Milli tank ‘ALTAY’ için geri sayım

0

Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı ALTAY’ın bu yıl içerisinde kabul testlerinin tamamlanması ve seri üretim için gerekli planlamaların netleştirilmesi planlanıyor.

 

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ana muharebe tankı ihtiyacının yurt içi geliştirme modeli ile karşılanması amacıyla başlatılan ALTAY Projesi’nde seri üretim için gerekli planlamaların netleştirilmesi planlanıyor.Projede, yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami kullanılması, gerekli alanlarda ise yurt dışından teknik destek alınarak, tankın özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu hedefleniyor.

 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen OTOKAR AŞ’nin ana, ASELSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), ROKETSAN ve ROTEM’in alt yükleniciliğinde yürütülen projede üretilen prototiplerin hareket kabiliyetlerinin test edilmesi ve mükemmelleştirilmesine yönelik bir dizi çalışma yürütüldü.

ALTAY Projesi sistem kalifikasyon ve kabul testleri eş zamanlı olarak sürdürülüyor. Geçen yıl sistem kalifikasyon testleri büyük oranda tamamlandı. Yıl boyunca mevcut prototiplerle yönelik dayanıklılık testleri gerçekleştirildi.

Tanka yönelik dayanıklılık testlerine bu yıl devam edilecek. Bunun yanında yıl içinde ALTAY Tankı’nın seri üretimi için sunulacak teklifin değerlendirilmesi ve seri üretim için gerekli planlamaların netleştirilmesi amaçlanıyor.

ALTAY Tankı, 3+ nesil bir tank olarak en son teknoloji ile donatıldı ve 21. yüzyılın modern orduları için gerekli her türlü taktik yeteneği sağlayacak şekilde geliştirildi.

ALTAY’ın yeni jenerasyon diğer tanklara göre en büyük avantajlarından biri, konsept tasarım aşamasından itibaren bugünün ve geleceğin görev şartları ve tehditleri göz önüne bulundurularak tasarlanması oldu.

Tankın, kusursuz hareket kabiliyeti, üstün ateş gücü ve dayanıklılığıyla gelecekte muharebe sahalarının en kritik unsurlarından biri olması öngörülüyor.

ALTAY’ın, yeni nesil tanklar arasında en gelişmiş ana muharebe tanklarından biri olması bekleniyor.

Tehlikeyi havada imha edecek

Öte yandan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında imzalanan 54 milyon avroluk sözleşme doğrultusunda ALTAY Tankı için yaklaşan anti tank roketleri ve füzeleri tespit ederek havada imha edecek Aktif Koruma Sistemi (AKKOR) geliştirilecek.

ASELSAN’ın özgün geliştirileceği AKKOR, tank için 360 derecelik tam koruma kalkanı oluşturacak. AKKOR, yüksek teknoloji radarı ile üzerine gelen roket veya tanksavar füzesini çok kısa sürede algılama kabiliyetine sahip olacak. Tehdide karşı yönlendirilecek fiziksel imha mühimmatı, üzerinde bulunan sensörler yardımıyla, yaklaşmakta olan tanksavar tehdidine en yakın olduğu anda patlayarak tehdidi etkisiz hale getirecek.

 

HABERTÜRK 09.01.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here