BM Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli, En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik Bir Uluslararası Teknoloji Bankası’nın Türkiye’de Kurulmasını Onayladı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından atanarak oluşturulan Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli, En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik kurulması planlanan Uluslararası Teknoloji Bankası’nın görev ve organizasyonel yapısı gibi hususları görüşmek üzere 2-4 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul’da bir araya geldi.
Dünya Bilimler Akademisi Başkanı ve Ruanda Bilim ve Eğitim eski Bakanı Prof. Romain Murenzı başkanlığında toplanan panel, bahsekonu Teknoloji Bankası’nın Türkiye’de kurulmasını tavsiye eden raporu onayladı.
Açıklamayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptı
Toplantının sonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla gerçekleştirilen Basın Toplantısı’nda Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Acharya, Türkiye’nin bu girişime verdiği katkıya minnettar olduklarını belirtti. Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli Başkanı Prof. Romain Murenzı de Panel tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’nın kurulumuna dair büyük bir adım olan Fizibilite Çalışmasının 2015 yılı Eylül ayı sonlarına doğru Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a sunulacağını ifade etti.
Bakan Fikri Işık ise, ülke olarak En Az Gelişmiş Ülkelere verdiğimiz önemin altını çizerken, bunun 2011 yılında “Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) IV. Konferansı”nın Türkiye’de düzenlenmesi ile açıkça görüldüğünü söyledi. Bakan Işık ayrıca, uluslararası nitelikli Teknoloji Bankasına ev sahipliği için, Yüksek Düzeyli Uzmanlar Paneli’nin mutabakatı ile Türkiye’nin kabul görmesinin mutluluk verici olduğunu belirten Bakan Işık, Bankanın hem BM’nin Teknoloji alanındaki ilk kuruluşu olacak olması hem de merkezi Türkiye’de bulunacak ilk BM girişimi olma özelliğini taşıması sebebiyle büyük önem taşıdığını ifade etti. Bakan Işık, TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) bünyesinde kurulması planlanan Teknoloji Bankası’na TÜBİTAK ve Enstitülerinin sahip olduğu kabiliyetler ve Bilişim Vadisi’nin sunacağı imkanların bir araya gelmesi ile oluşacak sinerji sonucunda yapılabilecek katkının ciddiyetine dikkat çekti. Bakan Işık, Türkiye’nin gerek Bankaya ev sahipliği yaparak, gerekse de nitelikli ve genç insan kaynağını sunarak ülke olarak üzerine düşeni yapmış olacağına olan inancını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklamıştı
“Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) IV. Konferansı”, 9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul’da toplanmıştı. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde EAGÜ’lere yönelik olarak bir taahhüt paketi açıklamış ve bu pakette bilim ve teknoloji alanlarına ilişkin taahhütlerden biri olarak da EAGÜ’ler için “Teknoloji Bankası” rolü üstlenecek uluslararası bir merkez kurulması yer almıştı.
http://www.tubitak.gov.tr/ 07.09.2015