Mikro Akışkanlar ile Elektronik Devre projesi, dünyada son yıllarda önemli araştırma alanlarından biri haline gelen Organik Elektronik alanında Türkiye’de gerçekleştirilmiş ilk buluşlardan biri olma özelliğini taşıyor. Doç. Dr. Şenol Mutlu ve ekibi tarafından geliştirilen projenin başlıca uygulama sahasını çip-üstü-laboratuvarlar ile uyumlu biyolojik ve kimyasal sensörler oluşturuyor.
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Şenol Mutlu ve ekibi TÜBİTAK destekli ‘’Mikro Akışkanlar ile Elektronik Devre’’ başlıklı proje kapsamında geliştirilen aygıtla, üniversitenin laboratuvarında suyu tranzistörün bir malzemesi olarak kullanarak, su ile bütünleşik elektronik devre üretti.
Normal şartlarda büyük altyapı yatırımları gerektiren elektronik devre üretiminde alternatif bir yöntem geliştirildi. Bu yeni yöntemde standart üretimde pahalı cihazlar ve zorlu yöntemlerle oluşturulmaya çalışılan inorganik filmler yerine su kullanıldı. Mutlu, söz konusu buluşla aynı zamanda çevredeki gaz ve sıvı içindeki moleküllere duyarlı sensörlerin mümkün olabileceğini belirterek yeni teknolojilerin doğru malzeme, doğru teknik ve doğru bilgiyle her yerde üretilebileceği tezinin bu buluş ile kanıtlanmış olduğunu ifade etti.
2005 yılından beri araştırmalarına Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden Doç. Dr. Mutlu geliştirdikleri bu yöntemle birlikte büyük yatırım maliyetlerine gerek olmadan daha kolay yöntemler ile kullan-at türünde biyo veya kimyasal sensörlerin üretiminin mümkün olacağını belirtti.
Mutlu, suyu tranzistörün bir parçasıolarak kullandıkları yeni buluşlarının, organik elektroniğin yanı sıra kendi uzmanlık alanı olan mikro akışkan sistemler ve yarı-iletken aygıtlar alanları ile kimyanın bir araya gelmesiyle mümkün olan disiplinlerarası bir araştırmanın ürünü olduğunu aktardı. Hali hazırda temel araştırma aşamasında olan projenin uygulama safhasına geçtiğinde özellikle çip-üstü-laboratuvar ile uyumlu kimyasal ve biyolojik sensörler olarak kullanılması hedefleniyor.
Doç. Dr. Şenol Mutlu, son yıllarda ‘’Organik Elektronik’’ alanındaki çalışmaların hızla arttığına dikkat çekerek, Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirdikleri projede olduğu gibi, kimya ve elektroniği buluşturan disiplinlerarası araştırmaların sayısının bu doğrultuda giderek yükseldiğini vurguladı.
Şenol Mutlu Kimdir?
1995 yılında Atatürk Fen Lisesi’nden mezun olan Şenol Mutlu, lisans eğitimini devlet bursu ile 1996-2000 yılları arasında University of Southern California (USC)’da Elektrik Mühendisliği alanında tamamladı. 2002 yılında University of Michigan’da Elektirk Mühendisliği bölümünden, Devre ve Mikrosistemler üzerine master derecesi alan Mutlu aynı üniversitede doktora çalışmalarına devam ederek 2005 yılında Dr unvanını aldı. Master ve doktora eğitimi boyunca University of Michigan’da araştırma görevlisi olarak çalışan Mutlu, 2005 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Mutlu, çeşitli polimer filmleri kullanarak mikrosistemlerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapıyor.
http://www.boun.edu.tr/ 22.10.2015