Ar-Ge ve tasarıma yeni teşvikler geliyor. Yapılacak değişiklikle tasarım harcamaları da Ar-Ge teşvikleri kapsamına alınacak. 2023 yılı sonuna kadar şirketlerin tasarım harcamalarının tamamı gelir vergisi ile kurumlar vergisi matrahından düşülecek
Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapan yasa tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarı uyarınca, tasarım harcamaları da Ar-Ge teşvikleri kapsamına alınacak. Şirketlerin tasarım harcamalarının tamamı gelir vergisi ve kurumlar vergisi matrahından düşülecek.
VERGİDEN DÜŞECEK
Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen kriterlere sahip tasarım merkezlerinde ayrıca, o yıl yapılan tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artışının yüzde 50’sine kadarı da vergi matrahından indirilecek. Bu teşvik, 31 Aralık 2023 tarihine kadar uygulanacak. Halen Ar-Ge ve destek personelinin ücretlerinin doktoralı olanlar için yüzde 90’ı, diğerleri için yüzde 80’i gelir vergisinden muaf tutuluyor. Tasarıyla, vergiden muaf tutulacak ücret oranı doktoralı çalışanlar için yüzde 95’e çıkarılacak. Yüksek lisanslı çalışanlarda yüzde 90, diğerlerinde ise yüzde 80 oranı uygulanacak. Bu teşviklerden, tasarımcılar da yararlanacak. Matematik, fizik, kimya bölümlerini teşvik etmek amacıyla, temel bilimlerden mezun olup Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinde bulunanların ücretlerinin yüzde 90’ına da vergi muafiyeti sağlanacak. Ayrıca, temel bilimler mezunlarının Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesi durumunda, 2 yıl süreyle ücretlerinin asgari ücrete kadar bölümü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak.
YARIŞMALARDA DERECE ALANA EK PUAN
Ulusal veya uluslararası bilimsel yarışmalarda ilk 3 kişi arasına giren öğrencilere, bu alanlarla ilgili lisans programlarına yerleştirilirken ek puan avantajı sağlanacak.
KAZANCIN % 85’İ HOCAYA
Devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerinin dışarıda yaptıkları çalışmalarından elde edilen gelirler döner sermayede ayrı bir hesapta toplanıyor. Bunun yarısı öğretim üyesine veriliyor. Yapılacak değişiklikle, öğretim üyelerinin üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Ar- Ge, tasarım ve yenilik projelerinden elde ettikleri gelirlerin yüzde 85’i, kendilerine verilecek. Öğretim üyeleri, üniversite yönetim kurullarının kararlarıyla Ar- Ge veya tasarım merkezlerinde tam zamanlı ya da yarı zamanlı olarak görevlendirilebilecekler. Tam zamanlı görevlendirilenler bu süre içerisinde üniversitede ücretsiz izinli sayılacaklar.
HABERTÜRK 19.01.2016