Akademisyen ve öğrencisinden kalp hastalıkları için buluş

0

Akademisyen Doç. Dr. Kerem Pekkan ile yüksek lisans öğrencisi Berk Yiğit, mühendislik ve tıp alanında ses getiren bir çalışmaya imza attı. İkili, doğada bilinen tüm kalp damar dolaşım sistemlerini aynı ölçeğe getirerek, analiz etmeyi sağlayan yöntem geliştirdi. Doç. Dr. Pekkan, “Bu buluş özellikle çok karışık olan çocuk kalp hastalıklarının fizyolojisini anlamamızda önemli bir adım” dedi.
Akademisyen Doç. Dr. Kerem Pekkan ile yüksek lisans öğrencisi Berk Yiğit, doğada bilinen tüm kalp damar dolaşım sistemlerini aynı ölçeğe getirerek, analiz etmeyi sağlayan yöntem geliştirdi. Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Pekkan ve Yiğit tarafından geliştirilen yöntemle, dünyada ilk kez kalp-damar hastalarının tedavisinde kullanılan cihazların, hastaların kan dolaşım hızı, vücut yapısı ve kalp ritmi farklılıklarına göre ayarlanması mümkün olacak. Yöntem, özellikle karışık olan çocuk kalp rahatsızlıklarının fizyolojisinin anlaşılmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili makale, dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden Journal of the Royal Society Interface’in 27 Ocak 2016 tarihli sayısında yayımlandı.

 

“ÇOCUK KALP HASTALIKLARININ FİZYOLOJİSİNİ ANLAMAMIZDA ÖNEMLİ BİR ADIM”

Pekkan ve Yiğit kendilerini bu konuda araştırma yapmaya yönelten nedenleri şu sözlerle açıkladı: “İnsanın dört odacıklı kalpten oluşan dolaşım sistemi detaylı araştırmalara konu olmuştur. Ancak, doğada bu sistemden birçok açıdan farklılık gösteren yapılar bulunur. Değişik boyutlarda canlılarda, farklı kalp debisine, kendine özgü kan dinamiği ve ağ yapısına sahip birçok dolaşım sistemi mevcut. Bizi de bu karşılaştırma çalışmasını yapma konusunda motive eden soru şu oldu: ‘İki karıncıklı kalbi dakikada 8 defa atan mavi balinayla tek karıncıklı kalbi dakikada 360 kez atan sirke sineği arasındaki kan dolaşım sistemlerini nasıl karşılaştırabiliriz?’ ya da ‘Ağ yapısı ve kalp-damar nicelikleri açısından farklılıkları bulunan bir bebekle yetişkin arasında nasıl bir objektif karşılaştırma yapabiliriz?’ Daha önce yayımladığımız boyuttan bağımsız olan kan dolaşımına ait enerji indekslerinden yola çıkarak karşılaştırma konusunda yaşadığımız sorunu mekanik benzeşim prensiplerini kullanarak eksiksiz bir şekilde çözdük. Böylelikle, canlı sınıfları arasında dolaşım sistemlerini herhangi bir ölçeğe bağlı kalmaksızın, birimsiz nicelikler cinsinden, karşılaştırma sağlayan genel bir çerçeve oluşturduk. Bu yöntem, kalp-damar hastalarının tedavisinde kullanılan cihazları hastaların kan dolaşım hızı, vücut yapısı ve kalp ritmi farklılıklarına göre hastaya özel bir şekilde ayarlamamızı sağlayacak. Bu buluş, özellikle çok karışık olan çocuk kalp hastalıklarının fizyolojisini anlamamızda önemli bir adım.”

Doç. Dr. Kerem Pekkan, Biyoakışkanlar ve Kardiyovasküler Mekanik Laboratuvarı, Koç Üniversitesi, Medipol, Acıbadem, Siyami Ersek ve Koşuyolu Yüksek İhtisas hastanelerinde çalışan kalp cerrahlarıyla yakın araştırma çalışmalarını sürdürüyor.

HÜRRİYET 04.03.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here