University of Rochester’da görevli olan araştırmacılar, son teknolojiyi kullanarak bilim-kurgu filmlerinde karşılaştığımız süper dayanıklı maddelerden birisini üretmeyi başardı.
Hem esnek olan, hem de ağırlından 1000 kat daha fazlasını kaldırabilen bu yeni madde, sıradan bir lastik gibi görünmesine rağmen son derece sağlam.
Esnek ve dayanıklı olmasının yanı sıra “şekil hafızası” özelliğine de sahip olan bu madde, ilk şeklini her zaman koruyor. Şekil hafızası, maddelerin zamanla özündeki şekillerine dönmesini sağlayan özel bir teknoloji.
Oldukça zor bir üretim aşamasına sahip olan bu maddeler, şekilleri ne kadar çok değişirse değişsin, ilk şekline kendi kendine geri dönebiliyorlar. Maddenin şekil hafızası özelliğini vücut ısısıyla, yani yaklaşık 35 dereceyle tetiklemek adına ayarlamış olan bilim adamları, yeni üretilen bu maddenin tıpta dikiş ipi olarak kullanılabileceğinden ve vücut ısısıyla temas etmesiyle birlikte orijinal şekline geri dönebileceğinden söz etti.
Bu maddenin şekil hafızası özelliğinin farklı sıcaklıklarda da aktifleşebileceğinden bahseden kimya mühendisi Mitch Anthamatten, bu maddenin ilerleyen senelerde yapay deri üretmek için kullanılabileceğine dikkat çekti.
Ağırlığının 1000 katını kaldırabilen nasıl bir cisim, ip mi, halat mı, sicim mi, plaka mı.
Kendi ağırlığı ne ki 1000 katını kaldırıyor. Resimden de bir şey anlayamadım.
Lütfen açıklar mısınız.