Raylı ulaşıma 13 milyar Euro Destek

0

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Şehir içi raylı ulaşıma 13 milyar euroluk destek verileceğini açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şehir içi raylı ulaşım araçları için 2023 yılına kadar yaklaşık 13 milyar euro yatırım yapılacağını belirtti.

Bakan Fikri Işık, Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi (MİLRT) Projesi kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Şehir içi raylı taşıtların cer ve kontrol sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesinin Türkiye’ye büyük mesafe kat ettireceğini vurgulayan Işık, bu kapsamda geçen yıl bütçesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iç kaynaklarıyla karşılanan, 1,7 milyon lira kaynaklı Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi Projesi için çalışmalara başlandığını söyledi.

 

Proje kapsamında, şehir içi tramvay ve metro araçlarında kullanılmak üzere Cer Motoru, Cer Kontrol Ünitesi, Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi geliştirmeyi amaçlandığını belirten Işık, “Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi Projesi’nin, araç üstü saha testleriyle birlikte Kasım 2016’da tamamlanmasını hedefliyoruz. Proje kapsamında geliştirilen cer sisteminin, Bursaray Duewag Metro Aracı ve Bozankaya Tramway aracı üzerinde uygulanmayı planlıyoruz” dedi.

 

Şehir içi raylı toplu ulaşım hedefleri doğrultusunda 2023 yılına kadar 6 bin 500 set tramvay veya metro tipi araç alınması öngörüldüğünü söyleyen Fikri Işık, “Bir araç maliyeti yaklaşık olarak 2 milyon euro olarak alınırsa, şehir içi raylı ulaşım araçları için 2023 yılına kadar yapılacak toplam yatırım tutarını yaklaşık 13 milyar euro olarak hesaplıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

HABERTÜRK 20.10.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here