Vodafone, Nisan ayında hizmete girecek 4.5G teknolojisine yönelik hazırlıklarına hız verdi. 4.5G ile birlikte hayatımızda daha geniş yer tutacak Makineler Arası İletişim (M2M) servislerinde oyunun kurallarını değiştirmeye hazırlanan Vodafone, Türkiye’de ilk kez uygulama geliştirme imkânı sunan “Nesnelerin İnterneti (IoT) Platformu”nu hayata geçirdi. SIM kart, WiFi, lisanssız radyo frekansı gibi farklı telsiz iletişim teknolojilerini destekleyen tüm cihazlar, Vodafone’un yeni platformunda hayat bulacak. Böylece, enerjiden perakendeye her sektörde bağlantılı servisleri herhangi bir altyapı yatırımı yapmaksızın hızla geliştirmek mümkün olacak.
Vodafone, Nisan ayında hizmete girecek olan 4.5G ile birlikte hayatımızda daha geniş yer tutacak Makineler Arası İletişim (M2M) servislerinde oyunun kurallarını uygulama geliştirme, büyük veri analizi, raporlama ve uçtan uca hizmet anlayışıyla değiştirmeye hazırlanan Vodafone, Türkiye’de ilk kez uygulama geliştirme imkânı sunan “Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT) Platformu”nu hayata geçirdi. İçinde SIM kart bulunan veya SIM kart bulunmayıp WiFi, lisanssız radyo frekansı gibi farklı telsiz iletişim teknolojilerini destekleyen tüm cihazlar, Vodafone’un yeni platformunda hayat bulacak. Böylece, enerjiden otomotive, sağlıktan tarıma, finanstan perakendeye her sektörde bağlantılı servisleri herhangi bir altyapı yatırımına ihtiyaç duymadan hızla geliştirmek mümkün olacak. Geliştirilen M2M servisleri, Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü’nde güvenli bir şekilde saklanabilecek.
İnsan DNA’sı dijital imza olacak
M2M’in bir sonraki boyutunu temsil eden nesnelerin interneti, elektronik iletişim kurma kabiliyeti olan herhangi bir nesnenin diğer nesne ile iletişime geçerek standart mobil bağlantıdan daha yüksek değer ve hizmet üretebilmesi anlamına geliyor. Nesnelerin interneti ile birlikte, birbirine bağlı bu makineler geniş bir ağ olarak insan hayatını ve kurumların iş yapış biçimlerini dönüştürecek. Katma değerli servisler, raporlama, sektör spesifik uygulamalar, cihaz-cihaz ve cihaz-insan interaktivitesi, nesnelerin interneti altyapısı üzerinde yükselecek. Büyük veri analizi, bulut bilişim, güvenlik, cihaz yönetimi gibi konuların merkezi bir şekilde ve uçtan uca yönetilmesi mümkün olacak. Diğer yandan, nesnelerin interneti sayesinde, artırılmış gerçeklik hayatımızın bir parçası haline gelecek; yüz yüze konuşmalarda gerçek zamanlı tercüme yapılabilecek; nesneler 3D web’e dönüştürülerek e-posta ile gönderilebilecek; kalıtsal bilgileri gelecek nesillere taşıyan insan DNA’sı dijital imza olarak kullanılabilecek; insanlarla hologram aracılığıyla görüşülebilecek.
Vodafone Türkiye Nesnelerin İnterneti Platformu”, ileri düzey uygulama geliştirme yetenekleri sayesinde, standart teknoloji geliştirme süreçlerinden çok daha kısa sürede, uçtan uca cihazlarla iletişim halinde olan ve tamamen bilgi güvenliği standartlarına uygun bir çözüm geliştirme arayüzü sunuyor. Tüm mobil teknoloji standartlarıyla uyumlu esnek cihaz desteğiyle, web tabanlı veya mobil cihazlara uygun uygulama geliştirme imkânı verirken, tamamen ölçeklenebilir yapısı sayesinde de farklı ölçek ve miktarda cihazın oluşturduğu veri trafiğini destekliyor. Ayrıca, büyük veri analizi araç ve yetkinlikleriyle, geliştirilen uygulamalar tarafından işlenen tüm verilerin geçmişe yönelik ve gerçek zamanlı analizini yapabiliyor. Diğer yandan, sektörel uygulamaların birbiriyle iletişimini sağlayarak bağımsız uygulamaların karşılıklı ek ticari fayda yaratmasını mümkün kılıyor. Bunlar gibi pek çok akıllı özelliği bünyesinde barındıran “Vodafone Türkiye Nesnelerin İnterneti Platformu”, her ölçekten işletmenin Vodafone deneyim ve teknolojisini kullanarak hızlı ve güvenli bir şekilde yeni iş geliştirmesi için önemli fırsatlar sunuyor.