Genç Türk doktorunun bir hastalığın tanısını kolaylaştıran buluşu ve yeni bir sendromun keşfine ilişkin buluşu, dünyada akademik çevrelerinde ses getirdi. Buluşlar, Tıp literatürüne girerken Türk doktor bazı hastalıklara çare olan yeni buluşlarını tıp kongrelerinde dünya ile paylaştı. Doktorun yeni buluşları, tıp literatürüne girdi ve büyük etki yarattı.
Özel ESHA Cerrahi Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Abülkadir Geylani Şahan’ın bazı hastalıklara ilişkin yaptığı araştırmalar sonuç verdi.
1)Yaklaşık 38 yıl gibi bir sürede ancak tanı konulabilen, bunun için de ortalama2400 dolar harcama yapılan “Akdeniz Ateşi” hastalığını (15 dolarlık maliyetle ) bir idrar tahlili ile tespit etmeyi başardı.
2)Milyonlarca insanın muzdarip olduğu kronik romatizmal ağrılar, yorgunluk, halsizlik, eklem ağrılarının nedeninin gıda intoleransı (alerjisine) bağlı bir sendrom olduğunu tespit etti…
1-“AKDENİZ ATEŞİ” HASTALIĞI ARTIK BİR İDRAR TAHLİLİ İLE TESPİT EDİLİYOR
Uzm. Dr. Abdülkadir Geylani Şahan, sadece ülkemizde en az 1 milyon insanın muzdarip olduğu dünyada FMF olarak bilinen ve bir romatizmal hastalık olan “Akdeniz Ateşi” ile ilgili yeni bir metot geliştirdi.
Bu buluşunu ise ilk kez 2013 yılında Çin’de (Sanggai’de) düzenlenen Uluslararası Gastroenteroloji Kongresi’nde yaptığı sunum ile bilim dünyası ile paylaşan Türk doktorun büyük ses getiren buluşu ve ismi, tıp dünyasının saygın sitesi SICORPIO’de yer aldı…
Uzm. Dr. Şahan, hastalığa çare olan ve maddi külfetini de büyük oranda azaltan yeni buluşu ile ilgili şu bilgiyi verdi:
“Akdeniz bölgesindeki ülkelerde görülen Akdeniz Ateşi hastalığının tanısı kolay konulamıyordu. Bu süre içerisinde ise hasta, başta (böbrek yetmezliği ) komplike oluyor. Özellikle akraba evliliklerinin yaygın olduğu illerde daha yaygın görülen bu hastalığın tanısı için ortalama 38 yıllık bir süre gerekebiliyor. Yaptığımız yeni buluşla şimdi bu hastalığı bir idrar tahlili ile tespit ediyoruz.
Hastalığın maddi külfetinde de büyük azalma oldu. Bu hastalığın tespiti için ortalama 2400 dolar bir meblağ ödeniyor. ABD de ise hastalığın tanısı için 15 bin doları bulan testler yapılıyor. Şimdi ise bu test için ödenecek tutar 15 dolar civarında.” dedi.
2-YENİ BİR SENDROM TANIMLANDI: FİDAD
Uzm. Dr. Abdülkadir Geylani Şahan, yaptığı araştırmalar ile insanlarda sıkça görülen bazı kronik rahatsızlıkların nedeninin bir sendrom olduğunu tespit etti ve yine dünyada tıp litaratürüne girdi.Tıp dünyasının saygın sitesi SICORPIO’de “FİDAD” ismiyle yer aldı.
Doktor Şahan, bu sendroma ilişkin şu bilgileri verdi:
“Bugüne kadar tanımlanamayan bu sendromun (başta kronik romatizmal hastalıklar, yoğunluk, halsizlik ve eklem ağrıları vs) olan yan etkileri ise ağrı kesici ilaçlar ile giderilmeye çalışılıyordu ancak biz sendromun tespiti için bağışıklık sistemine bakıyoruz. Gıda alerjisine bağlı yaptığımız testler ve tanıyı koymamız ile hastamızın ağrıları sona eriyor.” dedi.
YENİ BULUŞ ONAY ALDI
Yeni buluş Uluslararası “AUTO IM MUNITY” Kongresinin Akademik Kurulu Controversies in Rheumatology & Autoimmunity (CORA) On behalf of the Scientific Program Committee tarafından ön onayı alındı.
Ayrıca , 6-10 Nisan 2016 tarihlerinde Almanya Leipzig’ de yapılacak uluslararası “AUTO IM MUNITY” kongresine ilişkin onayı alınan buluş, kongrede resmi olarak tanıtılacak.
Buluşları ile ilgili açıklama yapan Dr. Şahan ise, “Ülkemizin bilimsel hayatına bir damlacık katkı sağlasak başarmış oluruz “ifadesini kullandı.