TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, “Bu yıl prototip üretimi yapılacak Sggmrss tipi üç bojili konteyner taşıma vagonunda entegre boji fren sistemi kullanılacak.
Türkiye’yi önümüzdeki yıllarda, demiryolu teknolojisini üreten ve ihtiyacı olan ülkelere de ihraç eden bir ülke durumuna getirmek amacıyla geliştirilen ‘Milli Tren Projesi’ çalışmaları sürüyor. Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii (TÜDEMSAŞ) de proje kapsamında ‘yeni nesil milli yük vagonu’ konusunda faaliyet gösteriyor. Proje kapsamında yerli yük vagonunu 2017 yılında raylara çıkarmayı planladıklarını belirten TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, “Bu yıl prototip üretimi yapılacak Sggmrss tipi üç bojili konteyner taşıma vagonunda entegre boji fren sistemi kullanılacak. TÜDEMSAŞ’ta üretilecek konteyner taşıma vagonunu, prototip üretimi ve sertifikasyonu tamamlayarak, 2017 yılında seri üretime hazır hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Ar-Ge çalışmasını yaptıkları yenilikçi ürünleri pazara sunarak, sektörde daha etkin olmayı hedefl ediklerini belirten Yıldıray Koçarslan, “Türkiye’nin demiryolu ağında yer alan yük vagonlarının durumunu dikkate alarak, sektörün değişen ve gelişen ihtiyaçları çerçevesinde, yeni ve teknolojik vagonların üretilmesine öncelik veriyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızla sektörde daha etkin olmayı hedefliyoruz” diye konuştu. TSI şartlarına uygun üretilen yük vagonlarında gürültünün azaltılması zorunluluğundan dolayı fren sisteminde K tipi kompozit saboların kullanılması gerektiğini ifade eden Koçarslan, “Vagonun darasını azaltmakta önemli bir yeri bulunan entegre boji freni teknolojisi, konvansiyonel fren sistemlerine göre daha pahalı. Buna karşın, söz konusu teknolojinin Y25 tipi bojilere uygulanmasıyla birlikte konteyner taşıma vagonunun darasının yaklaşık 2 ton daha azalacağını hesapladık. Yaklaşık 2 ton daha az daralı bir vagon ile tüm işletme ömrü boyunca kayda değer kâr edilebileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Eski ve yeni teknolojilerin birleşimi ile ortaya çıkacak yenilikçi yük vagonları ile demiryoluyla yük taşımacılığında rekabetin artırılmasının amaçlandığını vurgulayan Yıldıray Koçarslan, “Bu bakış açısıyla, önümüzdeki yıllarda genel eğilimin, mevcut yük vagonlarından ziyade daha verimli, çevre dostu ve ekonomik yeni nesil yük vagonlarının kullanılması yönünde olacağı değerlendiriliyor. Gürültü seviyesi, darası ve yaşam döngü maliyeti düşük, dolayısıyla çevre konusunda daha sürdürülebilir, yük taşıma kapasitesi yüksek, ekonomik ömrü uzun, lojistik kabiliyeti gelişmiş, modern vagonlarla, yakın gelecekte lojistik firmaları tarafından tercih edilen bir marka oluşturmak mümkün olacak gibi görünüyor” dedi.
“TSI, Türkiye’de zorunlu hale geldi”
Trans Avrupa demiryolu (TEN) ağlarında çalışan demiryolu araçlarının karşılıklı işletimi için ortaya konulan teknik kriterleri ifade eden Karşılıklı İşletim Teknik Şartnameleri’nin (TSI) Türkiye’de 2015 yılı itibarıyla zorunluluk haline geldiğini belirten Yıldıray Koçarslan bu kapsamda TÜDEMSAŞ’ta başlatılan sertifikasyon sürecinin, Rgns ve Sgns tipi konteyner taşıma vagonları için tamamlandığını bildirdi. Şirketin üretim programında yer alan yeni nesil yük vagonu Rgns’nin 20.5 tonluk darası ile sınıfında Avrupa’nın en hafif ve çok amaçlı vagonları arasında yer aldığını ifade eden Koçarslan, şöyle devam etti: “Bu vagonla konteynerle taşımacılık yapılabildiği gibi, uzun ve yassı mamuller, boru gibi çok farklı yükler de taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Tamamen milli bir tasarım olan Rgns tipi yük vagonu 80 farklı yükleme senaryosu ve entegre boji fren sistemi ile yenilikçi bir ürün. Şirketin seri üretimini yaptığı bir diğer yeni nesil yük vagonu Sgns ise en fazla 17.4 tonluk darası ile hafifliğiyle öne çıkıyor.”
“Yeni nesil vagonlar, işletme maliyetini azaltıyor”
Türkiye’de bir vagonun işletme ömrünün ortalama 40 yıl olduğunu söyleyen Koçarslan, “Türkiye demiryolu ağında çalışan aynı tipte bir vagonla, yeni geliştirilen bu vagonlar, işletmecilik açısından karşılaştırdığında, işletme ömrü boyunca kendini ortalama altı kez amorti ediyor. Vagonun darasını azaltmakta önemli unsurlardan birisi bojiye entegre fren sistemi. Bu sistem konvansiyonel fren sistemlerine göre daha pahalı olmasına karşın, bakımı oldukça kolay ve kapalı bir kutu şeklinde olması sebebiyle uzun yıllar bakım gerektirmiyor” dedi.
TSI’ya göre üretilen yük vagonlarında gürültünün azaltılmasının da önemli kriterler arasında yer aldığını aktaran Yıldıray Koçarslan, “Bu nedenle TSI’a göre üretilen yük vagonlarının fren sisteminde ise K-tipi kompozit sabolar kullanılıyor. Geliştirdiği yeni nesil ürünlerle kalite standartlarını her geçen gün yükselten TÜDEMSAŞ’ta bu yılın ikinci yarısında üretilecek bojiye entegre fren sistemli kapalı cevher vagonu (Talns) ve ısıtmalı sarnıç vagonu (Zacens) için TSI sertifikasyon süreci ise devam ediyor” bilgisini verdi.
DÜNYA 01.03.2016
bu ikiz vagon un aynısından kullanan ülkeler var.Uluslararası demiryollarının standartlarına uyuyorsa,nereleri TC icadıdır belli değil.Yapılacak vagon RIV üyesi ülkeleri gezecekse beynelmilel vagondur.Dünyada yapılmayan yada olmayan bir vagonmu icat edildi ?.ufak tefek ekleme olarak neler yapılmış ve ne üstünlkleri var bellideğil.Tamamen milli proje ise,yurt dışında neden testleri yapılıyor?.UIC projeyimi onayladı?Yoksa 160 km/s hızmı yapacak?.Dingil basıncı 25 ton olacakmı?..Farklı bir yapıya haiz ise ,yurt içi denemeler/testler yapılacakmı ve kaçay sürecek?.”Devrim oto” gibi reklam yapılmasına bir mana verilemedi. muhteşem bir icar ise;neden 50 yıl evvel değilde bu yıl yapılıyor?..Önce 3-4 yıl kullanalım reklamını sonra yapalım.dünya ülkeleri bu üretimi alkışlayacaklarmı?bakalım.