coğrafyaya olan ilgim arttı”     

7’nci sınıf öğrencisi Ali Eren Baba ise projeye katılmaktan çok mutlu olduğunu, coğrafyasının ve İngilizcesinin geliştiğini ifade etti. Grand Kanyon ve Libya’nın fotoğraflarını istediğini belirten Baba, “Özellikle Grand Kanyon’u çok merak ediyordum. Dünyanın en büyük kanyonlarından biri, üzerinde çok araştırma yapmıştım, fotoğrafı gördüğümde de çok etkilendim.” dedi.     

“Grup çalışmasını ve bununla güzel sonuçlar elde edebileceğimi öğrendim” diyen 7’nci sınıf öğrencisi Enes Melih Kaş da projenin coğrafyaya olan ilgisini biraz daha arttığını söyledi.     

Kaş, ABD, Moğolistan ve Özbekistan’dan fotoğraflar istediğini ve bu coğrafyaların uzaydan da “güzel” göründüğünü söyledi.    

HÜRRİYET  31.03.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here