Sentetik petrol üretimi başlıyor

0

Balıkesir’de yüzde 100 yerli teknolojiyle günde 30 ton sentetik petrol üretimi başlıyor. Altaca Grubu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 20’sinin organik atıklardan üretilebileceğini söyledi.

 

Altaca Grubu’nun Balıkesir Gönen’deki Çevre ve Enerji Kompleksi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı bir törenle açıldı. Günde 200 tonluk atık işleyen tesislerde halen biyogaz, biyogazdan elektrik, organik sıvı gübre ve organik katı gübre üretiliyor. Altaca Grubu Gönen Çevre ve Enerji Kompleksi’nin hümik asit ve sentetik petrol üretim birimleri ise bu yılın son çeyreğinde üretime geçecek. Altaca Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alper Altaca, doğada petrolün oluşumu için milyonlarca yılda gerçekleşen işlemlerin 28 dakikaya sığdırılarak, hayvansal ve bitkisel atıklardan sentetik petrol elde ettiklerini anlattı. Altaca, sentetik petrol biriminin, kullanılacak girdinin türüne bağlı olarak günde 20-30 ton ham petrol üreteceğini vurguladı.

Rafinerilere satılacak

Hasan Alper Önoğlu, üretecekleri sentetik ham petrolün, diğer petrol türlerine göre daha kolay rafine edilerek benzin ve motorine dönüştürülebildiğini kaydetti. Elde edilecek ham petrolün rafinericilere satılacağını belirten Önoğlu, bunun için gereken hukuki ve teknik hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Hasan Alper Önoğlu, sentetik petrol üretiminde hayvan gübresi, anız, dal, yaprak, ağaç kabuğu, çay, meyve kabuğu, sebze artığı, pirinç sapı gibi atıkların kullanılabileceğini kaydetti. Eldeki bu tip atıkları değerlendirmek için Türkiye’nin farklı bölgelerinde Gönen’deki kompleksin 2.5 katı büyüklüğünde endüstriyel boyutta 200’den fazla tesis kurulabileceğini anlatan Alper Önoğlu, mevcut atıkların sadece yüzde 20’sinin değerlendirilebilmesi halinde bile ülkenin ihtiyaç duyduğu petrolün yüzde 20’sinin buradan karşılanabileceğini vurguladı.

Enerji değil çevre projesi

Balıkesir Gönen’deki kompleksi dünyada türünün tek örneği olarak nitelendiren Alper Önoğlu, tesisleri bir enerji projesi olmaktan çok bir çevre projesi olarak değerlendirmek gerektiğini vurguladı. Alper Önoğlu, Gönen Çevre ve Enervi Kompleksi’nin günde 400 ton atığı bertaraf ederek göl, deniz, yer altı suları ve çevreyi kirletmesinin önüne geçtiklerini ifade etti. Gebze’deki Ar-Ge laboratuvarında pilot ölçekli, Gönen’de demo ölçekli sentetik petrol üretilebileceğini kanıtladıklarını anlatan Alper Önoğlu, “Sıra endüstriyel boyuta geldi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bu tesisin 2.5 katı büyüklüğünde tamamen endüstriyel amaçlı 200 fabrika kurulabilir. Bunları kendimiz işletmek için değil, talep eden yatırımcılar için kurmayı ve know-how ile özel katalizörlerimizi onlara satmayı planlıyoruz” dedi.

Yabancılar kapısında bekliyor

Geliştirdikleri teknolojinin ve sonuçlarının yurt dışında da yakından takip edildiğini aktaran Alper Önoğlu, geliştirdikleri teknoloji ve uyguladıkları modelle tesis kurmak isteyen yabancılardan talep aldıklarını da anlattı. Alper Önoğlu, Altaca’nın geliştirdiği teknoloji ile Türkiye’yi teknoloji alanında takip eden değil, takip edilen ülke haline getireceğinin altını çizdi. Dal, yaprak, ağaç kabuğu, çalı, çırpı gibi orman ürünleri, hayvan gübresi, anız, ekonomik değeri olmayan pirinç sapı ve evsel çöplerin organik bölümlerinin katalitik sıvılaştırma (CAT-LIQ) teknolojisi ile petrole dönüştürüldüğünün altını çizen Önoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Cat-liq teknolojisi, diğer teknolojilerle kıyas kabul edecek düzeyde değil. Bu teknoloji ile insan ve hayvan gıdası olmayan tamamen atık dediğimiz doğayı kirleten malzemeleri kullanıyor, bir yandan petrol üretirken bir yandan da dünyanın, çevrenin kirlenmesinin önüne geçiyorsunuz.”

Yatırım 3 yılda geri dönüyor

Gönen Altaca Çevre ve Enerji Kompleksi’ne toplam 50 milyon liranın üzerine yatırım yapıldı. Ar-Ge çalışmalarına ise yaklaşık 10 milyon TL harcandı. Hasan Alper Önoğlu, “Tesis kendisini yaklaşık 5 yılda amorti edecek. Bunun 2.5 kat büyüklüğündeki endüstriyel boyuttaki yatırımda ise amortisman süresi 3-3.5 yıla iniyor” dedi. Asıl işlerinin işletmecilik olmadığını vurgulayan Önoğlu, “Biz teknoloji firmasıyız, hedefimiz teknolojiyi dünyaya satmak. Bizim de fabrikalarımız olacak. Birkaç tane daha yapacağız. Asıl amacımız bu tesisleri yatırımcılara kurmak ve teknolojiyi satmak, katalizörleri know how’u satmak” dedi.

Sentetik petrolün varil fiyatı 180 euro

Altaca Grubu’nun sentetik petrol üretme maliyeti bugünkü fiyatlarla yaklaşık 60 dolar/ varil. Alper Önoğlu, “Maliyeti yüksek gibi gözükebilir ama bizim ürettiğimiz sentetik petrolün Avrupa piyasasındaki satış değeri yaklaşık 180 euro/ varil” dedi. Önoğlu, satış fiyatının yüksekliğinin iki nedeni olduğunu ifade etti. Bunlardan biri sentetik petrolün, zaten üretim aşamasında gereksiz maddelerden arındırıldığı için daha kolay rafine edilebilmesi. Önoğlu diğerini ise şöyle ifade etti: “ABD atıklardan enerji için bir destek mekanizması oluşturmaya çalışıyor. Bu mekanizmanın Türkiye’de de oluşturulması için Bakanlık ve EPDK ile görüşüyoruz. Olumlu yaklaşıyorlar. Ama (fabrika çalışsın sonra konuşalım) dediler.”

 

DÜNYA 13.07.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here