YÖK’ün arama motoru YÖKAkademik açıldı

0

YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladık” dedi

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, akademisyenlerin bilimsel faaliyetlerine erişilmesine imkan tanıyacak Yükseköğretim Akademik Arama (YÖKAkademik) sisteminin büyük fayda sağlayacağını belirterek “Bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladık, YÖKAkademik adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz” dedi.

Saraç, YÖK’teki “YÖKAkademik Sistemi Tanıtım Toplantısı”nda, Türkiye’de yükseköğretimde okullaşma oranının pek çok Avrupa ülkesinden ileri noktada olduğunu söyledi. Bunun olumlu katkılarına dikkat çeken Saraç, 193 yükseköğretim kurumunda çalışan öğretim elemanı sayısının 150 bine, çeşitli derecelerde öğrenci alan program sayısının da 30 bine yaklaştığına işaret etti.

Bu nedenle geçen yıllarda üniversitelere tahsis edilen 4 bin kadroya ek bin kadro daha verildiğini anımsatan Saraç, bu kadroların, YÖK tarafından daha önce uygulanmamış yeni bir planlamayla üniversitelere dağıtılacağını bildirdi.

Yükseköğretimde kalitenin yükseltilmesi için şeffaf ve katılımcı yöntemle hayata geçirilen icraatların, toplumun değişik kesimlerince takdir edilmesinin kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Saraç, “Yükseköğretimin, toplum için ayrışma değil uzlaşı noktası olması en büyük dileğimizdir” ifadesini kullandı.

 

“KALİTE ÇITASINI YÜKSELTMEK İÇİN HAZIRLADIK”

Saraç, akademisyenlerin bilimsel faaliyet, kitap, makale, patent ve dersleri ile üniversitelerin performanslarını gösteren verilere kolay ve güvenilir şekilde ulaşabilmenin, başta akademisyenler olmak üzere devlet kurumları, özel sektör ve araştırmacıların ihtiyacı haline geldiğini anlattı.

YÖKAkademik sisteminin, yükseköğretimde kalite çıtasını yükseltmek için hazırlandığını bildiren Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ihtiyacı karşılamak üzere bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık bir şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladık, YÖKAkademik adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz. Akademisyenlerin bizzat kendilerinin sisteme girdiği bilgileri temel alması dolayısıyla sistemin sunduğu verilerin güvenlik düzeyi yüksektir. YÖKAkademik’in, akademik boyutunun yanı sıra başta bakanlıklar olmak üzere kamu kurumları ve kuruluşlarının, hatta sanayi kuruluşları ve bütünü ile özel sektörün, YÖKAkademik üzerinden üniversitelerle işbirliği yapması daha kolay olacak, nitelikli bilgiye ve nitelikli beyin gücüne daha rahat ulaşabilecek. Sistem belli alanların uzmanlarıyla işbirliği gerçekleştirilmesine, bilirkişi ve hakemlerin seçimine kadar pek çok konuya katkı sağlayacak.

YÖKAkademik’in Türkiye’ye kazandırılması, bilim hayatımızın gelişmesine yardımcı olacak, bilim hayatımızın durumunu gerçekçi olarak ortaya koyacak, çeşitli amaçlarla kişisel ve kurumsal bilgi edinme süreçlerini hızlandıracak.

YÖKAKADEMİK bilim hayatımızın resmini değil, artısı ve eksisi ile gerçek bir fotoğrafını sunmaktadır.
Ayrıca bu sistem üniversitelerimizin ve öğretim üyelerimizin dünya bilim hayatında tanınırlığına da yardımcı olacak. Zira sistem İngilizce arama seçeneği ile yurt dışı akademik çevrelerin de arama yapmasını mümkün kılıyor. Bunun yükseköğretimin uluslararasılaşmasına katkı sağlayacağı aşikardır.”

Türkiye’deki bilim hayatıyla ilgili bütün bilimsel veriler ve tüm bilimsel çıktıları toplumun bütününün kullanımına açarak umulan faydanın en üst düzeyde gerçekleşmesini arzuladıklarını aktaran Saraç, bunun için arama motorunun kullanılmasında herhangi bir kısıtlama bulunmadığını söyledi.

Saraç, sistemin geliştirilmesi ve öğrenciler için de benzer bir uygulama yapılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

 

BİLGİLERE TEK NOKTADAN ERİŞİLECEK

Sistemle üniversitelerde görevli akademisyenlerin kişisel akademik bilgileri ve faaliyet çıktılarına tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebilecek. “akademik.yok.gov.tr” adresinde hizmet veren sisteme kullanıcılar, bilgisayarlarından veya cep telefonlarından ulaşabilecek.

Sistem üzerinden yayınlanan bilgiler, YÖKSİS akademik özgeçmiş sistemi ve tez merkezi uygulamalarına YÖK, üniversiteler veya akademisyenler tarafından girilen verilerden oluşuyor. Verilerin güvenilirliği için mümkün olduğunca kaynağından alınması hedeflendi. Yabancı dil bilgisinin ÖSYM, proje bilgilerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversiteler, yayın bilgilerinin ulusal ve uluslararası yayın veri tabanlarından, patent bilgisinin ise Türk Patent Enstitüsünden alınmasına yönelik protokoller de imza aşamasında.

Sistemde, akademisyenlerin adı, soyadı, bilim ve faaliyet alanlarını içeren anahtar kelimeler ile kitap, makale, tez, patent, proje, bildiri ve sanatsal faaliyetler gibi alt başlıklarda arama yapılabilecek.

YÖKAkademik sisteminde, profil sayfasında yayınlanan bilgilerin tamamı ilgili akademisyenin kontrolü altında olacak ve tüm güncellemeler yine akademisyenler tarafından yapılacak.

Sisteme, akademisyenlerden 74 bin 384’ü makale, 42 bin 441’i kitap, 66 bin 196’sı bildiri, 61 bin 636’sı ders, 129 bin 352’si akademik görev, 51 bin 980’i idari görev, 135 bin 974’ü öğrenim bilgisi, 85 bin 209’u üniversite dışı deneyim, bin 292’si patent bilgisi, 57 bin 587’si proje bilgisi, 60 bin 969’u Üniversiteler Arası Kurul temel alan verisi, 118 bin 153’ü yabancı dil bilgisi, 412 bin 804’ü de tez bilgisi girişi yaptı

 

http://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/

 

 

HABERTÜRK 03.02.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here