Türkiye’de çeşitli fuarlarda ara sıra boy gösteren robotlar, şimdilerde konusu sadece robotlu üretim teknolojileri olan, ‘Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde bir araya gelmeye hazırlanıyor.
21-22 Ekim 2015 tarihlerinde İstanbul Yeşilköy’de yer alan WOW Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olan organizasyona, 1500 potansiyel yatırımcının gelmesi bekleniyor. Türkiye imalat sanayinde hızla artan robotla üretim isteğinin net bir şekilde görülebileceği Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, üretiminde robot kullanmak isteyen yatırımcılarla sektör profesyonellerini bir araya getirecek.
Konferans ve sektörel sunum salonlarında bilgilendirici etkinlikler gerçekleştirilecek. Söz konusu sunumlarda yerli ve yabancı çok sayıda sektör profesyonelleri, robotlu üretimde dünyada gelinen en son teknolojileri anlatacak. Organizasyonda ayrıca İşbirliği Günleri konseptinde, gelen kayıtlı ziyaretçilerin ikili görüşmeler yapabileceği toplantı odaları da bulunuyor.
Almanlarla iş birliği
ST Dergilerinin veri tabanını kullanarak, ‘Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’ni organize edecek olan ST Alternatif Fuarcılık,dünyanın önemli robot fuarlarından olan ve her iki yılda bir Münih’te gerçekleşen Automatica Fuarı ile iş birliği yaptı. Bu çerçevesinde, Zirve’de konuşulacak konuların belirlenmesinden, sektör profesyonellerinin ve üretici firmaların tepe yöneticilerinin gerçekleştireceği sunumlara kadar birçok konuda birlikte çalışılıyor.
Ön kayıt gerekli
Klasik fuarlarda olduğu gibi, ‘Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’ni organizasyon günü kapıdan ziyaret etmek mümkün olmayacak. Ziyaret için, etkinliğin resmi web sitesinde yer alan (robotyatirimlari.com) ücretsiz kayıt formunun doldurulması gerekli. Otomatik giriş kartı ve konferans salonları ile oturma düzeni bilgileri tüm ziyaretçilere kargo ile ücretsiz gönderilecek.
Robotlu üretimin istihdamı da artırıyor
Robotlar artık hemen her sektörde üretimin bir parçası haline geliyor. Bilinenin aksine robot yatırımı yapan firmalar çalışan sayısını düşürmediği gibi büyümenin gerekliliği olarak istihdamı da artırıyor. Robotlu üretim daha kısa sürede daha fazla ürün üretebilmek, hata oranını yok denecek kadar aza indirmek ve kaliteyi artırmak suretiyle rekabet gücü sağlıyor.
Üretim maliyeti yüzde 60 düşürüyor
Türkiye ne yazık ki robotlu üretim avantajından yoksun olarak dünya ile rekabette oldukça zorlanıyor.
Türkiye’ye ilk olarak otomotiv ve beyaz eşya sektörü ile giriş yapan robotlar, şimdilerde çok daha fazla sektörde kullanılıyor ve yaygınlaşmasıyla birlikte maliyetleri de düşüyor. İlk yatırım maliyetini ortalama bir yılda geri ödeyen robotlar, yüzde 60’a yakın üretim maliyeti avantajı sağlıyor.
MİLLİYET 28.08.2015