Sinema ve girişimcilik alanındaki tecrübelerini video oyun sektöründe birleştiren Dinç kardeşlerin ‘Recontact: Istanbul’ adlı mobil oyunu 153 ülkede birden liste başı oldu. AppStore’da en iyi çıkış yapan oyun, günde 150 bin ziyaret ile İstanbul’un tanıtımına da katkıda bulunuyor.
Genç girişimciler, geleneksel sektörlerin yanı sıra dijital dünyanın ilgi alanlarını da işe çeviriyor. Girişimci ruhlarını ‘video oyun’ sektörüne yönlendiren Eray Dinç ve Simay Dinç kardeşler, dünya çapında ilgi uyandıran çalışmalarıyla başarının gururlu otoyoluna çıktı. İletişim tasarımı ve sinema yönetmenliği eğitimi alan Eray Dinç ile girişimcilik ruhuyla 10 yıl boyunca dünyayı gezen Simay Dinç, kazanım ve enerjilerini girişimcilikte birleştirdi. Dinç kardeşlerin hazırladığı video oyun ‘Recontact: Istanbul’ önceki ay AppStore’da en iyi çıkış yapan oyun oldu.
Ücretli olduğu halde 153 ülkede zirvede olan Recontact: Istanbul, Rusya’da birinci iken, ABD’de ilk 10’da bulunuyor. Oyun için ekibin figüranları İstanbul’un ünlü semtlerinde dolaşırken gerçek güvenlik kameralarıyla görüntüleri kaydedildi. Oyunun mantığı da kamera görüntüleriyle eşkali verilen şüphelileri bulmak üzerine kurulu.
GÜNDE 150 BİN ZİYARET
Sıra dışı video-bulmaca oyunu olan Recontact: Istanbul, şehrin tanıtımına da katkıda bulunuyor. Günde ortalama 150 bin görüntüleme alan oyun, hem ismiyle ilgi topluyor hem de İstanbul’a dikkati çekiyor. En fazla Rusya, Çin ve ABD’de oynanan Recontact: Istanbul, Alman ve İspanyol sitelerinde de yer bulmuş durumda. 11 dilde yayınlanan oyunun hikayesi İstanbul’un en etkileyici 10 mekanında geçiyor. Tabii bunların en meşhurları Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Beyoğlu’nun ara sokakları. Eray Dinç bu konuda, “Oyunumuzun İstanbul’un tanıtımına katkısı olduğu için de çok mutluyum” diyor.
GÖKYÜZÜNDEKİ GÖZ
Çin’den İtalya’ya kadar bütün önemli dijital yayınlara konu olan oyun için Çince çıkan haberlerde “Gökyüzündeki göz” başlığı kullanılmış. Geliştiriciliğini Can Aksoy’un yaptığı oyun, Umut Saruhan Özgüler’in müziği ile de farkını ortaya koyuyor.
AppStore editörlerinin, zekice düşünülmüş dinamikleri barındırdığı gibi yalın bir yapıya sahip uygulamaları ön plana çıkardığını ifade eden Eray, “Recontact: Istanbul’u, birçok ayrıntıyı eleyerek sadeleştirdik. Bu şekilde AppStore editörleri tarafından hemen fark edildi. Bu platformda bizimle aynı hafta satışa çıkan başka bir video içerikli mobil oyun olduğu halde biz büyük başarı yakaladık. Zira videoyu doğrudan oyun dinamiklerine adapte etmeye çalışan sağlam bir girişim henüz yok” şeklinde konuştu.
YAKINDA ANDROID’DE
Şu anda iPhone ve AppStore’da çıkan oyunu ilerleyen dönemlerde Android için de yapmayı düşündüklerini belirten Dinç, “Bundan sonra Recontact: Londra veya Recontac: New York gibi önemli şehirlerin serilerini yapabiliriz” dedi.
FESTİVALLERE KATILACAK
İstanbul’un tanıtımı için önemli katkısı olan oyunu dünyanın birçok film ve oyun festivaline göndereceklerini söyleyen Eray Dinç, “Recontact: Istanbul, 4 Eylül’de Pera Müzesi’nde Maybe Art Project’in küratörlüğünde sergilenecek” diye konuştu.
İNTERAKTİF POLİSİYE SİNEMA
Dinç kardeşler, interaktif sinema olarak tanımlanabilecek bir polisiye mobil oyun projesi planlıyor. Projeye göre oyuncular, gerçek görüntüler üzerinde olay yeri incelemesi yapabilecek, şüphelileri sorgulayabilecek. Ayrıca güvenlik kamerası görüntülerini ve belgeleri inceleyerek sonuca ulaşmak için ter dökecek. Yani suçluyu bulmak için izlemekten fazlasını yapmaları gerekecek.
VİDEO OYUNDA FIRSAT VAR
“Ülkemizde video oyun dediğimizde henüz ciddiye alınmıyor” diyen Eray Dinç, şunları söyledi: “Fakat dünyanın en büyük sektörü olduğunu gözden kaçırmamalıyız. Milyon dolarlar harcanarak dev prodüksiyonlu video oyunlar yapılıyor. Ülkemizde de bunların yapılması için nitelikli sanatçı ve geliştiricilerimizin olması lazım. Video oyun ülkemizde henüz sektörleşmemiş. Sinema sanatındaki gibi ekipler de kurulmuş değil. Bunları aşmamız için her profesyonelin kendisine uygun bir alanda uzmanlaşması lazım. Herkes belli bir alana yoğunlaşırsa bunun getirileri de olacaktır.”
İTOHABER 31.08.2015