Bakan Yıldırım 600 milyon liralık milli uydu için tarihi öne çekti

0

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, milli uydu ‘6A’ için fırlatma tarihinin 2019 yılı başına çekileceğini söyledi. Yıldırım, “TÜBİTAK tarafından yapılacak milli uydu için 600 milyon lira bedel öngördük. Biraz fazla çalışacağız ve 2019’a yetiştireceğiz” dedi.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Türksat ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) stratejik ortaklığında düzenlenen ‘Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri’ Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın torunu doğduğu için katılamadığı zirvede konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bilgi birikimi, tecrübe birikimi var. İnşallah 2019 itibariyle ilk uydumuz 6A’yı imal edeceğiz ve uzaydaki yerine göndereceğiz” dedi. Yıldırım, Türksat’ın bugünlere nasıl geldiğini anlatarak, mili uyduyu TÜBİTAK’ın yapacağını ve yaklaşık 600 milyon lira gibi bir bedel öngörüldüğünü dile getirdi. TÜBİTAK’ın da maliyete katıldığını ve 170 milyon liralık kısmını karşılayacağını aktaran Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ise 370 milyon lirasını üstlendiğini, TÜRKSAT’ın da bir kısmını karşılayacağını belirtti.


TERÖRLE MÜCADELE

Bilgi toplumuna dönüşmek için biraz daha fazla gayret göstermemiz gerektiğini ifade eden Bakanı Yıldırım, “Sayın Bakanımız Fikri Işık’tan benim bir talebim var. 2019 sonu kritik bir tarih. Bunu 2019’un başına çekmemiz gerekiyor. Bu konuda delaletinizi bekliyoruz. Anlaştık. Biraz fazla çalışacağız, 3 vardiya çalışacağız” diye konuştu. Küresel güç olmak için uzay ve uydu teknolojilerine de yoğunlaşılması, bu alana da ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, “Bu stratejik alanlarda sadece tüketici aynı zamanda üretici olmak zorundayız. Bu alanlarda kapasitemizi artırmak, yerli teknolojileri geliştirmek bizim için olmazsa olmaz. Göktürk 2 uydumuzun son aylarda terörle mücadelemiz de ne kadar önemli bir katkı sağladığını hatırlamak bile bu alanda milli projelerin ne kadar önemli ve gerekli olduğunun anlamak için yeterli olacaktır. Uydulara ihtiyacımız sadece askeri amaçla güvenlik politikalarımızla sınırlı değil. Uyduların sağladığı veriler Tarım, Afet Yönetimi, İletişim, Hizmet planlaması hizmet sektörü gibi bir çok değişik alanlarda bir çok ihtiyacımıza cevap üretmektedirler” dedi.

50 CM ÇÖZÜNÜRLÜK

İlk milli yer gözlem uydusu Göktürk’ün 2.5 metre çözünürlüğe sahip olduğunu belirten Işık, Göktürk 2’nin yenileme projesi ile 50 santimetre çözünürlüğe sahip olacağı bilgisini paylaştı. Işık, “50 santimetrelik çözünürlükte yeryüzünde olan her şeyi artık çok daha detaylı görme, analiz etme ve oradan veriler çıkarma imkanına sahip oluyoruz. İlk milli haberleşme uydumuz olan TÜRKSAT 6A projesi de planladığımız takvime göre başarılı bir şekilde ilerlemektedir. Bu projede özel sektörde pay veren yeni bir modeli hayata geçirdik. Türkiye’nin önünde temel bir tercih var. Türkiye ya teknolojiyi ithal eden, satın alan, tüketen bir ülke olacak yada teknolojiyi üreten, geliştiren ve ihraç eden ülke olacak” dedi.


Uydunun kilosu 30 bin dolar

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, yüksek katma değerli ürünlerin hedeflendiği bu süreçte, bir uydunun ortalama maliyetinin yaklaşık 150 milyon dolar ve kilogram maliyetinin 30 bin dolar olduğunu vurguladı. Olpak, “Fırlatma rampası ve fırlatma roketleri de bunun ekstrası oluyor. Elbette işin stratejik boyutu da bir başka önemli konu. Uydu, aslında bir uzay aracıdır. Bu platformu oluşturduktan sonra farklı şekillerde kullanarak, uzaydaki etkinliğinizi değişik alanlarda artırabiliyorsunuz. Bugün, dünyada uydu yapıp bunu ticarileştirebilen ülke sayısının 6-7 ile sınırlı olması, konunun önemini yeterince ortaya koyuyor. Uydu ve uzay teknolojisi yanı sıra e-Devlet Kapısı’nın içerik kazanımlarını zenginleştirip yeni ülkelerle pazar oluşturmasını sağlayacağız. Tüm bu unsurlar, ülkemizin ikinci kalkınma hamlesinin kodlarını oluşturmaktadır. İnanıyorum ki bu ve benzeri toplantılar, aynı zamanda yeni bir zihniyet inşasına yol açacaktır” dedi.

HÜRRİYET 12.12.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here