Türksat Genel Müdürü Gül, “Türkiye’de ilk defa üniversite ve yüksek lisans öğrencileri arasında model uydu yarışması düzenleyeceğiz” dedi.
Türksat A.Ş. uydu ve uzay çalışma alanında farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’de bir ilk olarak üniversite ve yüksek lisans öğrencileri arasında model uydu yarışması düzenliyor.
12 Şubat 2016 tarihinde Türksat Gölbaşı Yerleşkesinde düzenlenen model uydu yarışmasının tanıtım toplantısından konuşan Prof. Dr. Gül, “Türkiye’de ilk defa üniversite ve yüksek lisans öğrencileri arasında model uydu yarışması düzenleyeceğiz” dedi.
Türksat’ın, yurtdışında düzenlenen model uydu yarışmalarına katılan Türk öğrencilerine sponsorluk desteği sağladığını belirten Prof. Dr. Gül, “Gerçek uydu sistemlerinin yapım süreçlerine çok yakın modellemelerin yapılacağı etkinlik 2-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yarışmayı her sene tekrarlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Model uydu yarışmasıyla öğrencilere, düşük maliyetlerle uzay projesi deneyimi yaşatmayı amaçladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Gül, şunları söyledi:
“Katılımcılar için teorik bilgiyi pratiğe çevirme fırsatı, faklı disiplinler arası etkileşimin sağlanması, takım çalışması, uydu ve uzay alanında farkındalık oluşturulması, farklı sektörlerde faaliyet gösteren AR-GE odaklı şirketler ile iletişim imkânı sağlanacak.”
“Milli uyduda aksama yok”
Yerli uydu çalışmalarına ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gül, milli uydu çalışmaları bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi: “Aralık ayı sonunda Türksat 6A uydusunun ön tasarım toplantısı yapıldı. Programda hiç bir aksama yok, her şey planlanan şekilde devam ediyor.”
e-Devlet Kapısı’ndaki kullanıcı sayısının 26,4 milyona ulaştığının altını çizen Prof. Dr. Gül, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“e-Devlet Kapısı’nda verilen hizmet sayısı bin 405’e, entegre kurum sayısı ise 215’e ulaştı. 2016 yılında kullanıcı sayısında 30 milyonu aşmayı hedefliyoruz. Bu da her iki kişiden birisi bu hizmeti kullanacak anlamına geliyor. Hizmet arttıkça kullanıcı sayısı artıyor.”
Prof. Dr. Gül ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığından gelen talep doğrultusunda bakanlıkla birlikte yapılan çalışmalar ile lise diplomalarının yakında e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulanabileceğini belirtti.
“Beyaz şapkalı hackerlarımız var”
Prof. Dr. Gül, toplantıda siber saldırılar nedeniyle e-Devlet Kapısı’nda herhangi bir sıkıntı olup olmadığı sorusu üzerine şöyle konuştu:
“Siber güvenlikle ilgili bir direktörlüğümüz var. TSE’den bir sertifika aldık. Beyaz şapkalı ‘hacker’larımız var. Biz, sadece Türksat için değil, başka kurumlar için de güvenlik testleri yapıyoruz. Dışarıdan hizmeti engelleme saldırıları olunca sistem biraz yavaşladı. Ancak, bilgi kaçağı ya da dışarı sızma olmadı.”