47. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda ter döken Baturalp Yalçın, ülkesine altın madalya kazandırmanın gururunu yaşıyor.
Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda Türkiye’yi temsil eden Baturalp Yalçın, 74 ülkeden yaklaşık 300 öğrencinin katıldığı yarışmadan altın madalyayla döndü.
Azerbaycan’nın Bakü kentinde, 20-29 Temmuz 2015 tarihlerinde düzenlenen ve kimya alanında yetenekli, iyi eğitim almış öğrencilerin yarıştığı 47. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda ter döken Yalçın, ülkesine altın madalya kazandırmanın gururunu yaşıyor.
Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükken televizyonda izlediği spor olimpiyatlarında madalya kazananların dünya çapında tanınmasından etkilenerek bir gün Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil etmeye karar verdiğini anlattı.
Lise tercihini, bilim olimpiyatlarında kendini ispatlamış bir okul olan İzmir Fen Lisesi’nden yana kullandığını belirten Yalçın, bu okulda okumak için Ankara’da yaşayan ailesinden ayrıldığını, ilk günlerde zorlansa da kısa sürede okula ve arkadaşlarına alıştığını kaydetti.
Yalçın, 9. sınıfın başında okulun olimpiyat takımı seçmelerine katıldığını ifade ederek, “Kimyaya olan yatkınlığım nedeniyle kimya takımını istedim. Daha sonra da TÜBİTAK’ın milli takım seçmelerine katıldım. Önce ülke genelinde yapılan ilk sınavda ilk 60’a, daha sonra ilk 30’a, ardından ilk 15 ve ilk 4’e kaldım. Böylece milli takıma girmeyi başardım” diye konuştu.
Kahvaltıdan önce kimya
Lise hayatı boyunca her gün olimpiyada hazırlandığını aktaran Yalçın, günde 10-11 saat ders çalıştığını söyledi. Yalçın, güne kimya çalışarak başladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
“Olimpiyat takımları olarak planlı çalıştık. Her gün saat 07.00’de kalkıyordum. Kahvaltıdan önce sabah etüdünü tamamlıyordum. Güne bir saat kimya çalışarak başlıyordum. Daha sonra kahvaltı yapıyorduk. Sabah erken kimya çalışmamızın sebebi, zihin daha açık oluyor o saatte. Böylece çalıştıklarımız daha çok aklımızda kalıyor. Bu çalışmalar devam ederken 2013 ve 2014 yıllarında ulusal bilim olimpiyatlarında gümüş madalyalar kazandım. Yatılı olmak olimpiyatlar açısından avantajlı oldu. Çünkü, böylece takımla daha fazla zaman geçirme fırsatımız oluyor.”
Hayalini gerçekleştirdi
Yalçın, bu yıl yapılan kimya, matematik, fizik, biyoloji ve bilgisayar dallarındaki uluslararası olimpiyatlarda birçok madalya kazanıldığını vurgulayarak, “Bu sene düzenlenen uluslararası bilim olimpiyatlarında Türkiye’den altın madalya kazanan tek kişiyim. Bu çok gurur verici” dedi.
Tüm dünya önünde sahneye çıkarak, Türk bayrağını göndere çektirmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Yalçın, elde ettiği başarıyla küçük yaştan bu yana kurduğu “olimpiyatlarda madalya kazanarak dünya çapında tanınma” hayalini gerçekleştirdiğini kaydetti.
Yalçın, ulusal ve uluslararası başarıları sayesinde üniversiteye sınavsız geçiş hakkı elde ettiğini, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne yerleştiğini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin 11. altın madalyası
İzmir Fen Lisesi Müdürü Mehmet Yiğit de okulun yıl içindeki ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok başarısı bulunduğunu belirterek, “Baturalp’ın kazandığı altın madalyanın bir önemi de Türkiye’nin 1978 yılından beri düzenlenen bu yarışmada aldığı 11 altın madalyadan birisidir. Bu altın madalyaların da birçoğu okulumuz öğrencilerinindir” diye konuştu.
DÜNYA 02.08.2015