“Turkcell Hayal Ortağım” servisi, Massachusetts Institute of Technology yayını olan MIT Technology Review dergisi tarafından ödüle layık görüldü.
Turkcell’in engelli abonelerini hayata bağlamayı hedeflediği ve Young Guru Academy (YGA) iş birliği ile 2012 yılında hayata geçirdiği “Turkcell Hayal Ortağım” servisi, ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT) yayını olan MIT Technology Review dergisi tarafından ödüllendirildi.
Turkcell tarafından yapılan açıklamaya göre, YGA ile hayata geçirilen ve 800 bin görme engelliye rehberlik eden “Turkcell Hayal Ortağım” servisi uluslararası arenada ses getirdi.
MIT Technology Review Dergisi; Türkiye’deki 800 bin görme engellinin bilgiye erişimine aracılık eden “Hayal Ortağım” servisinin yakaladığı başarıyla, YGA’da 5 bin saat gönüllü olarak çalışan proje lideri 26 yaşındaki görme engelli Duygu Kayaman’ı “35 Yaş Altı Yenilikçiler” yarışmasında yılın yenilikçi isimlerinden biri olarak ilan etti ve dünya çapında ödüle layık gördü.
Duygu Kayaman, 2014 senesinde bu kategoride Türkiye birincisi olmuştu. Duygu, üniversitede okurken başvurduğu YGA Liderlik Okulu’na 50 bin başvuru arasından seçildi. YGA hayal ortaklarından bin saatin üzerinde eğitim alan Duygu, 2011 yılında Amerika Liderlik Kampı’na katılmaya hak kazandı. Amerika Liderlik Kampı’nda temelleri atılan “Hayal Ortağım”ın üzerinde 100’e yakın YGA’lı birlikte çalıştı.
“Birlikte her gün engelleri aşıyoruz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, engelleri ortadan kaldırmak için herkesin bir şeyler yapabileceğini belirterek, “YGA ile birlikte hayata geçirdiğimiz ‘Hayal Ortağım’ servisimize verilen bu ödülle birlikte gördük ki yenilikçi genç nesli desteklemek ve onların hayallerine ortak olmak ülkemiz adına büyük önem arz ediyor” dedi.
Fırsat eşitliği sağladıkları ve destekledikleri takdirde, insanların imkansızı başarabileceklerini ve Türkiye’den de teknoloji alanında yaratıcı kişilerin çıkabileceğini gördüklerini aktaran Terzioğlu, “Görme engelli vatandaşlarımızı iş yaşamına ve sosyal hayata dahil eden bu güzel projenin içinde yer almaktan, başta Duygu Kayaman olmak üzere tüm YGA gönüllüleriyle birlikte çalışarak ortaya koyduğumuz bu servisin dünya çapında takdir edilmiş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Turkcell ve “Hayal Ortağım” servisi ile engelli aboneler cep telefonlarından “8020” kısa numarasını çevirip ya da “Hayal Ortağım” mobil uygulamasından Türkiye ve dünyadan tüm güncel haberleri, 100’ü aşkın köşe yazarını, dünya klasiklerinden kişisel eğitime, hatta çocuklar için masallara kadar birçok konuda binlerce kitabı, astroloji, döviz kuru, hava durumu, “Goller Cepte” gibi bilgi servislerini, sosyal hayata entegrasyonları için vazgeçilmez olan birçok eğitimi sesli olarak dinleyebiliyor.
Sadece engelli abonelerin faydalanabildiği “Turkcell Hayal Ortağım” servisi tamamen ücretsiz olurken, engellilerin bilgiye erişimdeki en önemli eksiklerinden birini gideren “Turkcell Hayal Ortağım Servisi” günde yaklaşık 10 bin dakika dinleniyor.
Bu servise üye olmak için engelli aboneler; önce “www.hayalortagim.com” sitesinden kayıt formunu dolduruyor. Kayıt işlemini tamamlayan ve engelli raporunu sisteme yükleyen aboneler, 24 saat içinde “8020”yi arayarak veya “Turkcell Hayal Ortağım” mobil uygulaması üzerinden servisi kullanmaya başlayabiliyor. Kullanıcılar, hangi yazıyı ya da eseri dinleyeceklerini sesli komutla seçebiliyorlar.
Toplu yaşam merkezlerinin rehberi “Yol Arkadaşım”
“Hayal Ortağım” servisi, GSMA 2014 Mobil Dünya Kongresi’nde de önemli bir başarıya imza atmış ve rakiplerinin önüne geçerek ödüle layık görülmüştü. “Hayal Ortağım” GSMA Kongresi kapsamında gerçekleşen Global Mobil Ödülleri’nde “Toplumsal ve Ekonomik Gelişme” kategorisi “En iyi Mobil Ürün-Uygulama” başlığı altında aralarında AT&T’nin de bulunduğu diğer dört finalisti geride bırakarak dünya birincisi oldu.
Turkcell, 2014 yılı sonunda “Hayal Ortağım”a “Yol Arkadaşım” kategorisiyle toplu yaşam merkezlerinde görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçladığı yeni bir hizmet daha eklemişti. Bu yeni hizmet ilk kez İstinye Park iş birliğiyle İstinye Park’ta uygulandı. Görme engellilerin herhangi birinden yardım almadan, tüm alışveriş merkezini rahatlıkla kendi başlarına gezmelerini sağlayacak sistemi hem Turkcell bünyesinde çalışan hem de Young Guru Academy’den katılan görme engelliler test etti. Böylece “Hayal Ortağım” servisi içindeki “Yol Arkadaşım” kategorisi katılımcılardan alınan geri dönüşlere göre geliştirilmiş oldu.
DÜNYA 28.08.2015