5G Teknolojisinde Türk Bilim İnsanlarının Başarısı

0

Tolga Dinç ve Samet Zihir, 5G ve ötesindeki kablosuz iletişim teknolojileri alanında fonksiyonellik ve güç özellikleri ile ulaşılabilecek en yüksek performansa sahip devreleri geliştirdiler. 

Tolga Dinç ve Samet Zihir’in geliştirdiği bu devreler, günümüzdeki en yüksek mobil iletişim standardı 4G/LTE nin bir sonraki adımı olan 5G teknolojisinin çalışma frekansı olacağı tahmin edilen 60GHz’de çalışmaktadır.

Bu yüksek frekans 5G standardı ile HD kalitesindeki videoları bir saniye içinde cep telefonumuza indirebileceğiz. Ayrıca bu teknoloji ile günümüzde kullanılan çok yüksek maliyete sahip sistemler çok daha ucuz ve yüksek performanslı sistemler ile değiştirilebilecek.

Sabancı Üniversitesi Elekronik Mühendisliği mezunu araştırmacılar üzerinde çalıştıkları projeleri ile Amerika’da bu alandaki dünyanın en prestijli bilimsel konferansları olan ve Mikrodalga ve Radyo Frekansı (RF) ve milimetrik dalga entegre devreler alanındaki gelişmelerin duyurulduğu (IEEE International Microwave Symposium (IMS) /IEEE Radio Frequency Integrated Circuits (RFIC)) Radyo Frekansı Entegre Devreler Sempozyum’larında üstün başarı ödüllerini de kazandılar.

5G teknolojisinde çığır açan çalışma

Benzer frekans ve alanda birçok araştırma yapılmakta ve her grup veya kuruluş elde ettiği en yüksek değerleri duyurmaktadır. Samet Zihir bu alanda ulaşılabilecek en fonksiyonellikte/yoğunlukta ve en yüksek güce sahip devreyi tasarladı. Bu çalışma ile silikon teknolojisiyle tasarlanabilecek sistem büyüklüğünün ve kompleksitesinin ulaşabileceği boyutlar tüm dünyaya gösterilmiş oldu. 

http://gazetesu.sabanciuniv.edu/sites/gazetesu.sabanciuniv.edu/files/2013/samet_chip.gif

Samet Zihir’in çalışmasından

Tolga Dinç ise dünyanın aynı frekansta aynı anda veri alıp gönderebilen ilk çipini tasarladı. Kablosuz iletişim ders kitapları aynı anda aynı frekansta veri göndermenin imkansız olduğunu yazar. Son bir kaç yıldaki araştırmalar her ne kadar bunun mümkün olduğunu gösterse de şu ana kadar bunu başarabilen bir çip 3G/4G/LTE frekanslarında bile tasarlanamamıştı.

http://gazetesu.sabanciuniv.edu/sites/gazetesu.sabanciuniv.edu/files/2013/tolga-chip2.gif

Tolga Dinç’in çalışmasından

Şu anda Columbia University’de doktorasına devam eden Tolga Dinç ve University of California-San Diego’da doktorasına devam eden Samet Zihir, lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Yaşar Gürbüz’ün kurucusu olduğuMikroelektronik Grubu’nda da araştırma çalışmalarını yürütmüşlerdir.

Tolga Dinç (Sabancı Üniversitesi Elekronik Mühendisliği 2010 lisans ve 2012 yüksek lisans mezunu) ve Samet Zihir (Sabancı Üniversitesi Elekronik Mühendisliği 2009 lisans ve 2011 yüksek lisans mezunu) konuyla ilgili yorumlarını ilettiler.

Genç Araştırmacılar Tolga Dinç ve Samet Zihir anlatıyor:

 
Tolga Dinç

Sabancı Üniversitesi Elekronik Mühendisliği mezunu Tolga Dinç: “2020 yılına kadar 5G teknolojisinde kablosuz teknoloji kapasitesi ihtiyacı 1000 katına çıkacak.”

