İnovasyon Haftası’ için geri sayım başladı

0

TİM’in 3-5 Aralık tarihlerinde İstanbul’da 4. kez düzenleyeceği ‘Türkiye İnovasyon Haftası’na dünyaca ünlü gurular katılacak. 30 ülkenin inovasyon şampiyonlarının buluşacağı etkinlikte ilk kez ‘Küresel IMProve Ödülleri’ sahiplerine verilecek.

Türkiye’nin başta 2023 olmak üzere gelecek hedeflerine inovasyon, Ar-Ge ve tasarım odaklı ulaşılacağını öngören Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bu yıl 4. gerçekleştireceği ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinliklerinde ‘Sınırsız inovasyon, sınırsız potansiyel’ temasıyla dünyaca ünlü konukları ağırlayacak. 3 Aralık’ta başlayıp üç gün sürecek etkinliklerde “Teknolojiyle dünyayı değiştirebilir miyiz?” konferansıyla Easton Lachapelle, nano teknoloji konferansıyla da Dave Blank katılımcılara inovatif olmaları yönünde ilham verecek. Bu yılki etkinliğin bir başka önemli noktası ise ilk kez ‘Küresel IMProve Ödülleri’nin İstanbul’da verilecek olması.

Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları, TİM’in organizasyonu, Arçelik AŞ, TEB, Sabancı Holding, THY ve Turkcell’in sponsorluğunda İstanbul’da düzenlenecek dördüncü ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinlikleri Türkiye’de inovasyon dalgası yarattı. İstanbul’da 2012’de ilki gerçekleştirilen etkinliklerle inovasyon ruhu Anadolu’da İzmir, Ankara, Gaziantep ve Adana’ya da taşınmıştı.

Girişimcilik ekosistemi oluşturulacak

Etkinliklerle ilgili bilgi veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hollanda’nın bu yıl partner ülke olarak destek vereceğini aktardı. Büyükekşi, Amerikalı yazılım mühendisi Watts Humphrey’nin “İnovasyon, fikirlerin üretilebilir ve pazarlanabilir forma dönüştürülme sürecidir” sözlerini hatırlatarak, “Amacımız Türkiye’de hem fikirlerin değer gördüğü, kaliteli fikir üretiminin arttığı; hem de bu fikirlerin inovasyonla birlikte ticarileşme sürecinin kolaylaştığı girişimcilik ekosistemini oluşturmak” dedi.

Her alanda ‘inovasyon ruhu’

Türkiye İnovasyon Haftası’nda Easton Lachapelle ve Dave Blank’ın konferanslarının yanı sıra uluslararası ve Türk iş dünyasının ünlü isimlerinden Hüsnü Özyeğin, Ali Koç, Charles Adler, Dale Dougherty gibi birçok konuşmacı katılacak. ‘Sıra dışı kadınlar’, ‘Geleceğin şehirleri’, ‘E-Ticaret’ gibi panellerde inovasyonun şifreleri anlatılacak. Ayrıca robot gösterisi yapılacak etkinliklerde, Shell Eko Maraton ve TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleşen yarışmaya katılan araçlar sergilenecek, Deri Tanıtım Grubu’nun ‘Dijital Hologram ve İnteraktif ‘ kurgusu çalışması ilk kez sunulacak.’Daha azıyla çok daha fazlasını başar’ sloganıyla büyük başarı kazanmış “Frugal İnovasyon” kitabı da ücretsiz dağıtılacak.

Arçelik desteğe devam edecek

Etkinlik sponsorlarından Arçelik AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu da “Türkiye’deki başarı hikayemizi dünyadaki farklı pazarlara taşıyoruz. Türkiye’de 8, Tayvan ve İngiltere’de 2 olmak üzere toplam 10 Ar-Ge Merkezi, 1000’in üzerinde Ar-Ge çalışanı, 2000’den fazla patent başvurusu ile sektörümüzde Ar-Ge lideri konumundayız. ABD ve Almanya’da yeni Ar-Ge merkezleri açmayı hedefliyoruz. MIT ve Cambridge gibi dünyanın önde gelen üniversiteleri ve araştırma merkezleri ile yaptığımız stratejik işbirlikleri ile yetkinliklerimizi güçlendiriyoruz. İnovasyon alanındaki girişimlere liderlik etmeye ve ekosistemin gelişimine destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İnovasyon Sabancı DNA’sına işledi

Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak da “Tüm paydaşları bir araya getiren Türkiye İnovasyon Haftası gibi buluşmalar, bu kültürün gelişmesi için ideal bir zemin hazırlıyor. Geçen 10 yılı aşkın sürede; Sabancı üst yönetimin inovasyon kültürünü sahiplenmesi, teşvik etmesi, takip etmesi ve ödüllendirmesi ile inovasyonun ve yenilikçiliğin Sabancı DNA’sına işlendi. İnovasyonla gelen başarılar, hem bizim hem de Türkiye ekonomisi için de ilham verici; zira Türkiye geleceğe inovasyonla koşabilir” dedi.

TEB, WAVE İnovasyon Sergisi

BNP Paribas tarafından tasarlanan Wave İnovasyon Sergisi ve Dünyayı Değiştiren 5 Akım’ çalışmasını 3-5 Aralık’ta etkinliklerde sergileyeceklerini belirten TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de “Burada yeni düşüncelerin farklı bakış açılarını paylaşacağız. Ayrıca ‘Çöpten yapılmış müzik aletlerini çalan Paraguaylı grup The Recycled Orchestra’sının ilginç konserlerini katılımcılara sunacağız. Büyük ölçekli sosyal eğitim platformu ‘Manetho’ projemizle de eğitim alanındaki uygulamalarımızı etkinlikte sergileyeceğiz” dedi.

Turkcell Ar-Ge ile yazılım ihraç ediyor

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “İnovasyon yalnızca büyük şirketlerin değil büyük toplumların gündemine gelmeli” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turkcell olarak biz de içinde bulunduğumuz sektörün lideri olarak bulunduğumuz konumun farkındayız. Faaliyette bulunduğumuz ülkelerde en gelişmiş hizmetleri getirmeye çalışıyoruz. Bunların büyük bir ekosistemin parçası olduğunun bilinciyle bizimle çalışan kurumlara da bunu aşılamaya çalışıyoruz. 750 kişilik Ar-Ge merkezimizdeki çalışmalarımızla yazılım, servis ihraç ediyoruz. İnovasyon için hepimize düşen görev var. Yeniliği kucaklamamız lazım, daha fazla çalışmamız lazım. İnovasyonu bisiklete binmeye benzetiyorum. Türkiye’nin inovsayon için pedalı daha hızlı çevirmesi lazım.”

THY inovasyonla uçuyor

THY Kurumsal İletişim Başkanvekili Neşet Dereli de inovasyonun rekabette kalmak için önemine değinerek, “İnovasyonla uçuyoruz. Dünya havayolları liginde emin adımlarla ilerliyoruz. Yeniliği ürünlerimize yansıtıyoruz. Örneğin kendi koltuklarımızı üretiyoruz, müşteri hizmetleri anlamında farklı çalışmalar yürütüyoruz. Ana hedefimiz beklentilerin üzerinde hizmet vermek ve bunu da ancak inovasyonla yapabileceğimizin farkındayız” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın inovasyon şampiyonları İstanbul’da

Dünyanın hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduğunu hatırlatan ve yenilikçi zihinlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İnovaLİG’de başarılı olan firmalarımız etkinliklerimizde ödüllendirilecek. Ayrıca Avrupa çapında yapılan ve 30 ülkenin temsilcilerinin katılacağı ilk ‘Küresel IMProve Ödülleri’ de İstanbul’da verilecek” dedi.

Hollanda Prensi Oranje’de etkinliklere katılacak

Partner ülke Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom, Hollanda Kraliyet ailesinden Prens Maurits Van Oranje’nin etkinliğe inovasyon heyetinin sembolik lideri olarak geleceğini ve bir de konuşma yapacağını bildirdi. Türkiye – Hollanda bilim mutabakatı imzalayacaklarının da altını çizen Schuddeboom, “Türkiye’deki kurumları da inovasyon ağımıza katmayı hedefliyor ve biz de sizin inovasyon ağınıza dâhil edilmeyi arzuluyoruz. Diğer bir deyişle: rekabet yerine yaratıcı işbirliği istiyoruz” dedi.

 DÜNYA 16.11.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here