Türk polisine dünya rekortmeni İHA!

0

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), İnsansız Hava Aracı, zırhlı araç ve bomba imha robotu tedariki için sözleşme imzaladı.

SSM’nin Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı nedeniyle sözleşme imzaladığı Taktik İnsansız Hava Araçları, 2014 Haziran ve Ağustos aylarında yaptığı deneme uçuşlarında 27 bin feet irtifa ve 24 saat 34 dakika havada kalma süresiyle kendi sınıfında dünya rekorunun sahibi. Yüzde 93’ü yerli üretim olan, yüzde 100’ü ise milli ve Türk mühendisliği ürünü olan taktik İHA’lardan 2 adet sipariş verildi.

Bu gelişme üzerine BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, İHA’larla ilgili şu bilgileri verdi:


Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Kale Baykar İş Ortaklığı tarafından millli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) için toplam 6 Uçak ve 4 Yer Kontrol İstasyonundan oluşan 2 sistem için sipariş verdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yapılan basın açıklaması ile duyurulan habere göre 31 Ağustos 2015 tarihinde Proje Başlama Kararı’nın alınmasını müteakip Teklif Değerlendirme ve Sözleşme görüşmeleri tamamlanarak 15 Ekim 2015 tarihinde EGM Taktik İHA Tedarik Sözleşmesi imzalandı. %100 Milli ve Özgün Tasarım, %93 Yerli Katkı İlk olarak 2014 Kasım tarihinde kabul aşamasını başarıyla tamamlayarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ve aktif olarak kullanımda olan Bayraktar Taktik Blok 2 (TB2) İHA kendi klasmanında dünyadaki en gelişmiş 3 yedekli uçuş kontrol sistemi ve çift yedekli bus mimarine sahip. Bu sayede hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik bir şekilde taksi, kalkış, seyir, iniş, fren ve park gibi aşamaları gerçekleştirebilmekte. Bayraktar İHA, 110 kişilik Türk mühendis ve teknisyen ekibi tarafından tasarlanmış olup, Savunma Sanayinde rekor olan %93 yerli sanayi katılımı (sektör ortalaması %50) ile üretimi yapılmaktadır.


Taktik İHA Sınıfında Dünya Rekorları12 metre kanat açıklığı ve 650 kg toplam kalkış ağırlığına sahip Bayraktar TB2, 14 Haziran 2014 tarihinde kendi klasmanında en yüksek irtifa olan 27,030 feet irtifaya çıkmış, ayrıca 6 Ağustos 2014 tarihinde 24 Saat 34 Dakika’lık uçuş gerçekleştirerek rekorlara imza atmıştır.
Yurtdışı kısıtlamaya bağlı olmaksızın milli ve özgün olarak geliştirilen kritik elektronik ve yazılım bileşenleri arasında:
– 3 Yedekli Uçuş Kontrol Sistemi- Görev Bilgisayarı- Pitot Statik Sistemler- Servo Kontrol ve Aktüatör Birimleri- Hava Veri Kayıt Cihazı- Akılı Batarya Birimleri-Ataletsel Seyrüsefer Sistemleri- Ataletsel Ölçüm Sistemi- Elektrik Güç Kontrol Ünitesivb. kritik aksamlar yer almaktadır.
2015 Haziran’da yapılan 2. Teslimat ile Silahlı Kuvvetlerin envanterinde halen 12 adet Bayraktar TB2 İHA bulunmakta. 1 yıl içerisinde EGM bünyesinde kullanıma girmesi beklenen sistemler standart olarak 22,500 feet irtifada en az 20 saat uçuş özelliğine sahip olacak.

Ayrıca SSM, Baykar Makina üretimi olan İHA’ların yanında, Aselsan tarafından geliştirilen 16 adet hafif zırhlı araç ve 100 adet de Bomba İmha Robotu için sözleşme imzaladı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından icra edilen güvenlik uygulamaları kapsamında; gece ve gündüz şartlarında keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespiti ve takibi amacıyla görüntü istihbaratı yapabilen EO/IR Kamera Faydalı Yüküne ve tam otomatik taksi kabiliyetine sahip, en az 20 saat havada kalabilen, Faydalı Yüklerden elde edilen bilgileri Yer Sistemlerine iletebilen, Faydalı Yük verilerinin analizini yapabilen bütünleşik 2 adet İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi’nin tedarik çalışmaları Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından başlatılmıştır. Bu kapsamda; 31 Ağustos 2015 tarihinde Proje Başlama Kararı’nın alınmasını müteakip Teklif Değerlendirme ve Sözleşme görüşmeleri tamamlanarak  Baykar Makina San. Tic A.Ş. ile  15 Ekim 2015 tarihinde EGM Taktik İHA Tedarik Sözleşmesi imzalanmıştır.Aselsan A.Ş. tarafından üretilecek olan Bomba İmha Robotları; yüksek hareket kabiliyetine sahip dayanıklı bir araç platformu üzerine göreve özel değişik Faydalı Yüklerin kolaylıkla entegre edilebildiği, ayarlanabilir otonomi seviyelerine sahip, modüler Kontrol Konsolu ile uzaktan komuta edilebilen son teknoloji ile donatılmış yeni nesil bir ürün ailesidir. Robotların uluslararası birlikte çalışabilirlik standartlarına uygun esnek mimarisi sayesinde, araçlara yeni görev senaryoları ve faydalı yükler kolaylıkla entegre edilebilmektedir. Ayrıca EGM’nin Türkiye genelinde görev yapan bomba imha ekiplerinde kullanılmak üzere;  gece ve gündüz her türlü arazi ve iklim koşullarında kullanıma uygun, paletli hareket sistemine sahip, elektrikli tahrikli, ekiplerin manevra kabiliyetiyle uyumlu, nakliyesinde ve görev yerine intikalinde kullanılmak üzere 16 adet hafif zırhlı araç ve iki kişi tarafından taşınabilir orta boy 100 adet Bomba İmha Robotları tedarik çalışmaları da SSM tarafından başlatılmış olup, Aselsan  A.Ş. ile  19 Ekim 2015 tarihinde Bomba İmha Robotu Projesi Sözleşmesi imzalanmıştır.

 

HABERTÜRK 19.10.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here