TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı’nın düzenlediği “Uluslararası İHA Yarışması”na yurt içinden ve dışından 202 takım başvurdu.
TÜBİTAK tarafından, İHA’ların özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek sivil uygulamalarda kullanılabilir olduğunu göstermek amacıyla düzenlenen uluslararası yarışma için başvurular sona erdi. Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yarışma ile insansız sabit ve döner kanatlı hava araçlarının geliştirilmesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Yarışmaya yurt içinden sabit kanatlılar kategorisinde 77 takım başvurdu. Bunlardan 12’si lise, 2’si meslek yüksekokulu ve 63’ü üniversite takımlarından oluşuyor.
Döner kanatlılar kategorisindeki 112 başvurunun 17’si lise, biri meslek yüksekokulu ve 94’ü üniversite takımlarından geldi.
Yurtdışından Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, İngiltere, Estonya, Katar, Kıbrıs, Polonya ve Romanya’dan takımların ilgi gösterdiği yarışmanın sabit kanatlı kategorisinde 6, döner kanatlı kategorisinde 7 olmak üzere toplam 13 başvuruda bulunuldu.
Yarışlar 21-25 Eylül’de Gerçekleştirilecek
Yarışmanın bir sonraki aşamasında takımların, 26 Mart’a kadar üretmeyi planladıkları araçlarını tanıtacakları “kavramsal tasarım raporlarını” kuruma göndermeleri gerekiyor. Yerli ve yabancı takımların katılımıyla 21-25 Eylül’de gerçekleştirilecek olan yarışmada takımlar, yük dahil en fazla 4 kilogramlık araçlarla yarışmaya katılabilecek. Uçuş sırasında araçtan herhangi bir yapı veya parça düşmemesi gerekiyor. Araç veya yükte herhangi bir parça kaybı veya şeklin değişiminde görev denemesi başarısız sayılacak. İHA’ların özgün tasarım ve üretime sahip olmasının gerektiği yarışmada, aracın özgünlüğü raporlarda açıklanacak ve hakemler değerlendirmelerinde bunu dikkate alacak. Ayrıca özgünlük, yarışma öncesinde yapılacak teknik kontrollerde incelenecek. Tüm İHA’lar, deneme veya yarışma uçuşları öncesinde güvenlik kontrolünden geçecek.
Yarışmanın Birincisine 20 Bin Lira Ödül
Yarışmaya Türkiye dışından katılan takımlar için 5 bin lira seyahat ve konaklama desteği verilecek. Türkiye’den katılan takımlardan kavramsal raporunun değerlendirilmesi neticesinde yarışmaya devam edenlere araçlarını inşa etmeleri amacıyla 2 bin 500 lira teşvik sağlanacak. Detaylı tasarım raporunun değerlendirilmesi neticesinde yarışmaya katılmaya hak kazanan her takıma, araçlarında iyileştirmeler yapmaları amacıyla bin 500 lira katkıda bulunulacak. Yarışmaya katılan her takıma ayrıca seyahat ve konaklama desteği olarak 2 bin 500 lira ödenecek. Kendi kategorisinde birinci olan takıma 20 bin, ikinci olan takıma 15 bin, üçüncü olan takıma 10 bin lira ödül verilecek.