Boğaziçi Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (AILAB), Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde doktora ve yüksek lisans öğrencileri tarafından Türkiye’nin ilk çoklu sosyal robot sistemi geliştirildi.
Çoklu rehber robot takımı olması açısından dünyada bir ilk olan sisteminin kaptanı Rehber Robot Turgay, bulunduğu ortamdaki insanlarla etkileşime geçip rehberlik hizmeti sunabiliyor.
Türünün ilk örneği çoklu rehber robot takımı lideri ‘Turgay’ ve yardımcıları olan insansı rehber robotlar, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğindedoktora ve yüksek lisansöğrencileri tarafından geliştirildi. İnsanlarla birlikte aynı ortamlarda olmak ve onlarla etkileşime geçmek için geliştirilen ‘Robot Turgay’, insanların konuştuklarını anlayan ve onlarla birden fazla dilde konuşabilen Türkiye’nin ilk sosyal robotu olacak. ‘Robot Turgay’ sosyal zekâsını kullanarak insanlarla beraber çalışıp onlara rehberlik yapabilecek.
Robot Turgay çok sayıda arkadaşıyla hizmet verecek
Hastane, üniversite, müze gibi insan kalabalığının ve hareket dinamiğinin hızlı olduğu ortamlara uyum sağlayabilen sosyal zekâya sahip insansı robotlar geliştirmek amacıyla yola çıktıklarını belirtenProf. Dr. H. Levent Akın, “Çalışmalarımız başarıyla sonuçlandı ve dünyada bir ilk olan Robot Turgay’ı geliştirmeyi başardık. ‘Turgay’ ilk çoklu robot uygulamasının lideri. Şimdi amacımız daha fazla sayıda robotu sisteme dâhil edip, projemizi geliştirmek. Robot Turgay’ı ve arkadaşlarını ilk olarak üniversite laboratuvarlarında çalıştıracağız. Robotların kendi arasında işbirliği yaparak bir grup ziyaretçiyi gezdirebilmesini ve bunu yaparken okulda öğrenciler, hocalar ve diğer görevliler ile uyum içinde çalışmasını hedefliyoruz” dedi.
Robotlar sosyal hayatı insanlarla paylaşacak
Hızla gelişen robot endüstrisi sayesinde, yakın zamanda robotlarla insanlarınsosyal hayatı paylaşmaya başlayacağını belirten Akın,“Bu noktada Hastane, üniversite gibi insan kalabalığının ve hareket dinamiğinin hızla değiştiği ortamlarda robot kontrolü oldukça zor bir problem haline dönüşüyor. Bizim bu çalışmamızda bir robot kendisine tanıtım görevi geldiğinde grupla iletişime geçecek ve grubun kendisini takip etmesini sağlayacak. Bu görevin başlangıcı ve bitişi planlamasının robot tarafından belirlenecek. Robotlarziyaretçi gruplarla doğru şekilde anlaşabilmek için insanlarla iletişim kuracak. Yani onlar da sosyal hayatı bizimle paylaşacak” diye konuştu.Robotlar arasında iş bölümü ve iletişim olduğunu da ifade eden Prof. Akın, burada önemli olan bir diğer nokta robotların uzmanlık alanları doğrultusunda iş paylaşmaları ve ekip olarak hareket etmeleri dedi.
Robot sisteminin yol planlama modeliyle ilgilenen Yüksek Lisans öğrencisi Yiğit Yıldırım ise tez çalışması kapsamında robotların yoğun ortamlarda insanları rahatsız etmeden hareket etmesini hedeflediklerini ve bu sistemi bu sistemi öncelikle Turgay’a entegre etmeye çalıştıklarını ifade etti.
Her dili konuşabilen ‘Van Gogh’
‘Turgay’ parçaları ve dizaynı Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Robot Laboratuvarı bünyesinde geliştirilen ilk sosyal robot.Herhangi bir sergi ve müze için adapte edilebilme özelliğe sahip olan Turgay, istenildiğinde farklı dillerle iletişim kurabiliyor. ‘Robot Turgay’ ayrıca her yabancı dil için farklı mimikler kullanabiliyor. Adını İngilizce tur rehberi (tourguide) ve yapay zekânın kısaltması AI’dan danalan ‘Turgay’ın bir diğer özelliği ise ünlü ressam Van Gogh’un yüzünü taşıması. Projenin geliştiricilerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi İbrahim Özcan ‘Robot Turgay’ müze rehberliği yapacağı için yüzünü sanat dünyasından seçmeyi tercih etmiş.
Usta-Çırak ilişkisi ile robot yapımı
Projede yer alan isimlerden Boğaziçi Üniversitesi Lisans son sınıf öğrencisi Berna Erden robot geliştirmenin bir usta-çırak ilişkisi olduğunu belirterek “Profesörler, doktora öğrencileri, master öğrencileri ve lisans öğrencileri hep bir arada çalışıyor.Kitaplarda yazmayan pek çok bilgi var. Dolayısıyla bu bilgileri ustalarımızın yanında deneyimleyerek öğreniyoruz” diye konuştu.Doktora öğrencileri Okan Aşık ve Binnur Görer ise Robot Turgay’ın karar mekanizması ve vücut dili kullanım yazılımını yapan projenin önemli isimleri. Projede ayrıca Yüksek Lisans öğrencileri Yiğit Yıldırım, İbrahim Özcan, Bahar İrfan ve lisans son sınıf öğrencisi Yasemin Usta da yer aldılar.
AKADEMİSYENLER 22.07.2015