Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin 20-23 Ağustos’ta Antalya’da gerçekleştirileceğini bildirerek, “Astronomideki keşiflerin önemli kısmı, teleskoplarla sürekli gökyüzünü tarayan amatör astronomlar tarafından yapılmaktadır. Belki de katılımcılardan bazıları benzer keşifler yapacaktır, örneğin bir kuyruklu yıldız keşfedecek ve ismini tarihe yazdıracaktır” dedi.
Kırbıyık, yaptığı açıklamada, 17 yıldır düzenlenen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin ülkede bilim-toplum buluşması anlamında çok önemli olduğunu ve halkın etkinliğe gösterdiği ilginin her yıl artarak devam ettiğini söyledi. Bu yıl 18. yapılacak etkinlik bilgilerine “http://tug.tubitak.gov.tr/tr/
Başlangıçta, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, daha sonra Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen etkinliğin 2010 yılından itibaren TUG tarafından düzenlendiğini anlatan Kırbıyık, “Amatör olarak yapılabilecek tek bilim olma özelliğine sahip astronomideki keşiflerin önemli kısmı, teleskoplarla sürekli gökyüzünü tarayan amatör astronomlar tarafından yapılmaktadır. Belki de katılımcılardan bazıları benzer keşifler yapacaktır, örneğin bir kuyruklu yıldız keşfedecek ve ismini tarihe yazdıracaktır” diye konuştu.
2014’te uzayı keşfetmede önemli adımlar atıldı”
Kırbıyık, geçen yıl insanoğlunun uzayı keşfetmede önemli adımlar attığını, ilk kez bir kuyruklu yıldıza uydu indirildiğini, 9 yıllık yolculuktan sonra “Yeni Ufuklar” (New Horizons) uydusuyla gezegenlikten düşürülen Pluto’ya ulaşıldığını ve güneş sisteminin yapısına ilişkin önemli ip uçları elde edildiğini hatırlattı.
Şenlikte katılımcıların profesyonel ve amatör astronomlarla buluşmalarını hedeflediklerini vurgulayan Kırbıyık, “Gökyüzü doğal bir laboratuvar, katılımcıların şenlikte edindikleri doğru bilgilerle, gökyüzünde gördüklerini bilinçli yorumlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Gezegen, yıldız ve görebildiğimiz tüm gök cisimleri ile halkımızı, 20-23 Ağustos’ta TUG Yerleşkesi’ne komşu olan 2 bin metre yükseklikteki Saklıkent’te buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.
Şenlikte neler var?
Kırbıyık, ayrıca etkinlik süresince astronomi konulu seminerler, gökyüzünü ve gökcisimlerini tanımaya yönelik teleskoplarla gözlemler, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ziyareti, atölye çalışmaları, temaya uygun sanatsal etkinlikler, firma sergileri ve çeşitli yarışmalar da yapılacağını da kaydetti.
Halkın şenliğe gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti belirten Kırbıyık, sınırlı koşullar nedeniyle tüm talebi karşılayamamış olmaktan dolayı da üzgün olduklarını dile getirdi.
http://www.tubitak.gov.tr 19.08.2015