Etohum tarafından düzenlenen Girişimcilik Zirvesi’nde 2016’da yatırım yapılacak en başarılı 22 girişim belirlendi.
Etohum tarafından düzenlenen Girişimcilik Zirvesi’nde 2016’da yatırım yapılacak en başarılı 22 girişim belirlendi. Duyurulan girişimler; Dijital Kumbara, Simenty, Planote, Uzmanıyla Konuş, Beetouch, Magpos, İşini Sev, Fiza, Mobil Exper, Bean, Sukolay, Beatrips, Smart Assist, Nara, Eye Track, Beyond, Gaming Battleground, Mytoddlr, BDcabs, Gamedoora, StudyBud ve eList Guy oldu.
Etohum tarafından İTÜ Arı Teknokent ve Logo sponsorluğunda düzenlenen Girişimcilik Zirvesi 30 Ocak Cumartesi günü İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Türkiye’nin en saygın konuşmacılarının da ağırlandığı zirvede, Etohum’a bu yıl başvuru yapan yaklaşık 2 bin 500 girişim arasından seçilen 22 girişim, 2016’da yatırım yapılacak en başarılı Etohum girişimleri olarak belirlendi.
Son dönemde Türkiye dışındaki girişimlere de yatırım yapmaya başlayan Etohum’un 2016 yılındaki seçkisi Hindistan’a kadar uzanıyor. Ancak sayısal üstünlük Türkiye merkezlilerde. Etohum, geçtiğimiz yıl düzenlediği Startup Turkey etkinliğinde Türkiye’den girişimlere sahnede yer vermemesiyle de eleştirilmişti. Etohum 2016 girişimlerinde yabancı girişimlerin oranı yaklaşık yüzde 25 ile sınırlı tutulmuş.
25-27 Şubat tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek 8. Startup Turkey organizasyonunda yatırımcılar ile buluşma hakkı kazanan girişimciler, bu aşamadan sonra bir dizi mentorluk veeğitim sürecini tamamlayacak, yatırımcılarla yüz yüze görüşmeler yaparak girişimlerini büyütmeye çalışacaklar.
İşte Girişimcilik Zirvesi’nde seçilen en başarılı Etohum 2016 girişimleri:
Dijital Kumbara: Orbay Keskin tarafından kurulan Dijital Kumbara, kullanıcıların kredi kartı işlem tutarlarını yuvarlayıp ekstra tutarı banka ve emeklilik hesabına aktararak para biriktirmelerini sağlıyor. Dijital Kumbara ile her kredi kartı sahibi harcarken para biriktirebiliyor.
Simenty: Edip Enes, Çakır, Ali Göksel Bektaş tarafından geliştirilen bu uygulama internet sayfalarının otomatik olarak mobil uyumlu versiyonlarını oluşturuyor. Geleneksel internet sayfalarını mobil çağa ayak uyduran, bu sitleri daha duyarlı yapan, görsel olarak çekici ve mobil ziyaretçiler için kullanımı kolay hale sokan Simenty’nin anında gerçekleşen çevirme süreci ile internet siteleri hazır temalar kullanılmadan tamamen mobil versiyona dönüştürülüyor.
Planote: Irmak Özonay tarafından kurulan Planote, kullanıcıların gidilecek yer ve etkinlikler keşfetmelerini sağlayan sosyal bir öneri platformudur. Planote, kullanıcının ilgi alanları, konumu,hava durumu gibi bilgileri baz alarak etkinlik, yer ve aktivite tavsiye ediyor. Planote’un sosyal özellikleri ile kullanıcılar diğer kullanıcıları ve onların plan, fotoğraf ve tavsiyeleri takip edilebiliyor. Uygulama planlama sürecini kolaylaştırmak için planlar hakkında bilgiler de içeriyor.
Uzmanıyla Konuş: Mustafa Şahin Aydın tarafından kurulan Uzmanıyla Konuş, uzmanlar ve danışanlar arasında video ya da sesli görüşmeler sağlıyor. Uzmanıyla Konuş sayesinde danışanlar randevularda trafik ve zaman problemi yaşamıyor, küçük şehir ve köylerde dahi kalifiye uzmanlara erişebiliyor. Diğer yandan uzmanlar da boş zamanlarını daha verimli doldurabiliyor, istedikleri yerden çalışma özgürlüğüne kavuşuyor ve müşteri arama süreçlerini kolaylaştırıyor.
