ASELSAN kızılötesi dedektörlerin seri üretimine başladı

0

ASELSAN, ısıyı algılayabilen kızılötesi dedektörlerin ilk seri üretim partisini tamamen milli imkanlarla tamamladı.

ASELSAN, geceyi gündüze çeviren termal kameraların gözünü tamamen milli imkanlarla seri olarak üretmeye başladı.

Şirket, geçen yıl kurduğu tesislerde termal kameraların gözü olarak tanımlanabilecek ısıyı algılayabilen kızılötesi dedektörlerin ilk seri üretim partisini başarı ile tamamladı. Bu gelişme ile bugüne kadar üniversite sanayi işbirliği ile tasarım aşamasında gösterimleri yapılan dedektörlerin sanayileşmesindeki en kritik adım da sonuçlandırıldı.

Dünyada az sayıda ülkenin üretebildiği bu dedektörler, kullanım amacı, üretim teknolojisi ve algılayıcı malzemesine bağlı olarak farklı yöntemlerle üretilebiliyor. ASELSAN’da seri üretimine başlanan “Kuantum Kuyulu Kızılötesi Fotodedektörler” ise NASA’nın da uzay uygulamalarında kullandığı bir teknoloji olarak yüksek düzeyde görüntü kalitesi ile öne çıkıyor.

ASELSAN’ın Kuantum Kuyulu Kızılötesi Fotodedektörlerinde, her biri insan saç teli kalınlığının üçte biri boyutunda, 327 bin pikselden oluşan bir sensör bulunuyor. Yaklaşık 2 santimetrekarelik alana sığabilen bu sensör, derecenin yüzde birlik ısı farklarını algılayarak termal görüntüleme yapıyor.

Bu tür dedektörleri üretebilmek için yetişmiş personel ve birçok teçhizatın yanı sıra, sıcaklık, toz, nem gibi üretime etki eden tüm çevresel faktörlerin denetim altına alındığı özel üretim alanlarına sahip olmak gerekiyor.

Kızılötesi dedektör teknolojileri, Türkiye’nin yüksek katma değerli sanayi yapılanması için birçok sanayi dalına etkisi olan kritik bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Kızılötesi dedektörler, askeri alanda hedef tespiti, gözetleme, atış kontrolü, füze arayıcı başlığı gibi uygulamaların yanı sıra güvenlik kameraları, tıbbi görüntüleme, otomotiv, uydu görüntüleme, enerji güvenliği gibi sivil alanlarda da yaygın olarak kullanılıyor.

ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket olarak Kuantum Kuyulu Kızılötesi Fotodedektör dışında, termal algılama yapan farklı teknolojilere sahip birçok dedektörün tasarımını tamamlayıp seri üretime aktarma aşamasına geldiklerini bildirdi.

Eken, “Orta Doğu ve Hazar Havzası ile enerji ihtiyacı olan ülkeler arasında köprü konumdaki Türkiye’nin enerji güvenliği projeleri ile istikrarın kırılgan olduğu Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu’nun ortasındaki ülkemizin fiziki sınır güvenliği projelerinde de milli imkanlarla, Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından üretilen yeni nesil dedektörlerin kullanılması çok önemli” dedi.

Dünyada sayılı gelişmiş ülkenin elinde bulunan bu kritik dedektör teknolojisi, söz konusu ülkelerin ulusal koruması altında bulunuyor. Bu teknolojinin varlığı, sektörde gelişmişlik ve üstünlük göstergesi olarak kabul ediliyor.

TÜRKİYE 25.09.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here