UNDO’nun hedefi endüstrinin yol açtığı tahribatı “geri almak”

0

UNDO Labs’ın piyasaya süreceği ayakkabı bağcıklarının çıkış noktası şöyle: Satın alınan her bir UNDO bağcık, giyilen ayakkabının meydana getirdiği yüksek miktarlardaki karbondioksit salınımını, satın alınacak karbon kredileri vasıtasıyla geri alacak

Hammadde işleme ve üretim aşamalarında doğaya en çok zarar veren süreçleri bir arada barındıran ayakkabı endüstrisi, satın alınan ve giyilen her bir ayakkabıyla atmosfere daha fazla karbondioksit yayılmasına neden oluyor.

Üretim merkezinin konumundan hammadde seçimine ve üretim sırasında kullanılan enerji kaynağına kadar pek çok faktörün etkili olduğu sektör bazlı karbon emisyonu, yakın zamanda ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan bir araştırmayla da ortaya kondu.

Bilim insanlarına göre ortalama bir spor ayakkabının atmosfere yaydığı karbondioksit miktarı yaklaşık 13.5 kg; yani bir hafta boyunca açık kalan 100 watt’lık bir ampulün yarattığı karbon emisyonuna eşit. Yine aynı araştırmaya göre global ayakkabı endüstrisinin bir yılda doğaya saldığı karbon ayak izi İtalya’nın tek başına açığa çıkardığı karbon ayak izi ile hemen hemen aynı.

İstanbul merkezli tasarım stüdyosu “UNDO Labs” imzasıyla piyasaya sürülecek olan ayakkabı bağcıklarının çıkış noktası da bu: Satın alınan her bir UNDO bağcık, giyilen ayakkabının meydana getirdiği yüksek miktarlardaki karbondioksit salınımını, satın alınacak karbon kredileri vasıtasıyla geri almaya yarayacak. “UNDO” markasının temelinde de, endüstrinin neden olduğu tahribatı “geri alma” mantığı yatıyor.

İstanbul’da üretildi 

UNDO Labs ekibi tarafından geliştirilen ve İstanbul’da üretilen çevreye duyarlı UNDO ayakkabı bağcıkları, Kickstarter üzerinden başlatılan kampanya ile kamuoyuna duyuruldu. Dikkat çeken projelerin hayata geçirilmesi için fon toplayan bir platform olan Kickstarter’daki kampanyada bu çevre dostu bağcıklar için ön sipariş verme imkanı da sağlanacak. Bu yıl mayıs ayında New York Tasarım Haftası’nda da görücüye çıkan bağcıklar, gerek karbon ayak izini azaltan satış formülü gerekse otomatik bağcık değişimine imkan veren tasarımı ile oldukça yoğun ilgi görmüş, Türkiye başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinden yoğun talep almıştı.

Ortakları arasında Can Özinci, Sina Afra ve Atölye Labs’ın bulunduğu UNDO ayakkabı bağcıklarını diğer bağcıklardan ayıran en büyük özelliği çevreye yaptığı katkı.

UNDO Labs ortağı olan Atölye’nin Kurucusu Kerem Alper’e göre UNDO Labs’ın ana hedefi ve misyonu, üretim aşamalarında doğaya zarar veren ürünlerin yarattığı çevresel tahribatın ve yüksek miktarlardaki karbon ayak izinin, UNDO Labs çatısından çıkacak ürünlerle azaltılması. UNDO Laces da bu vizyon kapsamında ayakkabı sektörünü hedef alan ilk ürün olarak öne çıkıyor. UNDO Labs bu ürünü, diğer endüstrileri hedefleyecek yeni aksesuarlarının da takip edeceğini belirtiyor.

“Ayakkabı bağına odaklanan bir marka hedefliyoruz” 

Türkiye’nin ayakkabı bağcığı üretme kapasitesi açısından dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirten UNDO Labs Genel Müdürü Can Özinci ise “Türkiye aslında çok önemli bir ayakkabı bağcığı üreticisi, fakat bugüne kadar bu potansiyel ortaya çıkmamış ve değerlendirilmemiş. Dünya çapında da sadece ayakkabı bağına odaklanan bir marka henüz yok. Dolayısıyla biz de bunu bir fırsat olarak gördük ve Türkiye’nin üretim potansiyelini markalaştırmak üzere yatırımlarımızı bu yönde gerçekleştirdik. Bunun için Kickstarter üzerinden bir kampanya başlattık. Altı farklı renk ve 10 bin adet üretimle piyasaya süreceğimiz bağcıkları 18 dolara satmayı planlıyoruz” diyor. Özel tasarlanan UNDO ayakkabı bağcığının bir diğer özelliği ise, uç kısımlarında mıknatıs olması. Bu sayede kullanıcı eski UNDO bağcığını çıkartırken, ona mıknatısla bağlı olan yeni bağcığı da hiçbir zorluk çekmeden, otomatik olarak yerine geçirmiş olacak. İstendiğinde uçları birleştirilebilen bağcıklar, aynı zamanda “kapalı devre” mantığından hareketle gereksinimleri en aza indirgeyecek şekilde kendi kendine yetebilen, sürdürülebilir bir yaşam tarzını da sembolize ediyor.

 

DÜNYA 30.06.2015

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here