Hafta sonu Kocaeli’nde, TÜBİTAK tarafından düzenlenen ‘Alternatif Enerjili Araç Yarışları’ndaki arabaların tümünün tasarım, motor, imalat gibi yapım aşamalarında öğrencilerin imzası vardı.
İki farklı kategoride yapılan yarışın biri hidrojenle çalışan ‘hidromobil’ arabalar arasındaydı. Cumartesi yapılan 9 arabanın yarıştığı hidromobil kategorisi performans ödülleri, hidrojen tüketimleri değerlendirilerek belirlendi. İstanbul Üniversitesi temsilcisi, Hidroist Takımı, Hidrosit’15 aracı ile birinci sırada yerini aldı.
Yarışmanın bir diğer kategorisi olan ‘Elektromobil’ kategorisinde ise 37 araba yarıştı. Performans ödülleri, enerji tüketimleri değerlendirilerek yapıldı. Bu kategoride de yine İstanbul Üniversitesi temsilcisi olan bir başka takım, Socrat-Ev Takımı, Socrat-Ev 2015 aracı ile lider oldu.
Yarışmada performans ödülü haricinde tasarım, özel kurul, tanıtım ve yaygınlaştırma ve yerli ürün teşviki ödülleri de sahiplerini buldu. Tasarım alanında; elektromobilde Trakya Üniversitesi Pehlivan takımı Pehlivan-Elek-Trak aracına, hidromobilde Uludağ Üniversitesi UMAKİT takımı Timsah-H aracına verildi. Özel kurul ödüllerinin sahipleri ise, elektromobilde Gümüşhane Üniversitesi Santa takımı, hidromobilde Kırıkkale Üniversitesi Hidrokale takımına; tanıtım ve yaygınlaştırma ödülü ise, elektromobilleri ile yapmış oldukları Türkiye turuyla ülke genelinde geniş kitlelere ulaşan İstanbul Üniversitesi Socrat-Ev takımı ile ilk ve orta öğretim seviyesindeki öğrencilere ve halka yönelik gerçekleştirdikleri tanıtım etkinlikleri nedeniyle Çukurova Üniversitesi 1.5 Adana takımı arasında paylaştırıldı. Hidromobil için tanıtım ve yaygınlaştırma dalında ödül verilmedi.
ELEKTRİKLİ YERLİ OTOMOBİL YAPACAĞIZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yarışan gençlerin otomobil üretiminde önemli rol alacağını belirterek “Dünyada hızlı bir şekilde elektrikli aracın ticarileşmesine yönelik çalışmalar var. Biz bu sefer Türkiye olarak treni kaçırmıyoruz. Türkiye bu yarışa tam zamanında, güçlü şekilde başlayacak ama yarışta en önemli unsur nitelikli insan. Nitelikli insan olmazsa isterse her türlü imkânınız olsun, yine de başarılı olamazsınız” dedi. Işık, yapacakları yerli otomobilin de elektrikli olacağının ve bu hususta önemli adımlar atıldığının altını çizerek, “Bu ayın sonuna kadar 3 tane prototip üretilmiş olacak. Daha sonra bu prototipler üzerinde revize çalışmalar yapacağız” dedi. Gelecek dönemde otomobil üretimi için en fazla Ar-Ge’ye yatırım yapacaklarını da belirten Işık, 2020 yılına gelmeden Türk otomobilinin dünya yollarında olacağını söyledi.
HÜRRİYET 10.08.2015