Liseliler TÜBİTAK projeleriyle yarışıyor

0

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 47’nci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın bölge finaline katılmaya değer görülen projeler sergilenmeye başlandı.

İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki serginin açılışında yaptığı konuşmada, TÜBİTAK tarafından 47’ncisi düzenlenen yarışmada Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinden 561 projenin sunulduğunu belirtti.    

Projelerin sekiz ilin üniversite jürisince değerlendirildiğini anlatan Özdemir, “Sergiye 100 proje uygun görüldü, Gençler ne kadar erken yaşta bilimle tanışırlarsa, geleceğimizin nesilleri olan bu pırıl pırıl gençler iyi bir şekilde donanımlı yetişecekler. Burada 15 proje dereceye girecek ve bu projeler Ankara’da sergilenecek. 15 projeyle yaklaşık 30 öğrenci finale gidecek” dedi. 

Dereceye giren öğrencilere TÜBİTAK’ın verdiği hediyelerin yanı sıra kentte çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının da armağanlar sunacağını söyleyen Özdemir, “Eğer Ankara’da dereceye girerlerse bu öğrencilerimiz öğrenimleri boyunca TÜBİTAK’ın bursiyeri olarak değerlendirilecekler. Bu öğrenciler, okullarını bitirdikten sonra doktora ve yüksek lisans yaptıktan sonra herhangi bir sınava tabi tutulmadan yine bursiyer olacak” diye konuştu.

Özdemir, dereceye girenlerin öğrenimleri boyunca ailelerine yük olmadan eğitim ve öğretimlerini sürdüreceklerini söyledi.     

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan sergiyi gezen protokol üyeleri, öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı.     

24 Mart Perşembe gününe kadar açık kalacak serginin ardından Ankara finallerine gitmeye hak kazanan 15 proje yürütücüsü öğrenciler ve danışmanlar, 25 Mart’ta İnönü Üniversitesi’nde düzenlenecek törenle ödüllerini alacak.     

Öte yandan yarışma kapsamında Kayseri, Kırşehir, Sivas, Yozgat, Nevşehir, Niğde’deki ortaöğretim öğrencilerinin hazırladığı 100 proje, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Süleyman Demirel Spor Salonu’nda sergilendi.     

Serginin açılışında konuşan Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, gelişmiş ülkelerin biriktirdiğini kağıda, sanata ve projeye döktüğüne dikkati çekti. Türkiye’nin bu konuda geri kalmışlığını son yıllardaki atılımlarla kapatmaya çalıştığını ve büyük bir başarı elde edildiğini belirten Avcı, “Artık proje yapan çocuklarımız, gençlerimiz, üniversitelerimiz var. Bu konuda yarışmalar düzenleniyor, çok iyi sonuçlar alıyoruz.” dedi.     

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Güven de bir işe başlamanın, o işi bitirmek ve başarmak anlamına geldiğini söyledi.     

Yarışmaya katılan tüm öğrencilerin kendilerini kazanmış gibi görebileceğini ifade eden Güven, “Önemli olan sizin bilim kültürünü edinmiş olmanız. Umarım bunu sonraki yıllarda da devam ettirirsiniz. İçinizde bu araştırma aşkı, şevki oldukça aranızdan çok sayıda bilim adamı, mucit veya çok yetenekli kişiler çıkacaktır. Bu kademelerde sizler yer alacaksınız. Ülkenin geleceği sizlersiniz” diye konuştu.     

TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Sebahattin Ünalan da bölge finaline başvuran 817 projeden 100’ünün sergilenmeye layık görüldüğünü aktardı.     

Jürinin değerlendirmesinde en yüksek puanı alan 16 projenin Ankara’daki Türkiye finalinde yarışacağını dile getiren Ünalan, dereceye giren öğrencilerin YGS sınavında ek puan alacağını da söyledi.

 

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılış töreninde yaptığı konuşmada, TÜBİTAK’ın ulusal öncelikler doğrultusunda araştırmalarına devam ettiğini belirterek, proje yarışmasıyla gençlerin bilimsel araştırmaya teşvik edilip, geleceğe yatırım yapıldığını söyledi.     

Yarışmayla güzel projelerin üretildiğini belirten Tuna, “Geleceğin Ali Kuşçularını, Farabilerini, İbn-i Sinalarını yetiştirmek istiyoruz. Çünkü ilimleri, bilgileri engin bir deniz olsa da kalbinde sevgi ve iyilik ateşi yakmayanların bütün uğraşları, çabaları, emekleri boşunadır. Bu yönüyle TÜBİTAK projeleri, gençlerin çalışmalarına akademik bir disiplin ve bilimsel boyut kazandırdığı gibi, bir değerler eğitimi fırsatı olarak değerlendirilmelidir” dedi.

ESOGÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Bahaddin Acat ise etkinliğe 4 yıldır ev sahipliği yaptıklarını anımsatarak, üniversiteleri için bir gurur kaynağı olan bu tür çalışmalara destek vermekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.     

TÜBİTAK Eskişehir Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Eyüp Artvinli de ESOGÜ’nün ev sahipliğinde yürütülen yarışmanın son yıllarda büyük bir ivme kazandığını ve bu yıl yarışmaya bin 769 projenin başvuru yaptığını bildirdi.     

İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ise geleceğe umutla bakılması açısından bu tür yarışmaların önemli olduğunu dile getirdi.     

ESOGÜ Spor Salonu’nda 25 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek TÜBİTAK 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Eskişehir bölge finali sergisinde dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verilecek.     

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezinde açılan sergide Ağrı, Bitlis, Hakkari, Batman, Muş, Siirt, Şırnak ve Van’daki öğrencilerin hazırladığı 100 proje kurulan stantlarda tanıtıldı.     

Yüzlerce davetlinin katıldığı sergide öğrenciler, hazırladıkları birbirinden ilginç projeleri katılımcılara anlattı.     

TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, Türkiye’nin 12 bölgesinde yapılan yarışmaların temel amacının bilimsel potansiyeli olan öğrencileri ortaya çıkarmak olduğunu vurguladı.     

Türkiye genelinde 13 bin 33 proje alındığını ve bunlar arasından finalistlerin belirlendiğini belirten Tunç, şöyle konuştu:
“Bölgemizde bin 529 proje başvurusu aldık. Sayısal sıralamada Türkiye’de dördüncü sıradayız. Bu, bölgemiz için önemli ancak nitelik anlamında biraz daha gayret göstermemiz gerekiyor. Bu yarışmaların temel amacı çocuklarımıza bilimi sevdirmek, bilimsel potansiyele sahip öğrencilerimizi ortaya çıkarmak ve bunlara gerekli desteği sağlamaktır. Amaçlarımızdan biri de geleceğimizin bilim insanlarını yetiştirmek ve şahsiyetli insanları kazanmaktır. Burada 100 projemiz sergileniyor. Buradan çıkacak 18 projeyi Ankara’ya göndereceğiz.”     

 

“Deniz Pili Projesi” ilgi gördü     

Ağrı’dan katılan Zeynep Polat ve Yeter Bozkurt isimli öğrencilerin hazırladığı “Deniz Pili Projesi” katılımcıların en çok ilgi gösterdiği stantlardan biri oldu.     

Projesiyle ilgili bilgi veren Polat, pili yapabilmek için deniz suyu tuzluluğundan yararlandıklarını söyledi. Deniz suyunun tuzlu olmasının elektron geçişini sağladığını anlatan Polat, aylardır büyük emek vererek hazırladıkları projenin birinci olmasını istediklerini dile getirdi.     

Liseliler projeleriyle Afyonkarahisar’ı temsil edecek

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği araştırma projeleri yarışmasının Eskişehir bölge aşamasına Afyonkarahisar’dan 13 proje davet edildi. Projelerin 8’i mesleki ve teknik liselerden çıktı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından lise öğrenimine devam eden öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla bilgisayar, biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı, teknolojik tasarım ve tarih alanlarında araştırma projesi yarışması düzenledi. Yarışmanın Eskişehir aşamasında, Afyonkarahisar’dan 13 proje davet edildi.

47’nci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ön elemeyi geçerek bölge sergisine davet edilenler arasında, ’Yenilenebilir Özellikte Polimer Malzeme ile Kaplanmış Yumurtaların Depolama Süresi Boyunca Mikrobiyolojik Özelliklerinin İncelenmesi’, ’Haydi Gel Köyümüze Geri Dönelim’, ’Ayvanın Bol Olduğu Yıllarda Kış Mevsimi Sert Geçer Mi?’, ’Aydınlık ve Güvenli Otoyollar’, ’Ayçiçek Yağı ve Atık Sıvı Yağlardan Asit Katalizli Modifiye Biyodizel Üretiminde Yeni Bir Yaklaşım’ ve ’Evcilikten Evliliğe’ gibi projeler yer alıyor.

 HÜRRİYET 22.03.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here