Eczacıbaşı dev biyoteknoloji firmasıyla ortaklık kurdu

0

Biyoteknoloji alanında Türkiye için büyük önem taşıyan ortaklık hayata geçti. Baxalta ve Eczacıbaşı arasındaki anlaşmanın imzaları, Baxalta Intercontinental Bölgesi Başkanı Patrice Zagame ile Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan tarafından Baxalta’nın İsviçre’deki biyoteknoloji üssünde atıldı.

Dünya devi Baxter’in biyoteknolojik yenilikçi ürünler bölümünün Baxalta adlı yeni bir şirket çatısı altında yapılanmasının ardından, Baxalta’nın Türkiye ortağı Eczacıbaşı oldu.

Eczacıbaşı-Baxalta adıyla kurulan %50-50 ortaklık yapısındaki yeni kuruluş, Baxalta’nın hematoloji (kan hastalıkları) ve immünoloji (bağışıklık sistemi bozuklukları) alanındaki yenilikçi ve gelişmiş tedavi seçenekleri sunan ürün portföyü ile Türkiye’deki hastaların tedavi olanaklarını artıracak, standartlarını yükseltecek. Uzun Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirilen biyoteknolojik ilaçlar, hemofili (kanama bozukluğu) hastalarının ve immün yetmezlikli (bağışıklık sistemi bozukluğu olan) hastaların yaşamsal problemlerini azaltarak, olabildiğince normal bir yaşam sürmelerini sağlayacak. Yeni kuruluşun diğer bir hedefi ise, onkoloji alanındaki özel ürün portföyünün de Türkiye’ye getirilmesi.

Eczacıbaşı-Baxalta’nın kuruluşu nedeniyle İsviçre’nin Neuchatel şehrindeki Baxalta biyoteknolojik üretim merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Baxalta Intercontinental Bölgesi Başkanı Patrice Zagame, bu yeni yapının Türkiye’deki hastalar, sağlık profesyonelleri ve tüm paydaşlara önemli değer katacağına, daha odaklı ve güçlü bir gelecek yaratacağına inandıklarını belirterek, “Eczacıbaşı-Baxalta olarak hastaların büyük hayaller kurabilecekleri ve hayatı dolu dolu yaşayabilecekleri bir dünyanın var olabileceğine inanıyoruz” dedi.

http://www.eczacibasi.com.tr/_Media/Image/Press/DSC_6798.jpg

Eczacıbaşı-Baxalta’nın odağının, nadir hastalıklar ve bunlarla mücadele eden hasta ve hasta yakınları olduğunu ifade eden Zagame, Eczacıbaşı-Baxalta olarak bu tip az anlaşılmış hastalıklarla mücadele eden kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve olabildiğince normal bir yaşamın tadını çıkarmalarını sağlamayı amaç edindiklerini vurguladı.

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan da, biyoteknoloji alanında Türkiye için büyük önem taşıyan bir ortaklığı Eczacıbaşı-Baxalta kuruluşu ile hayata geçirmekten çok büyük heyecan ve gurur duyduklarını belirterek, “Baxalta’nın dünya misyonu olarak ilan ettiği ‘Hayatınız İlham Kaynağımız…’ mottosunu aynen benimsiyoruz. Bu sayede hastaların yaşamlarını iyileştiren, yenilikçi tedaviler geliştiren küresel bir biyoteknoloji kuruluşunun değerlerini ve yeniliklerini ülkemize getirerek faaliyet gösterdiğimiz hematoloji ve immünoloji alanlarında hastalarımız için tedavi standartlarını yükseltecek ve umuyoruz ki onkoloji gibi çok güçlü yeni iş kollarını da birlikte kuracağız” diye konuştu.

Baxter’in dünyadaki yeni yapılanmasının ardından, Türkiye’de 1994 yılından bu yana %50-50 ortaklık yapısıyla faaliyet gösteren Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri’ne ait ürün portföyünün 1 Şubat 2016 itibariyle farklı çatılar altında pazara sunulmaya devam edeceğini vurgulayan Karamercan, şunları söyledi:

“Kuruluşun Biyolojik Ürünler Grubu, 1 Şubat 2016’da hayata geçecek olan yine %50-50 hisse dağılımlı Eczacıbaşı-Baxalta Sağlık Ürünleri ortaklığımız altında faaliyet göstermeye başlayacak. Hastane Ürünlerimiz Eczacıbaşı İlaç Pazarlama’ya, böbrek yetmezliği alanındaki ürünlerimiz ise Baxter Gambro Renal Ürünler A.Ş.’ye devredilecek.”

Konuşmasında, Türkiye’de gerçek anlamda, yani tam döngü biyoteknolojik ürün üretimi ve Ar-Ge’sinin bulunmadığına, Baxalta’nın ise dünyada dört ülkede bu tarz yatırımı olduğuna dikkat çeken Karamercan, “Yapılacak bir yerli biyoteknoloji üretim yatırımı ülkemizin sadece ithalat bağımlılığını ve dış ticaret açığını azaltmakla kalmayıp, ciddi bir Ar-Ge ve katma değerli üretim yetkinliği yaratacaktır. Baxalta da, bu amaç doğrultusunda değerlendirmelerini sürdürüdüyor” dedi.

http://www.eczacibasi.com.tr/  25.01.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here