Katar’ın Ares Tersanecilik’e ihalesini verdiği 17 sahil güvenlik botunun silah sistemi ASELSAN tarafından sağlanacak. Öte yandan 3 Türk firması da Katarlı yetkililer tarafından yakın takibe alındı.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) Katar’da düzenlediği High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı’nda somut adımlar da atılıyor. Ares Tersanecilik’in, Katar için üreteceği 17 sahil güvenlik botunda ASELSAN’ın silah sistemi tercih edildi. Fuarda, ASELSAN ile Ares Tersanesi arasında mutabakat imzalandı. Diğer yandan ise Türk ve Katarlı devlet yetkililerinin özel görüşmeler yaptığı toplantıya Roketsan, Makina Kimya Endüstrisi ve STM Savunma firmaları da davet edildi. Bu 3 firma Katarlı yetkililer tarafından yakın takibe alındı. Fuar boyunca planlanmış 522 özel sektör görüşmesi, 80 de devlet kurumlarıyla görüşme yapılacak.
Mutabakat anlaşmasının imzalandığı törende konuşan ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, söz konusu projeyle Katar kullanıcılarına daha iyi ve üstün bir çözüm oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Eken, ASELSAN’ın stabilize silah sistemlerinin aralarında Katar’ın da bulunduğu Körfez Bölgesi’nde birçok ülkede halihazırda kullanımda olduğunu belirterek, “Bu projeyle Katar’daki çözümlerimizin sayısı artacak ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da bizim kullanıcılarımız arasına girecek. Şirketimiz ABD, Hollanda, Uruguay, Pakistan, Kazakistan ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 50 ülkeye yüksek teknoloji ürünü cihaz ve sistemlerini satma başarısını gösterdi. ASELSAN, haberleşme sistemleri, elektro-optik ürünler, hava savunma sistemleri, sınır gözetleme sistemleri, radar ve elektronik harp sistemlerinin de yer aldığı çok geniş bir yelpazede ihracat gerçekleştiriyor” dedi.
ASELSAN ürünlerinin halihazırda Katar Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanıldığını ifade eden Eken, “ASELSAN, Katar Silahlı Kuvvetlerinin tüm ihtiyaçları için en güvenilir çözüm ortağı olduğunu bir kez daha gösterdi” şeklinde konuştu.
‘Milli tedarikçimizle çalışmaktan mutluluk duyuyoruz’
Ares Tersanecilik Murahhas Müdürü Kerim Kalafatoğlu ise 5 yıllık bir ihale sürecinden sonra 2014’te imzaladıkları Katar İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı projesi kapsamında 17 botluk paket için silah sistemlerinde ASELSAN’ı tercih ettiklerini dile getirdi. Kalafatoğlu, “Bu doğrultuda milli tedarikçimizle çalışmaktan mutluluk duyuyoruz, işbirlikleri için kendilerine teşekkür ederiz” diye konuştu.
Projenin fiili üretiminin başladığını ifade eden Kalafatoğlu, 2016 için asgari 3 geminin tesliminin söz konusu olduğunu, yaklaşık 4 yıllık süreçte projenin tamamlanacağını belirtti. Kalafatoğlu, ayrıca 275 personelin de Katar’da eğitileceğini ve çok kapsamlı lojistik destek paketinin Katar’a sunulacağını kaydetti. Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de iki şirket arasında atılan imzaların hem savunma sanayisi şirketleri arasındaki güç birliği hem de dışarıya yapılan ihracatta milli bir şirketin aktif rol alması açısından önem taşıdığını söyledi. Konuşmaların ardından şirket yöneticileri mutabakat muhtırasını imzaladı.
Offset uygulaması tekrar gündemde
Katar’da düzenlenen High Tech Port by MÜSİAD Qatar ile birlikte dün 19’uncu Uluslararası İş Forumu da başladı. Forumda söz alan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül zaman zaman gündeme getirilen ve ihracat yapacak firmanın, ihracat yaptığı ülkeden belli oranda da ithalat yapmasını zorunlu kılan uygulamanın Türkiye’ye katkı sağlayabileceğini söyledi. Gönül, bakanlık olarak bir yılda sarf ettikleri araştırma bütçesinin eskiden 5 milyon lira olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile bu rakamın 600 milyon liraya çıktığını kaydetti.
Proline güvenlik platformu ‘Taala’yı teslim etti
Proline Bilişim, Katar’ın başkenti Doha’yı kendi geliştirdiği son teknolojileri içeren sistemler ile “Akıllı ve Güvenli Şehirler” kriterlerine uygun güvenlik seviyesine taşıdı. 200 kilometrenin üzerinde fiber optik altyapı üzerine güvenlik kameraları, sensörler ve video analitik sistemler içeren güvenlik çözümü, komuta & kontrol merkezinde çalışan akıllı yazılımlar ile desteklenerek Katarlı yetkililere teslim edildi. Sisteme ‘Taala’ adı verildi. 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’ın başkenti Doha’nın güvenlik altyapısını yenilikçi Türk mühendisliği ile destekleyen Proline, yaklaşık 120 kilometrelik bir alanın güvenliğini yüksek teknolojili ürünler ve çözümler ile üst seviyeye taşıyor. Video analitik yazılımlarıyla da desteklenen sistemden elde edilen tüm veriler fiber optik altyapı ile komuta & kontrol merkezine aktarılıyor. Bu sayede tüm kentin güvenliği tek bir noktadan sağlanabiliyor. Proje kapsamında ortaya çıkan devasa verinin depolanması ve işlenmesi için de Proline kendi entegre ettiği sistemleri kullandı. Yaklaşık 10 milyon GB’lık bir veri Proline tarafından kurulan veri merkezlerinde yer alan depolama sistemlerinde saklanırken, geliştirilen video analiz sistemi ile depolanan görüntüler istenildiği zaman Full HD olarak izlenebiliyor ve analiz edilebiliyor.
DÜNYA 08.10.2015