Beetouch: Serhat Tümerdem tarafından geliştirilen Beetouch, işletmeler için hedef ve zaman bazlı kurumsal iletişim çözüm sistemidir. Beetouch kurum içi iletişimi görselleştirerek farkındalık yaratmayı, kültürü paylaşmayı ve aksiyonları etkilemeyi; organizasyon şemasının her noktasına iletişimi sağlayarak yardımcı olmaktadır. Beetouch ile işletmeler bütün iş stratejilerini ekran üzerinde e-mail kullanmadan daha rahat aktarabilmektedir. Çok kanallı iletişim platformu olarak Beetouch anlık bildiriler, uyarılar, duvarkağıtları, video, test ve anketler ile çalışanların cihazlarında anlık olarak çalışarak gerçek zamanlı işletme analizi sağlıyor.
Magpos: Memduh Görkem ve Serkan Yıldız tarafından kurulan Magpos, küçük ve orta büyüklükteki restoranlar için bulut tabanlı restoran otomasyon sistemidir. Magpos kurulum ücretleri ve bakım maliyetleri gibi özellikle küçük ve orta büyüklükteki restoranlar için önem taşıyan otomasyon sistemi maliyetlerini düşürmeyi hedeflemektedir. Her türü bilgisayar ve mobil cihazla uyumlu POS sistemini de içermektedir. Magpos’un diğer otomasyon sistemlerinden farkı kullanım kolaylığı, uygun fiyatı ve güvenilirliğidir. Basit kullanıcı arayüzü sayesinde restoranların teknik desteğe bağlılığını ortadan kaldırmaktadır.
İşini Sev: Duygu Aynur ve Bilge Can Gurer tarafından kurulan İşini Sev, iş arayanları, kariyerdeğiştirmek isteyenleri ve ne istediğini bilmeyenleri çeşitli mesleklerdeki rol modelleriyle buluşturuyor. İşinsev, 3 ürün üzerinden kullanıcıların rol modellerinin hayatlarını deneyimlemelerini sağlıyor. Önceden çekilmiş videolar ile rol modelleri tanınabiliyor ve işle ilgili bilgi ve tavsiye alınabiliyor. İşini Sev aynı zamanda rol modellerle saatlik ve günlük buluşmalar, soru-cevap toplantıları ve iş üstü eğitim sağlıyor.
Fiza: Pooya Ghaffari tarafından kurulan Fiza, kaliteli Türk tekstil ürünlerini İran pazarına sunan bir E-ticaret platformudur. Fiza, İran modasındaki güncel trendleri takip ediyor ve kullanıcılarının zevklerini ortaya çıkarıyor. Modaya uygun ürünleri Türk markalarının içerisinden bularak kullanıcılarına sunuyor. Fiza, düşük fiyat ve hızlı teslimat ile çok çeşitli ürün havuzunu kullanıcılarına direkt iletişim içerisinde sunuyor.
Mobil Exper: Alpay Bilgiç tarafından kurulan Mobil Exper, Araçlardaki arıza tespiti için bulut tabanında arıza verilerini toplayan bir akıllı çözümdür. Mobil Exper her yolculukta 2000’e yakın farklı değer topluyor. Yapay zekâsı sürücünün alışkanlıklarını belirliyor ve gelecekte oluşacak arızaları tespit ediyor. Ürün ikinci el araç alıcılarının satınalma öncesi arıza değerlendirmesi için kullanılabiliyor. Arabaya yerleştirilen cihaz, riskleri ve olası arızaları fark ederek bilgileri konum civarındaki teknik servislere iletiyor ve anında fiyat teklifi alıyor.
