Tübitak, lisans öğrencilerini ülkemizin sorunlarına yönelik olarak yenilikçi ve girişimci bir şekilde bilişim teknolojilerini kullanarak çözüm üretmeleri ve bu doğrultuda bilgi ve becerilerini geliştirmeleri konusunda teşvik etmek amacı ile yazılım projesi yarışması düzenlemiştir.
Yarışma Katagorileri
1. Bilimsel Çözümler: Paralel İşleme, Büyük Veri, Makine İşletimi, Yapay Zeka, Veri Tabanı, Gömülü Sistemler vb. alanları kapsar.
2. Akıllı ve Teknolojik Çözümler: Eğitim, Sağlık, E-Devlet, Güvenlik Uygulamaları ile Yaşam Kolaylaştırıcı Çözümler vb. alanları içerir.
3. Sosyal Yaşam ve Eğlence Uygulamaları: Mobil Uygulamalar, Sosyal Ağlar, Oyun, İletişim vb. alanları içerir.
4. Açık Kaynaklı Yazılım Uygulamaları: Standish Group tarafından yayınlanan 2008 tarihli bir rapora göre açık kaynak yazılımlar tüketicilere yılda 60 milyar dolar büyüklüğünde tasarruf sağlamaktadır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açık kaynak yazılım kullanarak ciddi tasarruflar sağlayabilirler. Bu amaçla bu yılki temalardan birisi “açık kaynak yazılım uygulamaları” olarak seçilmiş ve bu konuda farkındalığın oluşması amaçlanmıştır.
Açık kaynak yazılım projeleri, kaynak kodları açık olan herhangi bir yazılım projesi olabilir. Ancak bu alanda proje başvuruları, geliştirilen yazılımın etkisi ve teknik derinliği gözönünde tutularak değerlendirilecektir. Yeni geliştirilecek açık kaynak yazılım projeleri ve örneğin Apache (bkz.www.apache.org) benzeri açık yazılım projelerine yapılan katkılar etkisi yüksek projeler olarak değerlendirilecektir.
Açık kaynak yazılım projeleri uygulanabilirlik, potansiyel etki (yeniden kullanılabilirlik, popülerlik, vb.), yenilik, teknik derinlik ve olgunluğa benzer kriterlere göre değerlendirilecektir.
Kimler katılabilir ?
Bu programa Türkiye ve K.K.T.C.’de bulunan üniversitelerde lisans eğitimi görmekte olan öğrenciler başvuru yapabilir.
Yarışmaya bireysel olarak veya en fazla üç kişiden oluşan gruplar halinde başvuru yapılabilir.
Yarışmacılar ilan edilen yazılı kategorilerinden sadece birine başvuru yapabilirler. Başvuru ekip adına proje yürütücüsü tarafından yapılır.
Projeler en fazla 1 (bir) akademik danışman rehberliğinde hazırlanmalıdır. Akademik danışmanlar birden fazla projede rehberlik yapabilir.
Yarışmaya başvuru yapılacak projeler, yarışma web sayfasında ve proje hazırlama rehberinde belirtilen kriterlere uygun olarak hazırlanacaktır.
Aynı ya da başka isimlerle ve/veya aynı ya da benzer içerikle herhangi bir yarışmaya bu yarışmanın son başvuru tarihinden önce katılmış veya başvurmuş olan gruplar, kişiler ve projeler bu yarışmaya katılamaz. Aksi durumda, projeler hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenecektir.
Başvuru Tarihleri: 4 Nisan 2016 – 27 Mayıs 2016
(Başvuruların son gününde sistem 17.30’da kapanacaktır.)
Islak İmzalı Başvuru Onay Formunun Teslimi İçin Son Tarih: 3 Haziran 2016 Cuma günü (Mesai Bitimine Kadar)
Ödül ve Destekler
Değerlendirmeler sonucunda yukarıda belirtilen 4 alanın her birinde ilk üç dereceyi paylaşan öğrenciler ve danışmanlarına aşağıda belirtilen miktarda para ödülü verilecektir.
DERECE |
ÖĞRENCİ ÖDÜLÜ |
DANIŞMAN ÖDÜLÜ |
BİRİNCİLİK |
10.000 TL |
5.000 TL |
İKİNCİLİK |
7.500 TL |
3.750 TL |
ÜÇÜNCÜLÜK |
5.000 TL |
2.500 TL |
Başvurular
Proje başvuruları http://e-bideb.tubitak.gov.tr adresinde yer alan başvuruya açık programlar kısmından 4 Nisan – 27 Mayıs 2016 tarihleri arasında saat 17.30’a kadar öğrenci tarafından çevrimiçi olarak yapılacaktır. Birden fazla öğrenci tarafından hazırlanan projelerde sisteme bir öğrenci giriş yapacak ve diğer öğrencilerin ve akademik danışmanın bilgilerini de sisteme girecektir. Online başvuru sırasında istenilen tüm belgeler PDF formatında yüklenecektir. Online başvuru onaylandıktan sonra sistemden alınacak proje başvurunun çıktısı öğrenci/ler ve Akademik Danışman tarafından imzalanacaktır. Islak imzalı başvuru formu 3 Haziran 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar TÜBİTAK Tunus Cad. No. 80, Kavaklıdere – ANKARA adresine kargo yoluyla veya elden teslim edilecektir.
Ayrıntılı bilgi için :
http://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-yazilim-projeleri-yarismasi