Türkiye Bilişim Derneği (TBD)‘nin 1976 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlediği ve Bilişim Sektörünün en büyük buluşması niteliğinde olan BİLİŞİM 2015 32. Ulusal Bilişim Kurultayı ve CITEX 2015 Ankara Bilişim Fuarı, 3-5 Aralık 2015 tarihleri arasında Ankara ATO Congresium’da gerçekleştirildi.
Özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte “İnsan, doğa ve tüm canlıların” yaşamında kaçınılmaz bir etki alanı oluşturan ve yaşamın önemli bir parametresi haline gelen “Bilişim” deki son gelişmeler, yenilikler, yeni vizyonların tartışıldığı etkinlikte konuşan Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İ. İlker Tabak, “Bilişim teknolojilerinin birey, kurum ve ülkelerin kalkınmasında bir araç olduğunu ifade ederek; bilişim teknolojilerini kullanarak yurttaşın kişisel kalkınmasını sağlayabilirsek toplumda ülkede kendiliğinden kalkınır. Akıllı telefonlar, akıllı şehirler, akıllı uygulamalar vs. derken akıllı insanı da öne çıkarmalıyız. İnsanlarımızı da daha verimli iş yapabilmesini sağlamanın önünü açmalıyız. Bunun içinde en önemli nokta akıllı telefonlar ve onun altyapısı 4.5G adını verdiğimiz yeni nesil iletişim altyapısı ile ilgili çalışmalar önem kazanıyor. 4.5G ile birlikte internetin hızlanmasıyla birlikte görüntü öne çıkacak ve cihazlar birbirleriyle konuşacak. 4.5G- 5G ile birlikte bilgiye daha hızlı erişim sağlanacak yani değişecek olan şey 10 kata kadar daha hızlı internet erişimi sağlanacak bu da akıllı telefon kullanmayanlarında akıllı telefon kullanmalarına sebep olacak ve bu sayede cihaz sayısında da bir artış olacak” dedi.
TOPLUM İÇİN BİLİŞİM MERKEZLERİ HEDEFİ
Teknoloji ile neler yapılabileceğini topluma öğretmek gerektiğini ifade eden Tabak ayrıca, “Toplum için bilişim merkezleri diye bir projeyi gündeme getirdik TBD olarak, nasıl aile hekimliği merkezleri varsa birinci basamak sağlık hizmeti olarak başınız ağrıdığında gidebiliyorsanız bilişim açısından da bilgisayarınız bozulduğunda, virüs gibi konularda vatandaşların temas kurabileceği bir nokta projeyi ilerleyen dönemlerde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Diğer önemli bir konu da, bilişim güvenliği ihmal edilmemelidir. İnternet kullanıcılarının ‘Siber Güvenilir Kullanıcı’ olarak eğitimin sağlanması gerekir.”diye konuştu.
BİLİŞİM 2015’DE ÖNEMLİ KONULAR TARTIŞILDI
Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Taşçı ise, 32. Bilişim Kurultayı ve 2. CITEX Fuarı’nın bu sene ana temasının yaşam ve bilişim olduğu için, yaşamın değişik kesitlerinden panellerin yer aldığını ifade ederek, “Programın bir boyutu güvenlik bir diğer boyutu da sağlık oldu. Programda ayrıca kobiler, giyilebilir teknolojiler, nesnelerin iletişimi ve 3D yazıcılar da öne çıktı. Özellikle gençleri ihmal etmedik, gençlerle ilgili önemli oturumlar vardı. Gençlerin inovasyon güçlerini, startup firmaları geliştirebilmeleri için bazı oturumlar yaptık. Kadınlarımızı da unutmadık, kadın-aile-çocuk ilişkisi içerisinde bilişimin yerini ele aldık. Çocuklarımız için bilişim ve programlama, çocuklar için bilişim etkinliği yaptık. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olması neticesinde engellilere yönelik programlarımız da oldu. Engelsiz bilişim de önemli konular arasındaydı, engellilerin yaşamında bilişimin yeri ve geleceği konusunu detaylı olarak ele aldık” dedi.