Bean: Fatih Yücekaya tarafından kurulan Bean, kişiselleştirilebilen, inovatif, ucuz ve kolay kullanılan akıllı ev aydınlatma sistemleri sağlıyor. Bean Akıllı Ampul Soketi ve Bean Akıllı Prizler tablet, akıllı telefon ve bilgisayar gibi çeşitli cihazlarla kontrol edilebiliyor. Sistem kullanıcı alışkanlıklarını ezberliyor, kullanıcının konumunu kullanarak ışığın şiddetini ayarlayabiliyor, lambaları ve farklı odalardaki elektronik cihazları açıp kapatabiliyor. Bean ayrıca kullanıcı hareketlerini kaydedebilen, sistem durumlarını gözlemleyerek erişilebilir hale getiren ve internet üzerinden dünyanın her yerinden kontrol edebilmeyi sağlayan Bean Akıllı Merkez’i de üretmiştir. (Fatih Yücekaya)
Sukolay: Eren Erdem ve Mert Seçilmiş tarafından geliştirilen Sukolay, Kullanıcılarını en hızlı ve en rahat su siparişi sistemiyle tanıştıran bir mobil uygulamadır. SuKolay uygulaması kullanıcıların çeşitli su marka ve boylarını seçerek adreslerine şişelenmiş su sipariş etmelerini sağlıyor. Kullanıcılar için ürünler, bayi kapanış saatleri, depozito fiyatları ve kampanyalar ile ilgili bilgilere de uygulama üzerinden ulaşılabiliyor.
Beatrips: Eren Atlı, HASAN Mert Yılmaz ve Burak Uzunboy tarafından kurulan Beatrips, kullanıcıların şehirdeki bütün etkinlik, parti, konser ve performanslara kolayca ulaşmasını sağlayan bir platformdur. Beatrips “Bu gece ne yapsak?” sorusunun çözümü olarak öne çıkıyor. Mekânlar hakkında tavsiye, menü, adres bilgileri ve yorumları da bünyesinde bulunduruyor. Beatrips’in basit arayüzü sayesinde bütün etkinliklere birkaç tuşla erişmek ve sevilen etkinlik ve menüleri kişiselleştirmek çok daha kolay hale geliyor.
Smart Assist: Oğuz Uslu, Doruk Atak ve Hüseyin İnan’ın girişimi olan Smart Assist, hizmet ve ürün sağlayan tüm sektörlere uygulanabilen sanal asistan sistemidir. SmartAssist personellere alternatif olmayı amaçlıyor. Yansıtma teknolojisi, dokunmatik ekran ve ses tanıma algoritmasına sahip sanal asistanlar, gerçek insan etkileşimini taklit edebiliyor; ayrıcalıklı, etkileyici ve farklı bir hizmet deneyimi sunuyor.
Nara: Zafer Karadayı, Muzaffer Özdemir ve Ömer Yavuz’un kurucusu olduğu Nara, arttırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları yaratan bir eğitim teknolojileri platformudur. Nara, eğitimi eğlenceli, erişilebilir ve güvenli kılmayı amaçlıyor. Projeleri arasında ders kitaplarını canlandırma, 3 boyutlu görseller, e-kitaplar ve online eğitim bulunuyor. Nara; projeleri, anlaşılması zor konuları ve tehlikeli yahut zor deneyleri hedefliyor.
Eye Track: Tamay Cilasun tarafından kurulan Eye Track, Alzheimer hastalarının kaybolma sorununa çözüm getirip yakınlarının hayatını kolaylaştırıyor. Eye Track hastaların konumlarını yakınlarının anında görmesini sağlıyor. Hastanın belli sınırlar dışına çıktığı durumlarda uyarı gönderiyor, AVM’ler gibi çok katlı binalarda dahi hastanın konumunu takip edebiliyor. Bulut sistemi ile hasta yakınları için iletişim ve hastalıkla ilgili bilgilendirme için bir ağ yaratılıyor. Uygulama aynı zamanda hastanın konumunu polis ve hasta yakınlarına bulut sistemi sayesinde gönderebiliyor. Patentli pil teknolojisi, hasta yürürken ortaya çıkan kinetik enerjiyi çevirerek %25-30 oranında sabit tutuyor.
Beyond: Evrim Bulutoğlu, İrem Şentürk ve Furkan Cengiz tarafından geliştirilen Beyond, yapay zekâ ve astrolojik bilgeliği kullanan akıllı arkadaşlık asistanıdır. Beyond uygulaması karmaşık yapay zekâ teknikleri ve astrolojik bilgileri birleştirerek internetten tanışılan kişilerle randevuların güzel geçmesini hedefliyor. Siri motorlu Tinder ile Susan Miller’ın verilerinin birleşmesine benzetilebilir. Beyond, kullanıcı henüz denemeden işlerin nasıl gideceğini söyleyebiliyor.
