13. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri

0
  1. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri, 5-6 Mart 2016 tarihlerinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde yedi farklı kategoride yapılacak yarışmalarla gerçekleştirilecek.

ODTÜ Robot Topluluğu’nun 2002 yılından beri düzenlediği ODTÜ Robot Günleri, yediden yetmişe herkese hitap eden ve her sene binlerce katılımcıyı ağırlayan büyük bir organizasyon. 2008 yılında uluslararası nitelik kazanan etkinlik, robot teknolojilerini topluma tanıtmayı ve bu alana ilgi duyan insanları bir araya getirerek robot teknolojilerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Gelin, şimdi ODTÜ Robot Günleri’nde birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok robotun yarışacağı kategorileri birlikte inceleyelim.

Çizgi İzleyen Robot Kategorisi

ODTÜ Robot Günleri’nde katılımın en yüksek olduğu kategoridir. Bu kategoride yarışan ve dış görünüş olarak genellikle Formula 1 araçlarına benzeyen robotlar, optik sensörleri sayesinde siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi ya da beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi algılayıp takip ederler. Robotlar keskin virajların, yüksek yokuş ve dönemeçlerin olduğu pistlerde ön elemelerden sonra ikişerli gruplar halinde yarışarak bir üst tura yükselmeye çalışırlar.

Sumo Kategorisi

İsmini Japon kültüründeki sumo müsabakalarından alan bu kategoride robotlar, “dohyo” adı verilen yuvarlak metal zeminde yarışır ve birbirlerini saha dışına atmaya çalışırlar.

Sumo kategorisinde yarışmalar hayli çekişmeli ve sert geçer. Güçlü motorlara sahip sumo robotları, metal dohyoya mıknatıslar yardımıyla tutunur ve kıyasıya bir mücadeleyle rakiplerini saf dışı bırakmaya çalışırlar.

Arama-Kurtarma Kategorisi

Arama-kurtarma kategorisinde doğal afetlerde kullanılabilecek robotlar yarışır. Bu kategorideki amaç, aralarında sağlanan haberleşmeyle bir robotun diğeri tarafından temsili bir şekilde kurtarılmasıdır.

Örneğin her bir odanın içerisinde farklı frekansta yanıp sönen LED’ler bulunan bir arama-kurtarma pistinde, robotlardan biri tüm odalara girip frekans ölçümü yaptıktan sonra yarışma hakemlerince rastgele bir odaya kapatılır. Ardından, ilk ölçümlere dayanarak aralarındaki haberleşme ile ikinci robotun ilk robotu bulması beklenir.

Serbest Kategori

Serbest kategoride insansız hava araçlarından (drone) robot kollara, masa üstü oyunlardan endüstriyel amaçlı sistemlere kadar birçok robotik yapı yarışır. Yarışmanın asıl amacı yaratıcılığı ve toplumsal problemleri ön plana çıkararak ortaya konan projeleri günlük hayata uyarlamaktır.

Labirent Çözen Kategorisi

Bu kategoride amaç, hedef bölgeye en kısa sürede ulaşmaktır. Hedefe ulaştığı takdirde yeni bir deneme hakkına sahip olan robotun ilk seferde labirenti öğrenip sonraki hakkında daha kısa yoldan ve daha kısa sürede yarışı tamamlaması beklenir. Bu kategoride robotlar iyi bir algoritmaya sahip olmanın yanı sıra hızlı da olmak zorundadır.

Çöp Toplayan Kategorisi

Son zamanlarda artan çevre kirliliğine karşı somut çözümler aramak ve yeni projeler geliştirmek için ortaya konulan bu kategoride robotlar, farklı renklerdeki çöpleri kendi renklerindeki kutulara atarak en yüksek puanı toplamaya çalışır. Her rengin farklı bir dönüştürülebilir malzemeyi (metal, kâğıt, plastik, cam) temsil ettiği bu kategorideki yarışmalarla, hem katılımcıların geri dönüşüm konusundaki farkındalıklarının artırılması hem de önümüzdeki yıllarda çevresel atıkların sınıflandırılıp toplanmasında robotların daha çok kullanılması amaçlanıyor.

Çoklu Mini Sumo Kategorisi

Bu kategoride “mini sumo” adı verilen, sumo robotlara oranla daha küçük ve daha hafif olan robotlar üçerli takımlar halinde yarışır. Amaç, diğer takım robotlarını dohyodan dışarı atabilmektir. Bunu yaparken robotlardan kendi takım arkadaşlarını tanımaları ve yalnızca karşı takımla mücadele etmeleri beklenir.

 

Detaylı bilgi ve katılım için  http://odturobotgunleri.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/ 18.12.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here