TÜBİTAK’tan yeni fotovoltaik güneş paneli

0

TÜBİTAK MAM araştırmacıları, yüzeye gelen güneş ışığının yüzde 16,5’ini enerjiye çeviren ve kullanım ömrü 25 yıl olan fotovoltaik panel geliştirdi.

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünde yürütülen proje kapsamında yaklaşık 6 ay süren çalışmalar sonucunda yüzeye gelen ışığın 16,5’ini elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik güneş paneli üretildi.

Enstitüde başuzman olarak görev yapan Doç. Dr. Alp Osman Kodolbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisinden yararlanmanın iki farklı yöntemi olduğunu belirterek, bunlardan birinin sıcak su elde edilen ısıl yöntemler, diğerinin ise fotovoltaik yöntemler olduğunu söyledi.

Türkiye’ye yeni yeni girmeye başlayan fotovoltaik teknoloji ile güneş enerjisinden doğrudan elektrik üretilebileceğini dile getiren Kodolbaş, “Fotovoltaik teknolojiyi aslında uzun zamandır saatlerde, hesap makinelerinde kullanmaktayız fakat halkımızın ana enerji tüketim alanı içerisine henüz girmemiş vaziyette. Esasen bu çok farklı bir nokta çünkü güneş termal noktasında en çok kurulum yapan üç ülkeden biriyiz ama fotovoltaik konusunda gerilerdeyiz” diye konuştu.

Fotovoltaik panel sektörünün güneş ışığından elektrik üretimi noktasında önemli bir potansiyeli barındıran Türkiye’de gelecekte önemli bir gelişme yaşayacağına dikkati çeken Kodolbaş, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsünde 6 aylık bir sürede yüzde 16,5 verimli fotovoltaik güneş paneli geliştirdiklerini anlattı.

 

– “Maliyeti 3-4 yılda karşılanabilir” 

Kodolbaş, projeyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bizim geliştirdiğimiz panel yüzde 16,5 verim sağlıyor ve kullanım ömrü 25 yıl. Bu, Türkiye için oldukça yüksek bir oran. Bir panel, ortalama aydınlanan bir şehirde bir gün içerisinde 1,2-1,5 kilovatsaat enerji üretebilir. Maliyeti, en kuzeydoğudaki illerimizde yaklaşık olarak 6 yıl, güneydoğuda ise 3-4 yılda karşılanabilir. Paneli yüzde 20 verimliliğe çıkarmaya çalışıyoruz. Şu anda bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Panellerde en önemli konulardan biri de bina entegrasyonu. Eğer yüksek verimli panel kullanırsanız duvar ya da çatıya monte edilen daha küçük sayıdaki panelden daha fazla enerji elde etmek mümkündür.”

Hedeflerinden birinin de geliştirdikleri paneli yüzde 100 yerli üretmek olduğuna dikkat çeken Kodolbaş, bunun sadece Türkiye’deki panel üreticilerini değil, aynı zamanda yerli yan sanayinin de gelişmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.

TRTHABER 13.03.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here