Gaming Battleground: Luka Ciganek ve Ivana Bracek tarafından kurulan, amatör videoOyuncuların, ödüllü online turnuvalar yaratıp katılabildikleri bir platformdur. GamingBattleGround oyuncuların turnuva organize ederek veya yarışarak para kazanmasına olanak sunan tamamen otomatik bir video oyun turnuva platformudur. Organize edenler turnuva başına 16 takım bularak ve turnuvaları yöneterek katılım ücretlerinin %10’unu kazanıyor. Oyuncular nakit para ödüllü turnuvaları kazanarak para kazanabiliyor.
Mytoddlr: Molawa Adesuyi, Stanley Ogbuchi ve Kehinde Yinusa’nın kurucusu olduğu Mytoddlr, ebeveynlerin kreş ve okul öncesi yaştaki çocukların günlük aktivitelerini izlemelerini kolaylaştırıyor. mytoddlr uygulamasının gerçek zamanlı multimedya haber kaynağı ebeveynler ve diğer aile üyeleri için çocuklarının kreş ve anaokullarında ne yaptıklarını mobil cihazlarda izlemelerini sağlıyor. Ebeveynler kreşlerle uygulama üzerinden haberleşebiliyor, yetkili yetişkinlerin çocukları almasını sağlayabiliyor, çocuklar evlerinden alındıkları ve bırakıldıkları zaman haber alabiliyor. Ayrıca mytoddlr’ın çocuklarının hareketlerini ve molalarını rapor eden analiz özelliği de bulunuyor.
BDcabs: Shraq Tariq ve Zaidur Rahman tarafından geliştirilen, BDcabs taksi şirketleri, ticari taksiler ve özel kiralık araçları birleştiren Bangladeş’in ilk taksi çağırma uygulamasıdır. BDcabs kullanıcılarına anında taksi çağırmayı sağlarken taksi şirketleri için taksi dağıtma sürecini otomatikleştiren bir sistem kuruyor. Telefonla taksi çağırma süreci ortadan kaldırılırken taksi şirketleri gelen çağrıları web, mobil ve kendi çağrı merkezlerinden otomatik olarak dağıtabiliyor. Kullanıcılar en yakın araçlardan teklif alabiliyor, kredi kartı ve mobil cüzdan çözümleriyle ödeme yapabiliyor.
Gamedoora: Devang Parikh’in kurucusu olduğu Gamedoora, bireysel ya da stüdyo olarak oyun yaratmak isteyen herkesin kullanabileceği bir SaaS platformudur. Gamedoora hem stüdyolar hem de sanatçı, müzisyen, animatör ve geliştirici gibi bireysel kişilerin oyun geliştirmek için kullanabileceği bir online işbirliği aracıdır. Her kullanıcı oyun hikâyesi kaydedebiliyor ve istediği kişiler ve gelen tekliflerden ekip kurabiliyor. Hikâye/tasarım/animasyon bölümleri oyunun geliştirilmesine yardımcı oluyor. Bireysel kullanıcılar için açık kaynak felsefesiyle çalışan platformun kurumsal versiyonu iç iletişim, proje takibi ve performans yönetimi için kullanışlı bir araç olarak öne çıkıyor.
eList Guy: Noman Siddig tarafından geliştirilen eList Guy, Şirketlere hedef müşteri listesi için onaylı e-mail adresleri ve belli kriterler için potansiyel müşteri listeleri sağlıyor. eListGuy şirketlerin pazarlama ve satış gereksinimlerine dışarıdan veri yönetimi çözümleri sağlıyor. Verilerin doğruluğu sebebiyle eListGuy pek çok B2B şirketinin pazarlama veritabanlarının düzenlenmesi için kullanılıyor.
StudyBud: Anubhav Jain, Dhruv Bhushan tarafından kurulmuş Eğitim kurumlarının kullanımı için çevrimiçi ve çevrimdışı eğitim analiz platformudur. Studybud çok dilli öğrenim ve yeteneğe özel değerlendirme odağıyla öğrenmeyi ve hazırlığı kolaylaştırır. Eğitim kurumlarına yetenek ,konu, rekabet bazlı değerlendirmeler, eğitmen değerlendirme paneli ve hazırlık, gelişim, doğruluk, hız, tamamlanma endeksleri gibi 20’den fazla ölçümle detaylı analiz sağlar.
Etohum 2016 girişimler 2016.etohum.com adresinde listeleniyor.
MİLLİYET 03.02.2016