Son yıllardaki verilere göre özellikle multimedia uygumalarının akıllı telefonlarda ve tabletlerde yaygın kullanımı dolayısıyla kablosuz veri trafiği ve kapasiteye olan ihtiyaç her yıl 2 katına çıkmakta. Bu 2010 yılından 2020 yılına kadar, yani 4G teknolojisinden gelecek olan 5G teknolojisine kadar, kablosuz teknoloji kapasitesine olan ihtiyacın 1000 katına çıkması demek. Ayrıca daha hızlı erişime olan istek 2020’de de bitmeyecek ve her geçen yıl katlanarak devam edecek. Telekomünikasyon sektörü için bu çözülmesi gereken çok büyük bir sorun ki bunlar “grand challenge” ya da “1000 X challenge” diye isimlendiriliyor. Kapasiteyi arttırmak için hali hazırda kullanılan teknikler doygunluk noktasına ulaştığı için wireless iletişim sektöründe devrim olarak niteleyebileceğimiz yeni yöntemlerin geliştirilrmesi gerekiyor. Wireless iletişim sektöründeki bu büyük soruna çözüm olabilecek, alışılmışın dışında teknikler ve sistemler geliştirmek için çalışıyoruz.

 

Samet Zihir

Sabancı Üniversitesi Elekronik Mühendisliği mezunu Samet Zihir: “Projemiz 3-4 yıl içerisinde milyonlarca insanın cebinde ve evinde kullanacağı teknolojilere katkı sağlayacak.”

İnsanoğlunun daha hızlı iletişime olan isteği hiç bitmiyor ve bitmeyecek. Projemizin asıl hedef bir sonraki jenerasyon cep telefonu ve baz istasyonları için kullanılması olacak. 3-4 yıl içerisinde projemizin milyonlarca insanın cebinde ve evinde kullanacağı teknolojiye bir katkısı olmasını bekliyoruz. Ayrıca devreleri tasarlarken geliştirdiğimiz tekniklerin otomotiv ve savunma sektörüne de katkısı olacağını söyleyebiliriz. 

Ödüllerden sonra çok güzel geri dönüşler aldık. Bir çok mobil iletişim şirketi bizimle işbirliği fırsatları için iletişime geçti.

 

Tolga Dinç ve Samet Zihir’in başarısını birlikte çalıştıkları hocaları nasıl değerlendirdi?

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yaşar Gürbüz: “Samet ve Tolga’yı göstermiş oldukları bu üstün başarıdan dolayı gönülden tebrik ediyorum. Kendilerinin bu tür başarılarının sürekli olacağından da eminim. Her iki öğrencimizin de ortak yönü, idealist olmaları ve bu yönde çok çalışmaları. Yapmış oldukları doğru tercihler de buna eklenince, bu tür başarılar tesadüf olmuyor. Tolga ve Samet, Elektronik Mühendisliği ve özelinde de Mikroelektronik alanında, gerek eğitim ve gerekse araştırma olarak, kuruluşumuzdan bugüne, 16 yıllık sürede yapmış olduğumuz doğru çalışmaların bizlere gurur veren en son yansımalarıdır. Hem Samet ve Tolga’ya hem de, bu süreçde, başta doktora tez hocaları Prof. Rebeiz ve Prof. Krishnaswamy olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Tolga Dinç’in birlikte çalıştığı Columbia University Elektrik Mühendisliği öğretim üyesi Harish Krishnaswamy, Tolga’nın başarısından dolayı üniversitesi adına öğrencisi ile çok gurur duyduğunu belirtirken, Tolga’nın şimdiki çalışmalarının temeli olan lisans ve yüksek lisans öğrenimindeki güçlü altyapıyı sağlayan Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerine de tebriklerini sundu.

 

Samet Zihir’in California-San Diego’da birlikte çalıştığı hocası Gabriel M. Rebeiz ise Sabancı Üniversitesi’nin dünya çapındaki başarılarını duymanın pek de şaşırtıcı olmadığını, nitekim başarılı mezunlarımız Tolga Dinç ve kendisinin şu anda öğrencisi olan Samet Zihir’in çalışmalarının bu alandaki yüzlerce çalışma içerisinden sıyrılarak ödüller kazandığı haberini Sabancı Üniversitesi Rektörü Nihat Berker ile paylaştı. Rebeiz mesajında; Sabancı Üniversitesi mezunları ile gurur duymalı, inanıyorum ki ikisin de başarılarında hocaları Yaşar Gürbüz’ün önemli katkıları var, dedi.

 

SABANCI ÜNİVERSİTESİ 08.07.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here