SON yıllarda bilim dünyasını heyecanlandıran gelişmelere imza atan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) den Türkiye’ye güzel haberler var.
Türk işadamlarını CERN’in yapacağı teknoloji ve ürün alımlarına davet etmek için Türkiye’ye gelen CERN Genel Direktör Yardımcısı Prof. Emmanuel Tsesmelis, CERN ortaklığında Ankara’da bir laboratuvar kurulma çalışmasının olduğu müjdesini de verdi. Söz konusu laboratuvarın ODTÜ-Kalkınma Bakanlığı desteği ve CERN ortaklığı ile kurulacağı bilgisi veriliyor.
İŞADAMLARIYLA BULUŞTU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin organizasyonunda işadamlarıyla buluşan ve CERN’in yıllık ortalama 500 milyon Euro’luk mal ve hizmet alımları hakkında bilgi veren Prof. Tsesmelis, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Yapmak istediklerinin Türkiye ve Türk sanayiyle işbirliğini ilerletmek olduğunu söyleyen Tsesmelis, Türkiye ile CERN arasındaki ortak üyelik anlaşmasıyla birlikte tüm kapıların Türk sanayine açıldığını belirtti. Tsesmelis şu mesajları verdi: “Türk sanayicilerden yapılacak alımlar yüksek teknoloji de olabilir, mobilya da olabilir. 6 Mayıs itibariyle sanayi irtibat ofisi işlev kazandı. Firmaların yenilik oluşturmaları gerekecek ki, bir adım öne çıkabilsinler. Söz konusu adımları atan firmalara kapılar açılacaktır. CERN’le iş yapmak belki ilk aşamada firmalara çok büyük paralar kazandırmıyor ama sonra adımızı kullanmaya başlıyorlar. Diğer firmalardan ayrışıyorlar. CERN’in tedarik edeceği mal ve hizmet alımları için TOBB’un internet sitesinde adım adım Türkçe yönlendirme var. TOBB bizim için çok iyi bir ortak.
YATIRIM DALGASI GELİYOR
Biliyorsunuz CERN’de Higgs bozonunun keşfi gerçekleşti. Büyük Harbon Çarpıştırıcısı’nın (LHC) enerji düzeylerini artırdık. 13 TeV düzeyine çıktı, bu bir dünya rekoru ve dünya rekoru kırmaya devam edeceğiz. Kademeli olarak bu artırılacak. LHC 20 yıl daha kullanılacak, ancak kapatılıp güncelleştirmelerin olacağı dönemler olacak. Yüksek teknolojili araçlara ihtiyaç oluyor. Bu çok ciddi bir yatırım dalgası anlamına geliyor. Türkiye tüm bu süreçlerde var olacak. Bilimsel macera devam ediyor, yeni buluşlar yapmaya da devam edeceğiz.”
1 yıl içinde faaliyete geçecek
Prof. Dr. Emmanuel Tsesmelis, şöyle konuştu: “Türkiye’deki hızlandırıcı merkeziyle birlikte Ankara’da bir tesisin kurulması öngörülüyor.Dünya standartlarında bir tesis olacak. Bu tesiste CERN’in faaliyetlerinde kullanılabilecek şekilde farklı bileşenlerin ışınlanması sağlanacak. Bu çalışmalar daha sonra uzay veya nükleer teknolojiler alanında kullanılacak. Ortak çalışmaya ilişkin fiziksel mekan zaten var, bu anlaşmayla ayrı bir hat açılacak. O bina içinde ayrı araştırma geliştirme faaliyetleri yapılacak. Bir yıl içinde tamamlanacağını düşünüyorum.”
HÜRRİYET 10.10.2015